Δεν είναι παρότρυνση αλλά απαίτηση καρκινοπαθών να επανέλθει η ομαλότητα στη διάθεση των ογκολογικών σκευασμάτων 1Α στην αγορά, που κανείς μπορεί να βρει στα νοσοκομεία αλλά όχι στις ιδιωτικές κλινικές (στην τελευταία περίπτωση η διακίνηση γίνεται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ που έχουν ξεμείνει). Οι ελλείψεις ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και πλέον έχουν επιδεινωθεί με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο, καθώς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους για να σώσουν τη ζωή τους. Παρά το ότι γνώστες της δραματικής αυτής κατάστασης είναι όλοι οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας οι οποίοι έχουν λάβει ουκ ολίγες επιστολές διαμαρτυρίας, είτε από μονάδες περίθαλψης είτε από εταιρείες, ακόμη δεν έχουν πάρει καμία απόφαση.

Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι...ποιος είναι ο κακός της υπόθεσης;

Κάποιοι μπορεί να πουν η φαρμακοβιομηχανία, που δεν στηρίζει τη χώρα και την ευαίσθητη αυτή ομάδα των ασθενών. Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας λένε άλλα.

Με έναν φετινό προϋπολογισμό για τα σκευάσματα 1Α στα 56 εκατ. ευρώ (28 εκατ. το εξάμηνο), η υπέρβαση για την τρέχουσα περίοδο αναμένεται να φθάσει τα 110 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο, το clawback (επιστροφές) που καλούνται να γυρίσουν πίσω οι φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν τα 1Α στην αγορά φθάνει στο 80% της αξίας τους αν υπολογίσει κανείς το Rebate και αν προσθέσει στο προαναφερθέν ποσοστό τους φόρους και τα έξοδα που πρέπει να καλυφθούν.  Γίνεται αντιληπτό, ότι αυτά που μπαίνουν τελικά στο ταμείο των εταιρειών είναι "κοπανιστός αέρας".

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές μας ανέφεραν ότι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας είναι να προχωρήσει σε τονωτική ένεση του Λογαριασμού για τα 1Α., που κατά γενική ομολογία είναι ελλειμματικός καθώς δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Να κάνει λοιπόν το ίδιο που έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία -αν και αργοπορημένα- κατάλαβε την έλλειψη των κονδυλίων και τα ενίσχυσε με επιπλέον ποσά, που ήταν 30 εκατ. το 2017 και 26 εκατ. το 2018. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να περιοριστεί το clawback από το 60% στο 49% το 2018 και στο 40% το 2017.

Για φέτος οι εταιρείες αναμένουν να υπάρξει ανάλογη κίνηση οικονομικής τόνωσης -την προσδιορίζουν στα 35 εκατ. ευρώ- προκειμένου αφενός οι ασθενείς να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τα φάρμακά τους και αφετέρου το κράτος τα φορολογικά έσοδα από τον κλάδο.  Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και δυστυχώς εις βάρος των ασθενών, αλλά στα πάντα υπάρχουν και όρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα