Μολονότι έχουν περάσει δεκατέσσερις μήνες από την έναρξη λειτουργίας του HTA  (Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης) και παρά το έργο που έχει παρουσιάσει, οι αξιολογητές των φακέλων για τα νέα σκευάσματα που κατέθεσαν οι φαρμακοβιομηχανίες παραμένουν απλήρωτοι. Ο λόγος, ότι δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές διυπουργικές αποφάσεις.

Ενδιαφέρον δε είναι ότι η Επιτροπή που ακόμη δεν έχει συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει εισπράξει -όχι η ίδια αλλά οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες -περί τα 3 εκατ. ευρώ από τις φαρμακοβιομηχανίες (παράβολα για την κατάθεση των φακέλων). 

Οι αξιολογητές, σύμφωνα με στοιχεία από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 εξέτασαν περί τους 100 φακέλους νέων προϊόντων -επί συνόλου 190- αφιερώνοντας από 20 ημέρες έως και 1 μήνα για τον καθένα. Αντίστοιχα, από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι και σήμερα, έχουν κατατεθεί στον ΗΤΑ περίπου 15 φάκελοι με νέα σκευάσματα και ήδη έχουν αξιολογηθεί οι 10. Η συνολική αμοιβή των αξιολογητών για κάθε φάκελο είναι 4.500 ευρώ μεικτά και άρα με έναν απλό πολλαπλασιασμό (110 φάκελοι επί 5.000 ευρώ) μιλάμε για 495.000 ευρώ (μεικτά). Σημειώνεται ότι η καθαρή αμοιβή για κάθε αξιολογητή είναι στα 1.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πηγές υποστηρίζουν, ότι απλήρωτα παραμένουν το τελευταίο δίμηνο και τα 11 στελέχη της Επιτροπής- και άρα μετακινήσεις και διαμονή τις πληρώνουν από την τσέπη τους, δυσχεραίνοντας το έργο της.  Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους υπό εξέταση φακέλους που καταθέτουν οι φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και στα αιτήματα των ασθενών για σκευάσματα εκτός λίστας. Μόνο τον τελευταίο μήνα, τα σχετικά αιτήματα ξεπέρασαν τα 70- και αναφερόμαστε σε αιτήματα για σπάνιες και σοβαρές ασθένειες και άρα η τραγική κατάληξη του ασθενούς αν δεν λάβει το σκεύασμά του αποτελεί βεβαιότητα.

Παράγοντας, μας ανέφερε ότι το θέμα των αμοιβών των αξιολογητών και των μελών της Επιτροπής πρέπει να λυθεί άμεσα, προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων και την ίδια στιγμή να ξαναξεκινήσει τις εργασίες της η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, καθώς το κράτος στην παρούσα φάση πληρώνει τα νέα φάρμακα στο 100% της αξίας τους όταν θα μπορούσε να εξοικονομήσει τεράστια ποσά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας