Ούτε μία ούτε δύο, αλλά πάνω από 55 είναι οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας από παρόχους υγείας κατά φορέων του Δημοσίου και συγκεκριμένα του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Σε αυτό τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι ατομικές διεκδικήσεις φυσικών προσώπων που ανέρχονται σε περίπου 10. 

Η συγκεκριμένη μέτρηση -τόσο για τους παρόχους, όσο και για τις ατομικές διεκδικήσεις- έγινε στις 10 Ιουνίου σε όλα τα τμήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δικηγόρος, μας επεσήμανε ότι τα τμήματα Α, Β και ΣΤ αφορούν ως επί το πλείστον αναιρέσεις, ενώ τα τμήματα Γ, Δ και Ε αναφέρονται σε ζητήματα ακυρώσεων. 

Τρία ενδιαφέροντα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την συγκεκριμένη μέτρηση είναι ότι πάνω από το 80% των δικαστικών διεκδικήσεων των παρόχων κατά του Δημοσίου αφορά τον ΕΟΠΥΥ και ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας και τελευταίος έρχεται ο ΕΟΦ, ενώ υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις κατά υγειονομικών περιφερειών.

Το δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι όσον αφορά τον χρόνο που θα εκδικαστούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις, η πλειονότητά τους έχει αναβληθεί και προσδιοριστεί για τα τέλη του έτους. Είναι γεγονός ότι η πρόσφατη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά και των επικείμενων εθνικών εκλογών έχει επιβαρύνει υπέρ του δέοντος το έργο των δικαστικών, δικαιολογώντας εν μέρει τις σημαντικές αυτές καθυστερήσεις στις δικαστικές υποθέσεις. 

Τέλος, το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι πάνω από το 90% των διεκδικήσεων αφορά ακυρώσεις και όχι αναιρέσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις που έγιναν στις 10 Ιουνίου, 32 φαρμακοβιομηχανίες (πολυεθνικές αλλά και ελληνικές) έχουν στραφεί κατά φορέων του Δημοσίου, με δεύτερο κλάδο τις ιδιωτικές κλινικές, όπου οι εκκρεμούσες υποθέσεις φθάνουν τις 24. Σε απόσταση από τους πρώτους βρίσκονται οι Επιστημονικές Ενώσεις με τις υποθέσεις να φθάνουν τις εννέα, ενώ κατά των αποφάσεων του Δημοσίου έχουν ταχθεί και θεσμικά όργανα των ιδιωτικών κλινικών, των φαρμακοβιομηχανιών, των φαρμακαποθηκών κ.λπ. Η λίστα των διεκδικητών συμπληρώνεται από τα διαγνωστικά κέντρα με πέντε υποθέσεις σε εκκρεμότητα  αλλά και από 3 κέντρα αποκατάστασης. Οι περισσότερες αναβολές που έχουν δοθεί στις παραπάνω υποθέσεις, με την μερίδα του λέοντος να αφορά το Δ. Τμήμα του ΣτΕ είναι για τον Οκτώβριο του 2019.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
Sanofi: Πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια για να κλείσει την υπόθεση "Zantac"