Σε συνέχεια της «γκάφας» του υπ. Υγείας με τα καπνικά και ο κίνδυνος εμπλοκής με Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι το υπουργείο Υγείας δεν ακολούθησε την διαδικασία που πρέπει να εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ για τα άρθρα 96 και 97 του νομοσχεδίου που αφορούν τα καπνικά προϊόντα.

Με βάση την απόφαση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη προκειμένου να αποφύγει σοβαρές κυρώσεις, να αποσύρει άμεσα και εντός της ημέρας τα άρθρα 96 και 97 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας πριν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στη Βουλή.

Στην εμπλοκή με την ΕΕ οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ... απροσεξία υπαλλήλων του υπουργείου να μην ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για διατάξεις νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κομισιόν και άλλες χώρες-μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι Διατάξεις καπνικών προϊόντων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αποτελούσαν μερος του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας (άρθρα 96 & 97) παραβίασαν τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ για διαβούλευση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και το υπουργείο Υγείας να είναι υποχρεωμένες τώρα να τις αποσύρουν ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο λόγος είναι ότι τα θέματα που άπτονται της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως είναι το συγκεκριμένο, χρειάζεται να υποβληθούν για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών στην ειδική πλατφόρμα της ΕΕ (TRIS) ώστε να υπάρξει διαβούλευση, χωρίς να είναι εφικτό να προχωρήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από την εξάντληση του διαστήματος αυτού. Ήδη, μετά την εξέλιξη αυτή, στη σχετική πλατφόρμα, άνοιξε η σχετική διαδικασία για τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Οι ελληνικές αρχές είχαν υποβάλλει τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ. Μάλιστα, οι υπάλληλοι του υπουργείου που παρέλειψαν την σχετική διαδικασία, προέβησαν στις σχετικές ενέργειες μετά από παρέμβαση της Κομισιόν. Όμως και πάλι παραβιάστηκαν οι σχετικές διατάξεις αφού η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεμα η σχετική κοινοποίηση να υποβλήθηκε εκ των υστέρων και μάλιστα, για λόγους ανεξήγητους, με αίτηση για διαδικασία επείγοντος.

Εκτός της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τον επιστημονικό κόσμο που θεωρούν ότι οι διατάξεις έχουν σημαντικά λάθη και δεν έχουν λάβει υπόψη τους καμία απολύτως διεθνή επιστημονική εξέλιξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα