Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα επενδύσεων από μεγάλους χρηματοδότες, η μηδενική επιτάχυνση της χρηματοδότησης και η μείωση των νέων δεσμεύσεων για την χρηματοδότηση από το 2011 συνθέτουν την κύρια - και κατά κάποιο τρόπο αποθαρρυντική - εικόνα των επενδύσεων για την έρευνα για τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Oncology.

Παρά τις προσπάθειες της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Καρκίνο του Παιδιού που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018, οι καρκίνοι αυτοί εξακολουθούν να λείπουν από πολλά παγκόσμια προγράμματα υγείας.

Επιπλέον, οι ανισότητες στην πρόσβαση και στην ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται συμβάλλουν επίσης στη μεγάλη ποικιλία των αποτελεσμάτων που παρατηρούνται παγκοσμίως.

"Οι παιδικοί καρκίνοι προκάλεσαν περίπου 75.000 θανάτους σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών το 2018, εκ των οποίων το 90% ήταν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία  εισοδήματα", δήλωσε η Eva M Loucaides, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η οποία μαζί με συναδέλφους της ανέλυσε το πρότυπο χρηματοδότησης της έρευνας για τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία ως υποκατάστατο της ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα. "Οι σοβαρές επενδύσεις στην έρευνα είναι ιδιαίτερα επείγουσες" πρόσθεσαν.

Η Loucaides και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν συστηματικά 3.414 επιχορηγήσεις από 115 χρηματοδότες σε 35 χώρες, μεταξύ 2008 και 2016, οι οποίες ταξινομήθηκαν βάσει διαφορετικών κριτηρίων όπως ο τύπος του όγκου, η πηγή χρηματοδότησης και η εστίαση στην έρευνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, επενδύθηκαν συνολικά 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα για τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία, 37,9% για γενικό καρκίνο παιδιών, 22% για λευχαιμίες και 16,2% για όγκους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνολικού προϋπολογισμού απονεμήθηκαν σε (77%) ή προέρχονταν από (78%) ιδρύματα με έδρα τις ΗΠΑ.

Αυτό είναι σύμφωνο με την κορυφαία παγκόσμια θέση των ΗΠΑ στην υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της υγείας στους περισσότερους τομείς και σύμφωνα με τους συγγραφείς, υποδηλώνει ότι η παγκόσμια έρευνα για τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία είναι ευάλωτη στις αλλαγές στις συνολικές εθνικές δαπάνες των ΗΠΑ για έρευνα.

Τέλος, σύμφωνα με τα δεδομένα σχετικά με τις κατανομές της χρηματοδότησης, η προκλινική έρευνα έλαβε σχεδόν το 60% της συνολικής διαθέσιμης χρηματοδότησης, το 25,7% αφορούσε κλινικές δοκιμές (25,7%) και το 5,5% ήταν για την έρευνα αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας.

"Η δυναμική για την καθολική κάλυψη της υγείας των παιδιών πρέπει να αντιμετωπιστεί με σημαντικές νέες δημόσιες και φιλανθρωπικές δεσμεύσεις στην παγκόσμια έρευνα για τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία", καταλήγουν οι ερευνητές, ζητώντας πλήρη διαφάνεια από όλους τους χρηματοδότες και τις συνεισφορές τους στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας στρατηγικής για τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία.

Πηγές:
https://cancerworld.net/news/ investment-in-childhood- cancer-research-is-lagging- behind/?fbclid= IwAR1IKHNUIloBsVK2Upix8- QGY0ahQxLmcsO965ZMhVMEaYUquX2b SDiTJRs 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα