Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και οι τιμές των νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου αποτελούν αναμφίβολα πολυσυζητημένα θέματα.

Σύμφωνα με στοιχεία, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθεί στα 5,4 τρισ. δολ. μέχρι το 2024. Ειδικότερα,  το κόστος της περίθαλψης κατά του καρκίνου αποτελεί την ταχύτερα αυξανόμενη συνιστώσα των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Αμερική και αναμένεται να αυξηθεί από τα 125 δισ. δολ  το 2010 σε 158 δισ. δολ. το 2020. Ωστόσο, παρόλο που οι αριθμοί αυτοί φαίνονται υψηλοί, το μέσο κόστος των φαρμάκων κατά του καρκίνου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ 8% και 14% του συνολικού κόστους της θεραπείας (καρκίνου), ενώ το κόστος των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων που έρχονται συχνά θεωρείται υπερβολικό. 

Η απότομη αύξηση στην τιμή των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων παρατηρείται από το 2009. Το μέσο κόστος των νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου που ξεκίνησε από το εν λόγω έτος και μέχρι το 2014 έφθανε τα 100.000 δολ. ανά ασθενή για ένα έτος θεραπείας. Αλλά πιο προηγμένες θεραπείες, οι οποίες μπορεί να έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) από ό, τι άλλες μορφές θεραπείας του καρκίνου, εκτόξευσαν το κόστος στα 400.000 δολ το έτος.

Τελικά οι νέες αυτές θεραπείες για τον καρκίνο αξίζουν αυτά τα υψηλότερα έξοδα;

Στο ερώτημα αυτό απάντησαν τα αποτελέσματα των δύο μελετών που διερευνούν τη σχέση μεταξύ κλινικού οφέλους και κόστους, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) στη Βαρκελώνη, υποδηλώνοντας ότι πολλά νέα αντικαρκινικά φάρμακα προσδίδουν λίγη θεραπευτική αξία στους ασθενείς σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία και σπάνια αξίζει το επιπλέον κόστος. 

"Τα περισσότερα από τα νέα φάρμακα για καρκίνο είχαν χαμηλή προστιθέμενη αξία, οπότε οι γιατροί και οι ασθενείς δεν πρέπει να υποθέτουν ότι μόνο και μόνο επειδή ένα φάρμακο είναι νέο, θα είναι καλύτερο", σημειώνει ο Marc A. Rodwin, J.D., Ph.D. Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Suffolk στη Βοστόνη των Η.Π.Α. και συμμέτοχος συγγραφέας στη μελέτη για τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα στη Γαλλία. 

Οι μελέτες εξέτασαν αν τα μηνιαία έξοδα θεραπείας φαρμάκων που εισήχθησαν τα τελευταία 10-15 χρόνια για συμπαγείς όγκους συσχετίστηκαν με κλινικές βαθμολογίες οφέλους που δείχνουν βελτιωμένα αποτελέσματα όπως η επιβίωση, η ποιότητα ζωής και / ή οι επιπλοκές της θεραπείας έναντι της συνήθους θεραπείας.

Στη μελέτη αυτή, σχεδόν τα μισά από τα νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν στην Ευρώπη μεταξύ 2004 και 2017 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων είχαν χαμηλή βαθμολογία προστιθέμενης αξίας στο ESMO Magnitude of Clinical Benefit Scale (ESMO-MCBS) και πάνω από τα δύο τρίτα είχαν χαμηλή προστιθέμενη αξία στην κλίμακα θεραπευτικής ωφέλειας (ASMR) που χρησιμοποιείται από τις γαλλικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων 

Τα νέα κόστη φαρμάκων ήταν, κατά μέσο όρο, 2.655 δολάρια (2.525 ευρώ) μηνιαίως περισσότερο από τα παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία ασθενών με τον ίδιο τύπο καρκίνου.

Χαμηλότερο κόστος στην Ευρώπη

Αν και το κόστος των νέων θεραπειών είναι γενικά χαμηλότερο στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια δεύτερη μελέτη των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για συμπαγείς όγκους ενηλίκων σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2009-2017, δεν δείχνει σχέση μεταξύ του κόστους των φαρμάκων και του κλινικού οφέλους που μετράται από το ESMO-MCBS και την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας Αξίας Πλαίσιο (ASCO-VF).

Ωστόσο, συνολικά, οι μέσες τιμές των φαρμάκων από τον καρκίνο στην Ευρώπη ήταν λιγότερο από τις μισές τιμές των ΗΠΑ. Το μεσαίο μηνιαίο κόστος για φάρμακα με χαμηλή βαθμολογία παροχών στο ESMO-MCBS κυμάνθηκε από 4.361 (3.985) δολάρια ΗΠΑ έως 5.273 (4.820 ευρώ) στις ευρωπαϊκές χώρες σε σύγκριση με τα 12.436 δολάρια ΗΠΑ (11.365 ευρώ) στις ΗΠΑ.

"Τα κόστη φαρμάκων δεν συσχετίστηκαν με την κλινική βαθμολογία οφέλους σε καμία από τις χώρες που εξετάσαμε. Για παράδειγμα, μερικά από τα πιο ακριβά φάρμακα για καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα στην Ελβετία είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες ESMO-MCBS, ενώ τα φθηνότερα φάρμακα είχαν υψηλότερες βαθμολογίες », δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Καθηγητής Kerstin Vokinger, από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, με το Πρόγραμμα για τη Ρύθμιση, Θεραπευτική και Νομοθεσία (Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ΗΠΑ).

"Είναι σημαντικό η τιμολόγηση φαρμάκων να ευθυγραμμίζεται με την κλινική αξία και οι περιορισμένοι πόροι μας να δαπανώνται για καινοτόμα φάρμακα που προσφέρουν βελτιωμένα αποτελέσματα", εξηγεί ο Vokinger.

Η Barbara Kiesewetter, MD, Ph.D, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης  και μέλος της Ομάδας Εργασίας ESMO-MCBS, επεσήμανε ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία του ESMO-MCBS στην κλινική πρακτική στην Ευρώπη για να βοηθήσει τους γιατρούς και τους ασθενείς σε συζητήσεις και αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία.
Όπως η ίδια δήλωσε, "Το ESMO-MCBS είναι πολύ εύκολο στη χρήση και ο καθένας μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο για να ελέγξει τα αποτελέσματα καρκινικών φαρμάκων και να κατανοήσει τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την κλιμάκωση του κλινικού οφέλους των φαρμάκων. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την επικυρωμένη βαθμολογία όχι μόνο για την καθημερινή λήψη αποφάσεων, αλλά και για να επηρεάσουμε τις αποφάσεις αποζημίωσης και να μειώσουμε τις ανισότητες θεραπείας ", δήλωσε η Kiesewetter.

"Το κόστος είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται στους ασθενείς η πρόσβαση στα νεότερα αντικαρκινικά φάρμακα και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ESMO-MCBS για να καταδείξουμε με σαφήνεια ποια φάρμακα προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για τους ασθενείς. Δείχνοντας ποια φάρμακα είναι πιθανότερο να αξίζουν το υψηλότερο κόστος, μπορούμε να ελπίζουμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση στα φάρμακα με τη μεγαλύτερη αξία, έτσι ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία όπου και αν ζουν », σημείωσε η ίδια.

Πηγές:
https://www.oncozine.com/esmo-2019-are-novel-anti-cancer-drugs-worth-a-higher-price/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management