Η Novartis ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας του αναστολέα ιντερλευκίνης-1β canakinumab ως θεραπεία για τις ανοσολογικές επιπλοκές που πλήττουν ορισμένα άτομα με COVID-19.

Το Canakinumab διατίθεται ήδη στο εμπόριο. Χορηγείται ως ένεση μία φορά το μήνα για την καταπολέμηση της συστηματικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας (SJIA) και τα σύνδρομα περιοδικού πυρετού (PFS). Η Novartis έχει πλέον ενταχθεί στις τάξεις των εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν την πρώτη θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει ανάρρωση των ασθενών από τον COVID-19.

Η δοκιμή CAN-COVID βασίζεται σε προκαταρκτικά στοιχεία από εργαστηριακές δοκιμές ασθενών με COVID-19 που εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα IL-1β, μεταξύ των άλλων κυτοκινών, αναφέρει σε δηλώσεις της η Novartis.

Η ελπίδα είναι ότι το φάρμακο θα θεραπεύσει την αύξηση των επιπέδων κυτοκίνης - γνωστή ως καταιγίδα κυτοκίνης - η οποία προκαλεί φλεγμονή και πνευμονία στους πνεύμονες ορισμένων ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Η Novartis σκοπεύει να προσλάβει περίπου 450 ασθενείς στη μελέτη της σε τοποθεσίες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θα λάβουν θεραπεία είτε με canakinumab είτε με εικονικό φάρμακο.

Ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης είναι να δείξει το όφελος του canakinumab στην αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης χωρίς την ανάγκη διηθητικού μηχανικού αερισμού, λέει η Novartis, η οποία πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα διαθέσιμα στα τέλη του καλοκαιριού.

Άλλα φάρμακα αντισωμάτων που δοκιμάζονται για το ενδεχόμενο διακοπής της καταιγίδας κυτοκίνης στην COVID-19 περιλαμβάνουν τον αναστολέα του συμπληρώματος C5 της Alexion Ultomiris (ravulizumab) και τους δύο αναστολείς IL-6 - της Roche Actemra / RoActemra (tocilizumab) και της Sanz / Regeneron Kevzara (sarilumab).

Στα φάρμακα μικρού μορίου που δοκιμάζονται επίσης σε αυτό το περιβάλλον, συμπεριλαμβάνονται οι αναστολείς BTK της AstraZeneca (acalabrutinib) και οι δύο αναστολείς JAK από τους Novartis / Incyte και Eli Lilly - αντίστοιχα Jakafi / Jakavi (ruxolitinib) και Olumiant (baricitinib).

Τη Δευτέρα, η Regeneron ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη δοκιμή της φάσης 2 του Kevzara είχαν μικτά αποτελέσματα, με μικρό όφελος υποδηλώνοντας έτσι ότι οι αναστολείς της IL-6 θα μπορούσαν να είναι μόνο οριακοί παίκτες στην καταπολέμηση του COVID-19.

Την ίδια στιγμή, η Roche έχει τη δική της δοκιμή φάσης 3 σε εξέλιξη - που ονομάζεται COVACTA - η οποία θα παρέχει στοιχεία για το ρόλο του Actemra στις μολύνσεις από κοροναϊούς.

Σημειώνεται ότι η Novartis προσπάθησε στο παρελθόν να λάβει έγκριση για το canakinumab ως θεραπεία για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου (MI) ή του θανάτου σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά απέσυρε τις εφαρμογές μάρκετινγκ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εν μέσω αντίστασης από ρυθμιστικές αρχές.

Πάντως, το φάρμακο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε δοκιμές ως θεραπεία για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC). Το πρώτο φετινό τρίμηνο η Novartis μόλις ανέφερε αύξηση 41% στις πωλήσεις του φτάνοντας στα 213 εκατ. Δολάρια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα