Πρόσκληση από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έλαβαν οι φαρμακοβιομηχανίες που παρασκευάζουν ανοσοσφαιρίνες ή εκπροσωπούν οίκους του εξωτερικού με σχετικά σκευάσματα, προκειμένου μέχρι την Τετάρτη να καταθέσουν τις προσφορές τους για αυτά και συγκεκριμένα τι ποσότητες μπορούν να διαθέσουν στην ελληνική αγορά και σε ποια τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω θεραπευτική κατηγορία σκευασμάτων είναι πέντε, εκ των οποίων δύο είναι πολυεθνικές και τρεις ελληνικές που εκπροσωπούν οίκους του εξωτερικού.

Οι ανάγκες της χώρας σε ανοσοσφαιρίνες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 670 κιλά περίπου, εκ των οποίων τα 150 κιλά από αυτά καλύπτονται από υποδόρια μορφή ανοσοσφαιρίνης και τα 520 κιλά από ενδοφλέβια . Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα ενδοφλέβια σκευάσματα και για αυτό γίνεται προσπάθεια το τελευταίο διάστημα από τον ΕΟΦ για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες.

Κατά πληροφορίες, αίτημα των εταιρειών είναι να υπάρξει ένας προϋπολογισμός που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, τονίζοντας ότι τα έως τώρα καταγεγραμμένα νούμερα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα λόγω των σημαντικών ελλείψεων που έχουν καταγραφεί. Σημειώνεται ότι οι ανοσοσφαιρίνες που αναφέρονται ως φάρμακα 1Α εντάσσονται στο συνολικό νοσοκομειακό προϋπολογισμό που μοιράζεται ως εξής: 500 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, 13 εκατ. ευρώ για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και 83,5 εκατ. ευρώ στο κονδύλι νοσοκομειακά του ΕΟΠΥΥ.  To συνολικό κόστος για τις ανοσοσφαιρίνες  εκτιμάται στα 28 εκατ. ευρώ .
 
Σήμερα, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ανοσοσφαιρινών ξεπερνά τα 160.000  κιλά, από 58.150 κιλά το 2003. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος των απαιτούμενων γραμμαρίων ανά 1.000 κατοίκους είναι 68,4 κιλά, ενώ στην Ελλάδα είναι 53,8 κιλά.

Τι είναι οι ανοσοσφαιρίνες και πού χορηγούνται

Οι ανοσοσφαιρίνες αποτελούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως μικρόβια και ιούς και παράγονται στο σώμα μας από τα Β λεμφοκύτταρα. Επιπλέον βοηθούν στην περίπτωση που ο οργανισμός μας έχει αναπτύξει αυτοαντισώματα, δηλαδή κάποια αυτοάνοση νόσο (π.χ. ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα). Σε αυτή την περίπτωση τα δεσμεύουν και έτσι μπορούν να αποβληθούν από την κυκλοφορία. Οι ανοσοσφαιρίνες που χορηγούνται είναι ανθρώπινης προέλευσης και περιλαμβάνουν την ανοσοσφαιρίνη Μ και G.

Οι ανοσοσφαιρίνες χορηγούνται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Έλλειψη ανοσοσφαιρινών σε σύνδρομα πρωτοπαθούς (συγγενής αγαμμασφαιριναιμία και υπογαμμασφαιριναιμία) ή δευτεροπαθούς ανοσοανεπάρκειας (μυέλωμα ή χρόνια λεμφική λευχαιμία με υπογαμμασφαιριναιμία, ιστορικό κακοήθειας, αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών).

Ανοσοτροποποιητική δράση με αυτοάνοσες ασθένειες (ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα, σύνδρομο Guillain-Barre και νόσο Kawasaki, ρευματικά νοσήματα, νόσο Crohn).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα