"Τα φάρμακα Υψηλού κόστους θα διατίθενται κατ’ οίκον ή από τα φαρμακεία που θα επιλέγουν οι ασθενείς αντί τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ".  Λόγια που ανήκουν στον Πρωθυπουργό της Χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκη κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο σε αυτήν την ιδιαίτερη και εξαιρετικά ευαίσθητη κατηγορία σκευασμάτων που αρκετές φορές έχουν σπιλωθεί από εικόνες ντροπής, όπως οι τεράστιες ουρές αναμονής καρκινοπαθών σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν το φάρμακό τους, κλεμμένα σκευάσματα από νοσοκομεία της χώρας με στόχο να μοσχοπουληθούν στο εξωτερικό κ.ά.

'Hδη, όπως μαθαίνουμε για το θέμα των ΦΥΚ, ο ΣΦΕΕ συγκάλεσε την προηγούμενη Παρασκευή συνάντηση των παραγόντων του, ενώ πρόκειται να συναντηθεί και με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μετά από αίτημα του τελευταίου.

 Και ενώ κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορα, ότι η βιομηχανία αντιτίθεται στην επέκταση διάθεσης των ΦΥΚ (και) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, η επίσημη θέση των θεσμικών οργάνων του κλάδου δεν έχει ακόμη διατυπωθεί και άρα καταγραφεί.

Παρόλα ταύτα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θέση του ΣΦΕΕ είναι η διασφάλιση της επάρκειας, η απρόσκοπτη διάθεση των θεραπειών στους ασθενείς, με ασφάλεια και χωρις επιπλέον κόστος για την Φαρμακοβιομηχανία, το οποίο θα μπορούσε να προκύψει από την αλλαγή στον τρόπο διάθεσης.

Ωστόσο, η αλλαγή της διαδικασίας ανησυχεί την φαρμακοβιομηχανία, καθώς υπάρχει ο φόβος των ελλείψεων, λόγω παράλληλων εξαγωγών. Επίσης, υπάρχει και η ανησυχία της ασφαλής τους διακίνησης, καθώς το 75% των εν λόγω σκευασμάτων είναι ψυγείου (ενέσιμα) και άρα απαιτούνται εξελιγμένες υποδομές για την υποστήριξη της διάθεσής τους στους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, ακούγεται ότι η αλλαγή αυτή μεταφράζεται σε ένα επιπλέον ετήσιο κόστος της τάξεως των 6 εκατ. Ευρώ που κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα το επωμιστεί.

 Εκτός όμως από τις παράλληλες εξαγωγές, τις ενδεχόμενες επιπλέον επιβαρύνσεις και την ανησυχία για την ασφαλή διάθεση τους με την αλλαγή της διαδικασίας διανομής των ΦΥΚ, υπάρχει ακόμη ένας λόγος που δεν θέλουν αυτήν την αλλαγή οι φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου, μιλάμε για μία αγορά του 1 δις. Ευρώ που επέτρεπε στις εταιρείες να κάνουν τους απαραίτητους συμψηφισμούς τους με τον Οργανισμό καλύπτοντας τις υποχρεώσεις του clawback. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση με τα δεδομένα της αγοράς έτσι όπως αυτά είναι 1 δις. σε ρευστό δεν υπάρχει. Αναφερόμενος δε ειδικότερα στους κατά καιρούς ισχυρισμούς των φαρμακοποιών, ότι εξαιτίας της διάθεσής τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ το κόστος των συγκεκριμένων σκευασμάτων έχει εκτοξευτεί από τα περίπου 650 εκατ. ευρώ προ τετραετίας σε 900-1 δις. τώρα, τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μολονότι καινοτόμα φάρμακα δεν έχουν εισαχθεί στην αγορά το τελευταίο δωδεκάμηνο, πολλά από τα υπάρχοντα σκευάσματα έχουν επιπλέον ενδείξεις καλύπτοντας επιδημιολογικά μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

 Γιατί τα ΦΥΚ στα φαρμακεία; Τι υποστηρίζουν φαρμακοποιοί

1)Τερματισμός στις ουρές στον ΕΟΠΥΥ.

2) 10.500 φαρμακεία- σημεία εξυπηρέτησης αντί των 70 του ΕΟΠΥΥ

3) Αποτέλεσμα πολύ πιο γρήγορη και πιο εύκολη πρόσβαση ( υπολογίζεται ότι με βάση την διανομή των 600.000 τεμαχίων χάνονται πάνω από 2 εκατ. εργατοώρες ετησίως)

4) Όφελος του δημοσίου από την μείωση του κόστους λειτουργίας των 70 φαρμακείων.

5) Αξιοποίηση των εργαζομένων των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε άλλες υπηρεσίες υγείας.

6) Καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

7) Αξιοποίηση των 10.500 φαρμακοποιών για την φροντίδα και για την αποτελεσματικότερη συμμόρφωση ασθενών οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες για παροχή συμβουλών λόγω της σοβαρότητας και των ιδιαιτεροτήτων αυτών των ασθενειών, κάτι που δεν μπορεί να παρασχεθεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, πολύ συχνά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα όλων των σκευασμάτων σε όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Όταν αυτό συμβαίνει σε επαρχιακές απομακρυσμένες περιοχές αυτό έχει ως αποτέλεσμα χάσιμο – πολύτιμου κάποιες φορές- χρόνου για μετακινήσεις των ασθενών σε άλλες περιοχές , έξοδα μετακινήσεων, ταλαιπωρία από β’ πολύωρη αναμονή κ.λ.π.

Μια άλλη πολύ σημαντική συνέπεια όταν πρόκειται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις για την προμήθεια των φαρμάκων αυτών , είναι οι κίνδυνοι χαμηλής αποτελεσματικότητας ή και αλλοίωσης ακόμα, ειδικά των ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου από κακές συνθήκες θερμοκρασίας κατά την μεταφορά αυτών (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες).

Επιπλέον το ωράριο των ιδιωτικών φαρμακείων είναι πολύ ευρύτερο ( συνήθως 8:00 πμ– 9:00 μμ) σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα, να χρειάζεται οι εργαζόμενοι ασθενείς ή οι συνοδοί αυτών να πάρουν άδεια από τις εργασίες τους.

Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τα "φαρμακεία της γειτονιάς" έχουν πολύ καλή γνώση του συνολικού προφίλ του ασθενούς , του ιστορικού του και των λοιπών ασθενειών που πολλές φορές συνυπάρχουν – κάτι που δεν το γνωρίζει ο φαρμακοποιός του ΕΟΠΥΥ την ώρα που παραδίδει το σκεύασμα - και που πολλές φορές διαχειρίζονται - σε συνεργασίες με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων – τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων και τις τελικές οδηγίες λήψης τους . Γεγονός που έχει μεγάλη σημασία στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών, αλλά και στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 O αντίλογος μέσω ερωτημάτων από την φαρμακοβιομηχανία

 Περιγράφεται από τους φαρμακοποιούς μια κατάσταση η οποία έχει πολλές διαφορετικές αναγνώσεις ... Αυξάνοντας τα σημεία πώλησης δεν είναι απαραίτητο ότι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο ασθενής .... Γιατί ...;

1) Τι στοκ θα έχουν;

2) Πόσες φορές θα πηγαίνει ο ασθενής στο φαρμακείο ;

3) Πως θα διασφαλίσουν την παράδοση στους ΑΜΕΑ ή και στους κλινήρης ;

4) Με το ωράριο τι θα γίνει ;

5) Ο Γιατρός τι ρόλο θα παίζει ;

6) Αν δεν υπάρχει στοκ τι γίνεται;

7) Που θα κόβεται το τιμολόγιο ;

8) Πως θα αποδεικνύεται η πώληση ;

9) Εξίσου βασικό το επιπλέον κόστος που θα προκύψει ποιος θα το πληρώσει;

10) Πόσο πραγματικά θα κοστίσει αυτό;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού