Νέες διαγνωστικές εξετάσεις σε συγκεκριμένους βιοδείκτες μπορούν να ξεκαθαρίσουν αν μια χημειοθεραπεία για καρκίνο του ορθού θα έχει αποτελέσματα ή όχι.

Σχετική ανάλυση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό 'New England Journal of Medicine' κατέδειξε ότι οι μεταλλάξεις RAS, πέρα από τις γνωστές μεταλλάξεις του KRAS στο exon 2, προβλέπουν μη ανταπόκριση στο φάρμακο panitumumab σε συνδυασμό με το FOLFOX. Οι μεταλλάξεις RAS αποτελούν μεταλλάξεις που εμφανίζονται στις ακολουθίες exon 2, 3 και 4 του KRAS και του NRAS.

Η βιοτεχνολογική φαρμακευτική Amgen ανακοίνωσε χθες τη δημοσίευση μίας ανάλυσης βιοδεικτών του παραπάνω διπλού συνδυασμού χημειοθεραπείας με βάση την οξαλιπλατίνη, για την πρώτης γραμμής θεραπεία ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο (mCRC).

Ο καθηγητής ογκολογίας, του Κέντρου R Gauducheau, στη Γαλλία, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής PRIME και συγγραφέας της μελέτης, Jean-Yves Douillard, M.D., Ph.D., δήλωσε πως ‘ενώ ο βιοδείκτης του KRAS στο exon 2 είναι ευρέως γνωστός και έχει βοηθήσει στην επιλογή ασθενών που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανταπόκρισης σε θεραπεία κατά του EGFR, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν κάποιοι ασθενείς για τους οποίους η θεραπεία δεν είχε αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι σημαντική, καθώς διευρύνει τις γνώσεις μας και την αντίληψή μας για τη γενετική των όγκων και επιτρέπει στους ιατρούς να παράσχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την αποτελεσματικότερη θεραπεία που ανταποκρίνεται καλύτερα στον κάθε ασθενή’.

Με τη συγκεκριμένη προσχεδιασμένη αναδρομική ανάλυση υποομάδας της μελέτης PRIME (‘203) κατέστη δυνατή η εκτίμηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της χρήσης panitumumab σε συνδυασμό με FOLFOX, σε σύγκριση με τη χορήγηση αποκλειστικά και μόνο FOLFOX, με βάση τα επίπεδα μεταλλάξεων RAS ή BRAF.

Όταν μάλιστα περιορίστηκε το στατιστικό δείγμα των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε panitumumab σε συνδυασμό με FOLFOX σε εκείνους με φυσιολογικό (wild-type) RAS, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά τo χρόνο συνολικής επιβίωσης (OS) και το χρονικό διάστημα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS). Πιο συγκεκριμένα, από τα προαναφερθέντα στοιχεία παρατηρήθηκε ότι το OS βελτιώθηκε κατά 4,4 μήνες σε ασθενείς με φυσιολογικό KRAS. Όταν το δείγμα περιορίστηκε ακόμη περισσότερο σε ασθενείς με φυσιολογικό RAS, παρατηρήθηκε μία βελτίωση του OS κατά 5,8 μήνες.

Σε ασθενείς με φυσιολογικό RAS, το OS ήταν 26,0 μήνες και 20,2 μήνες (HR = 0,78 , 95% CI, 0,62 – 0,99) και το PFS ήταν 10,1 μήνες και 7,9 μήνες (HR = 0,72 , 95 % CI, 0,58 – 0,90) για το σκέλος χορήγησης panitumumab σε συνδυασμό με το FOLFOX σε σύγκριση με το σκέλος αποκλειστικά με το FOLFOX, αντίστοιχα. Οι μεταλλάξεις BRAF δεν παρουσίασαν κάποια προβλεπτική αξία.

Αντιστρόφως, στους ασθενείς με μεταλλάξεις RAS, παρατηρήθηκε μικρότερο OS (HR = 1,25, 95 % CI, 1,02-1,55) και PFS (HR = 1,34, 95 % CI, 1,07-1,60) για το σκέλος χορήγησης panitumumab σε συνδυασμό με το FOLFOX σε σύγκριση με το σκέλος αποκλειστικά με το FOLFOX. Η Amgen ενημέρωσε ερευνητές και ιατρούς σχετικά με αυτή τη νέα σημαντική πληροφορία ασφαλείας, και συνεργάζεται με τους αντίστοιχους ρυθμιστικούς οργανισμούς για τη σωστή κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης.

‘Η Amgen είναι περήφανη για την αδιάκοπη προσπάθειά της για την ταυτοποίηση και την καθιέρωση προβλεπτικών βιοδεικτών, όπως το RAS, που θα παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση για τις θεραπευτικές αποφάσεις’, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Amgen Sean E. Harper, M.D. και πρόσθεσε: ‘Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πληροφόρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις πληροφορίες συνταγογράφησης του panitumumab για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο με φυσιολογικό RAS’.
Δεν παρατηρήθηκαν νέα σήματα ασφαλείας στη συγκεκριμένη ανάλυση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]