Με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά του καρκίνου αλλά της μετρίασης του ανταγωνισμού που δέχονται από τα γενόσημα, οι κολοσσοί του φαρμάκου επιδόθηκαν την τρέχουσα περίοδο σε μία σειρά εξαγορών, μετά το "χλιαρό" 2018, όταν οι επιθετικές κινήσεις ήταν λιγότερες. Φέτος οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες με τις συμφωνίες μαμούθ που πέτυχαν έθεσαν σε νέα βάση τον κλάδο παγκοσμίως, ενώ την ίδια στιγμή υλοποίησαν και μια σειρά από μεσαίες αγορές που προορίζονταν να προσθέσουν τεχνολογία ή να ενισχύσουν ένα βασικό θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που πραγματοποίησε η εταιρεία επενδύσεων SVB Leerink, η παγκόσμια φαρμακευτική δραστηριότητα σε επίπεδο συγκεντρώσεων και εξαγορών βρίσκεται σε καλό δρόμο και ενδεχομένως φέτος να πιάσει και τον υψηλότερο στόχο της δεκαετίας.   Η Leerink αναμένει ότι η συνολική αξία θα φτάσει ή θα υπερβεί τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Bristol-Myers Squibb ξεκίνησε τη χρονιά ανακοινώνοντας ότι θα πληρώσει 74 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την Celgene με στόχο να ηγηθεί στον καρκίνο και την ανοσολογία, περιοχές όπου οι εταιρείες έχουν συμπληρωματικά χαρτοφυλάκια φαρμάκων. Απόρροια αυτής της συμφωνίας είναι ότι τον Αύγουστο, η Celgene αποφάσισε να πουλήσει τη θεραπεία της ψωρίασης (Απρεμιλάστη) στην Amgen για 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια πώληση που ουσιαστικά καθησύχασε και τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την κυριαρχία της BMS και της συνδυασμένης ανοσολογίας με τη Celgene.

Καθώς το έτος ξετυλίχθηκε, πραγματοποιήθηκαν και άλλες μεγάλες συμφωνίες. Η AbbVie, αναμένοντας την απώλεια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας - σχετικά με το επικερδές σκεύασμα  αδαλιμουμάμπη - ανακοίνωσε τα σχέδια της για την εξαγορά της ειδικής φαρμακευτικής εταιρείας Allergan. Παράλληλα, η Pfizer ένωσε τις δυνάμεις της στα γενόσημα που ελέγχει η θυγατρική της Upjohn με την Mylan, σχηματίζοντας μία αυτόνομη εταιρεία με περίπου  20 δισεκατομμύρια δολ. ετήσια έσοδα. Την ίδια στιγμή και με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στα καινοτόμα σκευάσματα εξαγόρασε την Array BioPharma αντί του ποσού των  11,4 δισ δολ. 

Όπως ανέφερε ο Glenn Hunzinger, επικεφαλής για το φάρμακο και τις βιοεπιστήμες στη συμβουλευτική εταιρεία PwC, ένας παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των επιχειρηματικών συμφωνιών ήταν οι αναδιοργανώσεις που σημειώθηκαν στην ηγεσία πολλών φαρμακευτικών εταιρειών. Η Pfizer, η Novartis και η Gilead Sciences, για παράδειγμα, έχουν και οι τρεις νέους Διευθύνοντες Συμβούλους.

Την ίδια στιγμή, οι μεσαίας δυναμικής επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας ήταν πιο προσιτές το 2019.

Το 2018, "οι αγορές βιοτεχνολογίας ήταν αρκετά πλούσιες και πολλές συμφωνίες έμοιαζαν με ποντάρισμα μεταξύ 10 με 20 δισ. δολ, που σήμαινε ότι φάρμακα που αποκτήθηκαν αλλά ήταν σε πρώιμο στάδιο είχαν ίσες πιθανότητες επιτυχίας ή μη, λέει ο Hunzinger. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά δείχνει καλύτερη επειδή η απελευθέρωση κλινικών δεδομένων για υποψήφιους αγοραστές φαρμάκων έχει φέρει τις αξίες στην πραγματικότητα. Από τα στοιχεία του ενεργητικού οι αποτιμήσεις είναι κοντά στα 5 ή 10 δισ. δολ. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο, σημειώνει ο Hunzinger.

Ο αναλυτής αναμένει ότι το 2020 θα συνεχίσει να είναι ένα ενεργό έτος για συγχωνεύσεις και εξαγορές, αναμένοντας δύο μεγάλης κλίμακας συγχωνεύσεις, ενώ οι εταιρείες θα συνεχίζουν να ενισχύουν την παρουσία τους  σε  μεσαίου μεγέθους αγορές.

Πηγές:
https://cen.acs.org/pharmaceuticals/drug-development/CENs-Year-in-Pharma-2019/97/i47

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας