Την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πλήρη αποτύπωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αλλά και των προμηθευτών της ελληνικής αγοράς μας ανέφερε ο κ. Κώστας Μαριάκης, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Νέα Διαγνωστική Διάσταση ΕΠΕ και ταμίας στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναγνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εποπτεία και έλεγχος των εταιρειών του κλάδου με ότι αυτό σημαίνει για την δημόσια υγεία και τα οικονομικά της αλλά και για την ασφάλεια του ασθενή.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον ίδιο, μας ανέφερε ως θετικό βήμα την δημιουργία του Μητρώου προϊόντων από τις εταιρείες για το οποίο και δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη του έτους που ουσιαστικά θα ελέγχεται από τον ΕΟΦ. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ενώ το προαναφερθέν βήμα είναι σημαντικό είναι ελλειπές καθώς θα έπρεπε να δημιουργηθεί και μητρώο προμηθευτών, έτσι ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εν δυνάμει συνεργατών τους, λαμβάνοντας γνώση των προϊόντων που διακινούν, των πιστοποιήσεων που διαθέτουν κ.λπ. Μέσω αυτής της διαδικασίας σημειώνει ο ίδιος, θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος έλεγχος που πρέπει να υπάρχει και το εξίσου βασικό θα μειωθεί η γραφειοκρατία.

Σήμερα μπορεί ως μέλη στον Σύνδεσμο Ιατροτεχνολικών Προϊόντων να εμφανίζονται 180 εταιρείες, όμως οι εκτιμήσεις είναι ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ξεπερνούν τις 1500 συμπεριλαμβανομένων και αυτών που λειτουργούν με ένα άνθρωπο και ένα γραφείο.

Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει οι πρόχειροι διαγωνισμοί που κατά καιρούς διενεργούνται από τα νοσοκομεία της χώρας και μπορεί να είναι ανά μήνα ή δίμηνο να εξελιχθούν σε κανονικούς διαγωνισμούς με τη μικρότερη διάρκεια να μην είναι κάτω του ενός χρόνου, με προοπτική χρονικής επέκτασης αυτής (διετία ή τριετία) με τον ίδιο συνεργάτη. Ετσι, όπως ο ίδιος λέει αφενός θα σταματήσει ο κανιβαλισμός τιμών ανάμεσα στις εταιρείες και οι τελευταίες θα μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό της εργασίας τους και των παραγγελιών τους.

Την ίδια στιγμή θεωρεί σημαντικό ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και προς την κατεύθυνση της αξιολόγησης αποκλειστικά και μόνο των καινοτόμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους. Μία διαδικασία που ήδη ισχύει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.

Εξίσου σημαντική θεωρεί και την προοπτική της συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να προκύψουν οικονομίες κλίμακος. Ωστόσο, όπως ανέφερε η συγκεκριμένη προοπτική πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και να αφορά κάποια τμήματα καθώς η αποκλειστική επικράτηση των πολυεθνικών μπορεί να επιφέρει κύμα λουκέτων στις μικρές και μεσαίες δυνάμεις του χώρου.

Το σίγουρο είναι ότι και ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων απαιτεί λύσεις για να εξέλθει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Οπως μας αναφέρει ο κ. Κώστας Μαριάκης αρκετές εταιρείες βρίσκονται στα όρια τους όχι μόνο λόγω του επιβαλλόμενου clawback αλλά και των μεγάλων οφειλών που έχουν από τα δημόσια νοσοκομεία. Τα χρωστούμενα μόνο από το δημόσιο εκτιμώνται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι οφειλές από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ με αυξητικές τάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας