Πολλοί πιστεύουν ότι η βιοτεχνολογία - η συγχώνευση της ιατρικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας - κατέχει το κλειδί για την προώθηση των ορίων της ανθρώπινης ζωής. Από τις διαγνωστικές μεθόδους που βασίζονται σε δεδομένα έως τις γονιδιακές θεραπείες που αλλάζουν το παιχνίδι, η βιοτεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης, της γεωργίας και των τροφίμων και, ως εκ τούτου, προσελκύει πρωτοφανή ποσά επενδύσεων.

Aκολουθούν 10 ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας που έχουν αφήσει το στίγμα τους:

Oblique Therapeutics - Αυτή η σουηδική εταιρεία βιοτεχνολογίας αναπτύσσει θεραπευτικά αντισωμάτων χρησιμοποιώντας την ιδιόκτητη πλατφόρμα τεχνολογίας Abiprot, καθώς και τον αλγόριθμο επιλογής στόχων Abiprot Select. Με επίκεντρο τα νέα θεραπευτικά παραδείγματα για τον έλεγχο του προχωρημένο καρκίνου και του πόνου που ισχύουν από το 2015, η Oblique Therapeutics διαθέτει σήμερα έξι αναπτυξιακά προγράμματα στον αγωγό της και ελπίζει να φτάσει τα 15 έως το τέλος του 2022.

Solar Foods - H Solar Foods έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες τρόφιμο από ηλεκτρισμό, αέρα και νερό με βακτήρια. Η σκόνη πρωτεΐνης, που ονομάζεται "Solein", είναι παρόμοια σε μορφή και γεύση με το αλεύρι σίτου, αλλά είναι 100 φορές πιο φιλική προς το κλίμα. Το σχέδιό της είναι να "χτυπήσει" την καταναλωτική αγορά τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για να αναπτύξει την τεχνολογία της ως έναν πιθανό τρόπο παροχής τροφής σε μεγάλες διαστημικές αποστολές. 

TreeFrog Therapeutics -Η TreeFrog Therapeutics είναι μια εταιρεία βλαστικών κυττάρων που εδρεύει στο Bordeaux της Γαλλίας και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του C-Stem, μιας πλατφόρμας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων - αυτοαναπαραγόμενων κυττάρων που μπορούν να σχηματιστούν για να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του ανθρώπινου σώματος. Αυτά τα κύτταρα είναι εύθραυστα και δύσκολα αναπτυσσόμενα και τα τρέχοντα προγράμματα κυτταροθεραπείας περιορίζονται από την παραγωγική ικανότητα, το κόστος επεξεργασίας των κυττάρων και την ποιότητα των κυττάρων. Με επτά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της στους ανθρώπους εντός τριών έως πέντε ετών στο πλαίσιο κυτταρικών θεραπειών για τη θεραπεία χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών που δεν έχουν σήμερα καμία θεραπεία, όπως το Parkinson, ο διαβήτης ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Η TreeFrog, που ιδρύθηκε το 2018, συγκέντρωσε  7 εκατομμύρια ευρώ το Μάιο και έλαβε επιπλέον επιχορηγήσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019. Της απονεμήθηκε το «Grand Prix» στο γαλλικό διαγωνισμό i-Lab για καινοτομία βαθιάς τεχνολογίας.

AELIX Therapeutics - Ιδρύθηκε το 2015 και βρίσκεται στη Βαρκελώνη, ενώ εξειδικεύεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη ανοσοθεραπειών για λοίμωξη HIV. Χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο σχεδιασμό ανοσογόνου εμβολίου Τ κυττάρου που κατευθύνει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού στα πιο ευάλωτα μέρη του HIV. Η ελπιδοφόρα τεχνολογία της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων επενδυτών των La Caixa, Ysios και Johnson & Johnson.

Captor Therapeutics - Η Captor Therapeutics είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φαρμάκων αποικοδόμησης πρωτεϊνών για τον καρκίνο και τις αυτοάνοσες ασθένειες, μέσω της ιδιόκτητης πλατφόρμας Obteron. Με έδρα το Βρότσλαβ και τη Βασιλεία, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 33 εκατ. Ευρώ από επιχορηγήσεις και επενδύσεις. Φέτος, η Captor Therapeutics έλαβε το Βραβείο της Central European BioForum.

Cellink - Η σουηδική εταιρεία είναι γνωστή για την χαμηλού κόστους και προσβάσιμη τεχνολογία 3D bioprinting. Ιδρύθηκε το 2016 και είναι μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που χρησιμοποιεί με επιτυχία 3D εκτυπωτές για την εκτύπωση σε ανθρώπινο δέρμα, αυτιιών και ακόμη και ιστό οργάνων, που χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερα από 600 εργαστήρια. Το 2019 η εταιρεία ανακοίνωσε την εκκίνηση της BIO X6, μιας νέας πλατφόρμας για σύνθετες κατασκευές, καθώς και την απόκτηση της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας Cytena.

Hudson River Biotechnology - Με στόχο την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας στην παραγωγή τροφίμων, η Hudson River Biotechnology είναι μια ολλανδική γεωργική βιοτεχνολογική εκκίνηση που συμμετέχει στην ανάπτυξη των τεχνολογιών πλατφόρμας CRISPR. Χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνικές γενετικής, συμπεριλαμβανομένου του CRISPR και της ιδιόκτητης πλατφόρμας τους, για να βελτιστοποιήσουν γενετικά τις καλλιέργειες για να αυξήσουν τις αποδόσεις, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα στις ασθένειες και τη θρεπτική αξία. 

LipoCoat – Με αποστολή τη βελτίωση της απόδοσης, της άνεσης και της ασφάλειας των ιατρικών συσκευών, αυτό το spin-off του Πανεπιστημίου Twente ασχολείται με την κατασκευή επικαλύψεων που προσφέρουν πλήρη έλεγχο της ύγρανσης, της λιπαντικότητας και της ρύπανσης. Τα επιχρίσματα Lipocoat είναι πάχους μόλις 5 νανομέτρων, πολύ βιοσυμβατά, μη τοξικά και έχουν δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε εμφυτεύματα, φακούς επαφής και καθετήρες. Με χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, αυτή η ολλανδική εταιρεία ανοίγει το δρόμο για την επικάλυψη της βιομάζας επόμενης γενιάς.

Nouscom -Η Nouscom είναι μια ελβετο-ιταλική εταιρία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει ανοσοθεραπείες για καρκίνο. Η τρέχουσα συμβολή τους είναι δυο εμβόλια.

Iδρύθηκε το 2015 και εξακολουθεί να βρίσκεται σε προκλινική ανάπτυξη με τις θεραπείες της, αλλά με τη χρηματοδότηση ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρώσει, είναι σε θέση να γίνει ο πρωταγωνιστής στον χώρο του εμβολίου κατά του νεοαντιγόνου.

SparingVision - Αυτή προσπαθεί να βρει μια θεραπεία για μια από τις πιο κοινές μορφές τύφλωσης, την μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία επηρεάζει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το SparingVision επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής γονιδιακής θεραπείας που θα οδηγήσει στην παραγωγή του παράγοντα βιωσιμότητας κώνου που προέρχεται από ράβδο (RdCVF), μιας φυσικά απαντώμενης πρωτεΐνης στον αμφιβληστροειδή. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017, ως ένα τμήμα του Ινστιτούτου Vision του Παρισιού και έχει ήδη συγκεντρώσει συνολικά  15,5 εκατομμύρια ευρώ και σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρώτη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της μέσα στο επόμενο έτος.

Πηγές:
https://www.eu-startups.com/ 2019/10/10-european-biotech- startups-to-look-out-for-in- 2019-and-beyond/  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα