Ναι μεν αλλά ... είναι η αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας που έκρινε σε γενικές γραμμές θετικά το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, θεωρώντας ότι το βασικό του πλεονέκτημα ήταν η απόφαση να περιοριστεί ο αριθμός των κρατών που μπήκαν στο "καλάθι " προσδιορισμού της τιμής, περιορίζοντας έτσι και το ρίσκο των πολλών λαθών.

Ένα δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό στοιχείο και πάλι θετικό είναι ότι πολλές επισημάνσεις που έγιναν από τις εταιρείες στη φάση της διαβούλευσης έγιναν δεκτές από την πλευρά της Πολιτείας. Μία από αυτές τις παρατηρήσεις ήταν η περίπτωση της Σλοβενίας και συγκεκριμένα οι αμελητέες διαφορές τιμών που είχαν κάποια σκευάσματα της με τα αντίστοιχα στη Γαλλία να μην ληφθούν υπόψη, όπερ και εγένετο. Μιλάμε για κράτη με σχεδόν ταυτόσημες τιμές στα φάρμακα, όπως ισχύει και στη περίπτωση των Βελγίου και Λουξεμβούργου.

Μία εξίσου βασική παρατήρηση ήταν ότι έπρεπε να διορθωθούν οι τιμές σκευασμάτων στην Ιταλία, καθώς αρκετές από αυτές ήταν μετά από διαπραγμάτευση. Δεκτές από τον ΕΟΦ έγιναν και αρκετές ενστάσεις που έκαναν οι εταιρείες σε επίπεδο τιμών και συγκεκριμένα διαφορές τιμών που είχαν με το αρμόδιο όργανο.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η Πολιτεία με το συγκεκριμένο τελευταίο Δελτίο Τιμών με μειώσεις έως και 7% πέτυχε την οικονομία που ήθελε. Οπως λέγεται το "φρένο" στην πτώση είναι και καλό και κακό. Καλό, διότι αποτρέπει την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά καθώς στην περίπτωση που η τιμή ενός σκευάσματος πέσει πολύ η εταιρεία μπορεί να κρίνει ότι δεν συμφέρει πια να το διανέμει και να το αποσύρει. Κακό διότι και η ιστορία έχει δείξει ότι προστασίες οδηγούν σε στρεβλώσεις. Μία τέτοια στρέβλωση οff patent να καταλήγουν να έχουν την ίδια λιανική τιμή με ένα γενόσημο.

Όσον αφορά στις προσδοκίες του υπουργείου περί εξοικονόμησης 180 εκατ. ευρώ, η απάντηση στελεχών της αγοράς, είναι ότι όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι. Οπως λέγεται, το όφελος που μπορεί να προκύψει από ένα Δελτίο Τιμών εξανεμίζεται σε χρόνο dt, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι φθηνότερα φάρμακα αντικαθίστανται από ακριβότερα φάρμακα, είτε γενόσημα, είτε off patent είτε οn patent. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι προσδοκίες του Υπουργείου να εξανεμίζονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Στελέχη επισημαίνουν ότι αν δεν υπήρχε η προστασία στα έξι ευρώ (λιανική τιμή) και το όριο μειώσεων μέχρι 7%, τότε ίσως οι εξοικονομήσεις να ήταν μεγαλύτερες. Τα σκευάσματα off patent που δέχτηκαν μειώσεις 7% και τα γενόσημα που αντιστοιχούν σε αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της φαρμακευτικής δαπάνης. Περίπου 130 off patent σταμάτησαν στο μείον 7% συμπαρασύροντας περίπου 650 γενόσημα.

Αυτά που είναι κάτω από 6 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 15% της δαπάνης. Αυτά που είναι πάνω από 6 ευρώ και δέχτηκαν μείωση 7% αντιπροσωπεύουν το 28% της δαπάνης.  Αυτό σημαίνει ότι στο 30% της δαπάνης δεν έγινε παρέμβαση... ή έγινε μέχρι - 7% της τιμής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]