Μετά από μια μακρά πορεία, το σκεύασμα πεμπρολιζουμάμπη  της Mercκ έχει να αντιμετωπίσει στο τμήμα της μονοθεραπείας ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έναν ανταγωνιστή. Ο λόγος για το  atezolizumab της Roche. Το κατά πόσον η τελευταία θα αποτελέσει απειλή για το μερίδιο αγοράς της Merck, θα φανεί.

Ο FDA έδωσε χθες το πράσινο φως στο σκεύασμα  atezolizumab της Roche για νεοδιαγνωσθέντες, μεταστατικούς ασθενείς χωρίς μεταλλάξεις EGFR ή ALK των οποίων οι όγκοι φέρουν επίπεδα βιοδείκτη PD-L1 σε ποσοστό 50% ή και  μεγαλύτερο. Θα ενταχθεί στην πρώτη γραμμή θεραπείας όπως είναι πεμπρολιζουμάμπη  - που βρίσκεται στην αγορά από τον Οκτώβριο του 2016.

Οι ρυθμιστικές αρχές βασίστηκαν  σε δεδομένα που δείχνουν ότι το atezolizumab θα μπορούσε να επεκτείνει τη ζωή των ασθενών κατά 7,1 μήνες επιπλέον σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία. Όσοι ασθενείς εντάχθηκαν στην κλινική μελέτη φάσης 3 -Impower110- είδαν τη ζωή τους να επιμηκύνεται κατά μέσο όρο 20,2 μήνες, έναντι 13,1 μηνών για όσους έλαβαν χημειοθεραπεία.

‘’Το προβάδισμα και η πίστη για το πεμπρολιζουμάμπη  μεταξύ των ογκολόγων που θεραπεύουν το NSCLC είναι ισχυρό’’, έγραψε η αναλύτρια της SVB Leerink, Daina Graybosch, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι η Roche δεν θα πετύχαινε μεγάλες πωλήσεις λόγω της κυριαρχίας της πεμπρολιζουμάμπης  στο εγγύς μέλλον, αποκτώντας μερίδιο 15% ή και λιγότερο στην κατηγορία.

 

Πηγές:
fiercepharma.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]