Παρά την αναταραχή που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού, το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών κεφαλαίων να επενδύσουν στην υγεία παραμένει αμείωτο, αναφέρει μια νέα έκθεση.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την Οptimum και στην οποία συμμετείχαν 24 κορυφαία επιχειρηματικά κεφάλαια, διαπίστωσε ότι υπάρχει «ένα σημαντικό χρηματικό ποσό» προς επένδυση στην υγεία,  παρόλο που η πανδημία θα μπορούσε να δυσκολέψει την πρόσβαση νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 15,5 δισ ευρώ τα οποία πρόκειται να επενδυθούν στον χώρο της υγείας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, έξι από αυτά τα fund  συγκέντρωσαν  2 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, μολονότι  οι ερωτώμενοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις κλινικές δοκιμές οι οποίες προκλήθηκαν κυρίως από τις κοινωνικές αποστάσεις και τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες, το γενικότερο συναίσθημα είναι ότι αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις επενδυτικές τους αποφάσεις βραχυπρόθεσμα.

Η μελέτη, προτείνει οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης να προσαρμοστούν γρήγορα στο νέο «εικονικό πρότυπο» της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου έτσι να πείσουν και τους χρηματοδότες να συμμετάσχουν σε αυτές.

«Οι επενδυτές αναζητούν προληπτικά νέες επενδύσεις και πολλοί αναμένουν να αφιερώσουν οι εταιρείες περισσότερο χρόνο σε αυτούς», υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Optimum Mary Clark  αναφέρει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει φέρει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο προσκήνιο όπως ποτέ άλλοτε και ιδίως τις εταιρείες  που εργάζονται ενεργά σε διαγνωστικά, φάρμακα ή εμβόλια για την COVID-19.

Παρ 'όλα αυτά, οι VC ανέφεραν ότι εξακολουθούν να αναζητούν ευρύτερα έργα για υποστήριξη. Οι κορυφαίοι τομείς ενδιαφέροντός τους περιλαμβάνουν τον καρκίνο, την ανοσολογία, τις σπάνιες ασθένειες, τα αντι-μολυσματικά, τις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα εμβόλια, καθώς και εταιρείες που προσφέρουν καινοτόμες τεχνολογίες πάντα στον χώρο της υγείας.

«Λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται και αφορούν και τις κλινικές δοκιμές η βιομηχανία θα πρέπει να διαχειριστεί τις προσδοκίες της σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης σκευασμάτων», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος Mary Clark προσθέτοντας ότι αυτό θα ωθήσει τις εταιρείες ψηφιακής υγείας και τηλεϊατρικής να βοηθήσουν τις εταιρείες να επαναφέρουν τα κλινικά προγράμματα στην πορεία τους.

Τον Μάρτιο, μεσούσης της πανδημίας, ο όμιλος VC Life Science Partners έκλεισε τον έκτο γύρο επενδύσεών του, συγκεντρώνοντας 600 εκατ. δολάρια για επένδυση σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και medtech από τις Bristol-Myers Squibb και Otsuka.

Η απόδοση ήταν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο από το αναμενόμενο, το οποίο, είπε η LSP, αντικατοπτρίζει «τη μεγάλη και ταχέως αναπτυσσόμενη ευκαιρία αγοράς στην Ευρώπη για εταιρείες βιοεπιστημών».

Πηγές:
pharmaphorum.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]