Υπό τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης πανδημίας κοροναϊού, φαρμακευτικοί κολοσσοί αλλά και μικρότερες εταιρείες αγωνίζονται για να παράξουν το σωτήριο εμβόλιο ή την θεραπεία της νόσου.  

Ορισμένοι επαναφέρουν παλιά αντι-ιικά σκευάσματα, μερικοί κινητοποιούν δοκιμασμένες τεχνολογίες και άλλοι πιέζουν προς τα εμπρός με προηγμένες προσεγγίσεις στην ιατρική για τον άνθρωπο.

Gilead Sciences
Προσέγγιση: Θεραπεία
Στάδιο: Φάση 3

Το remdesivir της Gilead, μια ενδοφλέβια θεραπεία, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη ίαση ενός μολυσμένου ασθενή στις Η.Π.Α. και σύντομα θα αναπτυχθεί σε ένα ζευγάρι ασθενών στην Ασία. Εντός του μήνα, η Gilead πρόκειται να στρατολογήσει περίπου 1.000 ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κοροναϊό για να προσδιορίσει εάν πολλαπλές δόσεις remdesivir μπορούν να αντιστρέψουν τη λοίμωξη. Οι κύριοι στόχοι είναι η μείωση του πυρετού και η παροχή βοήθειας στους ασθενείς, έτσι ώστε να βγουν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων. Το φάρμακο, το οποίο είχε προηγουμένως αποτύχει σε μια μελέτη σχετικά με τον ιό Ebola, μελετάται επίσης σε μικρότερες δοκιμές στην Κίνα και την Αμερική.

Moderna Therapeutics
Προσέγγιση: Εμβόλιο
Στάδιο: Φάση 1

Η εταιρεία  παρουσίασε ένα καινοτόμο εμβόλιο που εμπεριέχει το αγγελιαφόρο RNA (mRNA). Συνεργάζεται με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σε μια μελέτη υγιών εθελοντών και  αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Το προϊόν της Moderna είναι ένας συνθετικός κλώνος αγγελιοφόρου RNA ή mRNA, σχεδιασμένο να πείσει τα κύτταρα του σώματος να παράγουν αντισώματα κατά του ιού. Ωστόσο, η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2010, δεν έχει ακόμη κερδίσει την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για οποιοδήποτε από τα φάρμακά της με mRNA.

CureVac
Προσέγγιση: Εμβόλιο
Στάδιο: Προκλινικό

Όπως και η Moderna, η CureVac χρησιμοποιεί τεχνητό mRNA για να υποκινήσει την παραγωγή πρωτεϊνών. Και, όπως και η Moderna, πήρε επιχορήγηση από την μη κερδοσκοπική εταιρεία Coalition for Epidemic Preparedness Innovations για να εφαρμόσει την τεχνολογία της κατά του κοροναϊού. Η CureVac δήλωσε ότι αναμένει να έχει έτοιμο το υποψήφιο εμβόλιο για ανθρώπινη δοκιμή μέσα σε λίγους μήνες. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την CEPI σε μια τεχνολογία κατασκευής mRNA, η οποία θεωρητικά θα επιτρέπει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να παράγουν γρηγορότερα εμβόλια για να ανταποκριθούν στην επιδημία.

GlaxoSmithKline
Προσέγγιση: Εμβόλιο
Στάδιο: Προκλινικό


Η GlaxoSmithKline, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως, έχει δανείσει την τεχνολογία της σε μια κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται στην παρούσα φάση πάνω σε ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο μήνα, η GSK παρέχει τα δικά της ιδιόκτητα ανοσοενισχυτικά -
- ενώσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων - στην Clover Biopharmaceuticals, μια ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στο Chengdu. Η προσέγγιση περιλαμβάνει την ένεση πρωτεϊνών που προωθούν μια ανοσοαπόκριση, προωθώντας έτσι το σώμα να αντισταθεί στη μόλυνση. Η εταιρεία δεν έχει πει πότε αναμένει να προχωρήσει σε ανθρώπινες δοκιμές.

Inovio Pharmaceuticals
Προσέγγιση: Εμβόλιο
Στάδιο: Προκλινικό

Η Inovio Pharmaceuticals έχει περάσει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες για να μετατρέψει το DNA σε φάρμακο, θεωρώντας ότι η τεχνολογία της αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει γρήγορα ένα εμβόλιο για τον νέο κοροναιό. Στο πλαίσιο αυτό, η Inovio έρχεται με ένα εμβόλιο DΝΑ που πιστεύει ότι μπορεί να παράγει προστατευτικά αντισώματα και να κρατήσει τους ασθενείς μακριά από τη μόλυνση. Παράλληλα σε συνεργασία με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Beijing Advaccine Biotechnology, ήδη αναπτύσσουν σε προκλινικό στάδιο ένα υποψήφιο φάρμακο που ονομάζεται INO-4800. Η εταιρεία ευελπιστεί να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές εντός του έτους.

Johnson & Johnson
Προσέγγιση: Εμβόλιο και θεραπεία
Στάδιο: Προκλινικό

Η Johnson & Johnson, που στο παρελθόν έχει ανταποκριθεί σε κρούσματα των ιών Ebola και Zika, ακολουθεί μια πολυπαραγοντική προσέγγιση  για τον κοροναϊό. Η εταιρεία είναι στις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης ενός εμβολίου που θα εισάγει τους ασθενείς σε μια απενεργοποιημένη εκδοχή του ιού, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση χωρίς να επιφέρει μόλυνση. Ταυτόχρονα, η J & J συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή αρχή για την έρευνα και την ανάπτυξη της Βιοϊατρικής σχετικά με πιθανές θεραπείες για τους ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί, μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη διερεύνηση του κατά πόσο κάποιο από τα παλαιότερα φάρμακά της μπορεί να λειτουργήσει κατά του κοροναϊού.

Regeneron Pharmaceuticals
Προσέγγιση: Θεραπεία
Στάδιο: Προκλινικό

Η Regeneron έχει αναπτυχθεί σε μία επιχείρηση 50 δισ. δολ. με βάση την ικανότητά της να παρασκευάζει ανθρώπινα αντισώματα από γενετικά τροποποιημένους ποντικούς. Τώρα θα εκμεταλλευτεί αυτήν την τεχνολογία με την ελπίδα της θεραπείας του κοροναϊού. Η εταιρεία ανοσοποιεί τα ποντίκια που παράγουν αντισώματα με ένα αβλαβές ανάλογο του νέου κοροναϊού, παράγοντας πιθανές θεραπείες για τη μόλυνση. Τα πιο ισχυρά αποτελέσματα αντισωμάτων θα εξεταστούν σε ζώα και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Regeneron θα είναι έτοιμη να το δοκιμάσει και σε ανθρώπους αργότερα το καλοκαίρι. Την τελευταία φορά που η Regeneron ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία και η οποία ήταν κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola το 2015, βγήκε με ένα κοκτέιλ αντισώματος που σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία.

Sanofi
Προσέγγιση: Εμβόλιο
Στάδιο: Προκλινικό

Η Sanofi, η οποία έχει αναπτύξει με επιτυχία εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό και τη διφθερίτιδα, συνεργάζεται με την εταιρεία BARDA, προκειμένου να βρεθεί θεραπεία για τον κοροναϊό. Η προσέγγιση της Sanofi περιλαμβάνει τη λήψη DNA από τον κοροναϊό και την ανάμειξή του με γενετικό υλικό από έναν ακίνδυνο ιό, δημιουργώντας έτσι μια χίμαιρα που μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς όμως να αρρωστήσει τους συμμετέχοντες. Η Sanofi αναμένει να έχει υποψήφιο εμβόλιο για δοκιμή στο εργαστήριο εντός έξι μηνών και θα μπορούσε να είναι έτοιμη να δοκιμάσει ένα εμβόλιο στους ανθρώπους σε ένα έτος έως 18 μήνες. Έγκριση δεν αναμένεται νωρίτερα από την τριετία, ανέφερε η εταιρεία. Η Sanofi έχει εργαστεί στο παρελθόν και εναντίον του SARS, που θεωρείται στενός συγγενής του νέου ιού.

Vir Biotechnology
Προσέγγιση: Θεραπεία
Στάδιο: Προκλινικό

Η Vir Biotechnology, μια εταιρεία επικεντρωμένη σε μολυσματικές ασθένειες, έχει απομονώσει αντισώματα από ανθρώπους που επιβίωσαν από τον SARS, έναν ιογενή "συγγενή" του νέου κοροναιου, και επί του παρόντος εργάζεται για να καθορίσει εάν μπορεί να θεραπεύσει τη λοίμωξη. Σε συνεργασία με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία  WuXi Biologics, η Vir που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης θεραπείας και δεν διευκρίνισε πότε αναμένει να είναι έτοιμα τα προϊόντα της για ανθρώπινη δοκιμή. 

Πηγές:
https://www.statnews.com/2020/03/02/coronavirus-drugs-and-vaccines-in-development/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα