Mε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,8% αναμένεται να προχωρήσει μέχρι και το 2022 η παγκόσμια αγορά ορφανών φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι από τα 106 δισ. δολάρια που ήταν το 2016 θα φθάσει τα 169 δισ. δολάρια το 2022.  

Τα ορφανά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σπάνιων (ορφανών) ασθενειών που εμφανίζονται σε μια πολύ μικρή ομάδα ασθενών. Ως εκ τούτου, η φαρμακευτική βιομηχανία ενδιαφέρεται ελάχιστα για την ανάπτυξή τους, καθώς η παρασκευή τους απαιτεί υψηλό κόστος και οι πιθανότητες επιστροφής των επενδύσεων είναι συγκριτικά μικρότερες σε σύγκριση με τα έσοδα που αποφέρουν. Αυτά τα φάρμακα θεραπεύουν διαφορετικές σπάνιες ασθένειες, όπως λέμφωμα, οξεία μυελογενή λευχαιμία, κυστική ίνωση και άλλα.

Οι αυστηροί κυβερνητικοί κανονισμοί και η αποκλειστικότητα αγοράς για τα ορφανά φάρμακα οδηγούν την παγκόσμια αγορά, ενώ η αύξηση του επιπολασμού των σπάνιων ασθενειών και η ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα, την ανάπτυξη φαρμάκων και την καινοτομία συμπληρώνουν την ανάπτυξή της. Ωστόσο, η περιορισμένη ομάδα ασθενών για κλινικές δοκιμές, το μάρκετινγκ προϊόντων και το υψηλό κόστος θεραπείας ανά ασθενή εμποδίζουν την ανάπτυξη της αγοράς. Από την άλλη, όμως, η αύξηση των νέων ενδείξεων για γνωστά ορφανά φάρμακα και  οι αναξιοποίητες αναδυόμενες αγορές προσφέρουν προσοδοφόρες ευκαιρίες για τους παράγοντες της αγοράς.

Με βάση τον τύπο της νόσου, η αγορά χωρίζεται σε ογκολογικές παθήσεις, μεταβολικές ασθένειες, αιματολογικές και ανοσολογικές ασθένειες, μολυσματικές ασθένειες, νευρολογικές ασθένειες και άλλες σπάνιες ασθένειες. Οι ογκολογικές παθήσεις κατέλαβαν δεσπόζουσα θέση στην αγορά το 2015 και ο τομέας αυτός αναμένεται να διατηρήσει την πρωταγωνιστική του θέση κατά την περίοδο πρόβλεψης. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές μορφές των σπάνιων καρκίνων, όπως η λευχαιμία, το μυέλωμα, το αγγειοσάρκωμα και άλλες που επικρατούν στον πληθυσμό των ασθενών.

Με βάση την ένδειξη, η αγορά αυτή ταξινομείται σε λέμφωμα μη Hodgkin, οξεία μυελογενή λευχαιμία, κυστική ίνωση, γλοίωμα, καρκίνο παγκρέατος, καρκίνο ωοθηκών, πολλαπλό μυέλωμα, μυϊκή δυστροφία Duchenne, ασθένεια μοσχεύματος κατά ξενιστή, καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων και άλλα. Το λέμφωμα μη-Hodgkin απέφερε τα μεγαλύτερα έσοδα το 2015, ενώ το καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων αναμένεται να αυξηθεί με τον υψηλότερο ρυθμό την περίοδο πρόβλεψης. Η άνοδος αυτού του τμήματος οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων στην Ε & Α σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στην εντονότερη ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο των νεφρών.

Γεωγραφικά, η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα ορφανά φάρμακα το 2015 και αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία της καθόλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλότερη αγοραστική δύναμη, τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και τις επιλογές θεραπείας που ευνοούν τη χρήση ορφανών φαρμάκων στην περιοχή αυτή. Υπάρχει επίσης αύξηση των εγκρίσεων προϊόντων για διαφορετικά φαρμακευτικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως ορφανά φάρμακα από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία ενισχύει την ανάπτυξη της αγοράς. Ωστόσο, η Ασία-Ειρηνικός αναμένεται να εξελιχθεί ως η πιο επικερδής περιοχή, λόγω της βελτίωσης των εγκαταστάσεων Ε & Α, του διαθέσιμου εισοδήματος και των ραγδαία αναπτυσσόμενων οικονομικών συνθηκών.

Πηγές:
https://scoopjunction.com/orphan-drugs-market-analysis-by-industry-value-market-size-top-companies-and-growth-forecast/248168/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα