Παρά την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αυξανόμενη ζήτηση για φάρμακα, η φαρμακευτική βιομηχανία παραδοσιακά δεν καινοτομεί με τον ίδιο ρυθμό, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιοτεχνολογικής εταιρείας Cyclica  Naheed Kurji σε άρθρο του στη Forbes. Σύμφωνα με το BBC, ο Δρ Kees de Joncheere από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσε ότι, «Το σύστημα [φαρμακευτική βιομηχανία] μας έχει εξυπηρετήσει καλά όσον αφορά την ανάπτυξη  νέων φαρμάκων, αλλά τα τελευταία 10-20 χρόνια έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος στην καινοτομία ".  Μολονότι από το 2006 έως το 2015, ο μέσος αριθμός εγκεκριμένων νέων μοριακών οντοτήτων (NCE) και των νέων αιτήσεων  από τον FDA ήταν περίπου 32, έρευνα (μέσω της Washington Post) έδειξε ότι το 78% των εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων κυκλοφορεί ήδη στην αγορά.


Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει μια στροφή, αναφέρει το δημοσίευμα του Forbes. Το 2017 και το 2018, ο αριθμός των εγκεκριμένων NCE και BLAs αυξήθηκε σε 46 και 59 αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα 45 του 2015. Το 2018, 19 από τα 59 εγκεκριμένα νέα φάρμακα θεωρήθηκαν πρώτης κατηγορίας, 34 χαρακτηρίστηκαν ορφανά για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών και 24 έλαβαν ταχεία ονομασία επειδή προορίζονται για σοβαρές καταστάσεις με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Ενώ όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια έκθεση του Ινστιτούτου IQVIA του 2019 διαπίστωσε ότι το 64% των εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων πέρσι (μέσω του Fierce Biotech) προέρχονταν από αναδυόμενες βιοφαρμακευτικές εταιρείες.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Naheed Kurji  προβλέπει ότι θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό για τη βιομηχανία να συνεχίσει να αναπτύσσει σημαντικές θεραπείες με μεγαλύτερα οφέλη πέρα από τις σταδιακές βελτιώσεις και να ανακαλύπτει νέες θεραπείες για ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων και ορφανών ασθενειών. Πιστεύω του είναι ότι μεγάλο μέρος της καινοτομίας αυτών των νέων πρωτοποριακών θεραπειών θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος από τις αναδυόμενες εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Όλα δείχνουν ότι ο κλάδος του φαρμάκου προχωρά σε έναν μετασχηματισμό και όπως αναφέρουν ερευνητές, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η μειωμένη απόδοση των επενδύσεων που διενεργούνται στην Έρευνα και την Τεχνολογία ωθούν στην περικοπή των μη βασικών επιχειρηματικών διαδικασιών. 

Η αναδιοργάνωση του κλάδου, στο επίπεδο της ανακάλυψης, ανάπτυξης και διανομής φαρμάκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα ισορροπία ισχύος παρέχοντας από την άλλη τη δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους να επιτύχουν σε μία αγορά που ήταν κορεσμένη και με σημαντικά εμπόδια στην είσοδο. Ήδη υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καλά χρηματοδοτούμενων εταιρειών βιοτεχνολογίας - οι οποίες επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων - που αναδύονται γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι Nimbus Therapeutics, Puma Biotech,  Blueprint Medicines και Recursion. Σύμφωνα με τους New York Times, η αξία των συναλλαγών για βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρείες φέρεται να πλησιάζει τα 146 δισ. δολ, εντός των δύο πρώτων μηνών του 2019 στις ΗΠΑ - περισσότερο από ό, τι είχε ανακοινωθεί στο σύνολο του 2018 ή του 2017. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια