Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι φαρμακοβιομηχανίες για το έργο της της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, θεωρώντας ότι αυτό υπολείπεται σημαντικά από το αναμενόμενο, με βάση τα όσα ορίζει και η νομοθεσία.

Οπως λέγεται, μέσα σε ένα χρόνο διαπραγματεύτηκε μόλις 6 σκευάσματα, ενώ η διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα που κράτησε 4 μήνες και φαίνεται να ολοκληρώθηκε, είναι ελλειπής διότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί το οριστικό συμφωνητικό μεταξύ των εταιρειών που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στην Επιτροπή, ενώ αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση. Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώθηκε για όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν στην συζήτηση για την ηπατίτιδα, καθώς υπήρχε μία απώλεια! Τo ερώτημα είναι το πότε τελικά θα πέσουν και οι πολυπόθητες υπογραφές, λόγω και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Παράγοντες της αγοράς πιάνοντας το νήμα από την αρχή και εστιαζόμενοι ειδικότερα στο έργο της Επιτροπής τόνισαν τα εξής:


1. Καταρχήν οι φάκελοι σκευασμάτων που φαίνεται να έχουν κατατεθεί από τα μέλη του ΣΦΕΕ στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων ΗΤΑ από την σύσταση της έως σήμερα φθάνουν τους 105, ενώ κάτι λιγότερο σε αριθμό είναι αυτοί που έχουν υποβληθεί από μέρους των ελληνικών εταιρειών και αφορούν γενόσημα και βιοομοειδή. Σύνολο κατ' εκτίμηση 200 φάκελλοι. Από αυτούς τουλάχιστον 60 θεωρούνται ότι έχουν προωθηθεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα έπρεπε με βάση τα όσα ορίζει η νομοθεσία να ενημερώσει την ΗΤΑ για την ενδεχόμενη επιβάρυνση που θα είχαν αυτά στη φαρμακευτική δάπανη και εν συνεχεία η τελευταία να εισηγηθεί στον Υπουργό Υγείας την αποζημίωση και υπό ποιους όρους.

2. Κάποιοι δε ισχυρίζονται ότι ενώ σε πολλά προϊόντα είχε ολοκληρωθεί από το Φεβρουάριο η διαδικασία αξιολόγησής τους, δεν έχουν ακόμα κληθεί σε διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουνίου 2019 στο site του Υπουργείου, αναρτήθηκε ότι 6 φάρμακα (μόλις) έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Την ίδια ημέρα αναρτήθηκαν τα πρώτα 20 σκευάσματα που εντάχθηκαν στην λίστα των αποζημιούμενων σκευασμάτων και την επόμενη ημέρα έγιναν 22. (Μόνο 6 με βάση την παραπάνω ανακοίνωση πέρασαν από διαπραγμάτευση).

Άρα το φλέγον ερώτημα είναι γιατί τόση καθυστέρηση όταν η διαπραγμάτευση μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες με χαμηλό κόστος ειδικότερα δε γιατί τόση καθυστέρηση στα γενόσημα και τα βιοομοειδή τα οποία υπό όρους θα μπορέσουν να προκαλέσουν περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων.

Στελέχη από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας αναγνωρίζουν ότι τα λάθη, οι παραλείψεις αλλά και οι καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν δεν ήταν κατά βάση υπαιτιότητα της ίδιας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στοχοποιώντας τις αδικαιολόγητες και αναίτιες καθυστερήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Και αν κάποιες από αυτές τις καθυστερήσεις διορθώθηκαν, κάποιες άλλες παραμένουν, όπως η αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα δίνει το πράσινο φως στο προσωπικό της Επιτροπής να πληρωθεί, καθώς όπως λέγεται μέχρι και σήμερα έχει παράσχει τις υπηρεσίες του αμισθί. Τα ίδια ισχύουν και για το προσωπικό στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ).

Την ίδια στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει αν οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες προχωρούν ή υπάρχει "σιωπηρή" απόρριψή τους. Και αυτό ήταν και είναι ένα από τα πάγια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί: Δηλαδή να υπάρχει διαφάνεια και επικοινωνία σε ότι αφορά την πορεία των σκευασμάτων τους. Παρόλα αυτά το ζητούμενο για τις φαρμακοβιομηχανίες παραμένει ίδιο: να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης και αποζημίωσης των φαρμάκων αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , έτσι ώστε ο ασθενής έστω και την ύστατη στιγμή να αισθανθεί ασφαλής για την Υγεία που του προσφέρεται μέσω εξελιγμένων θεραπευτικών επιλογών που ήδη διατίθενται στο εξωτερικό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση