Η πανδημία COVID-19 αναδιαμόρφωσε την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε μήνυμα στις εταιρείες παρασκευής γενοσήμων ότι αν δεν φέρουν την παραγωγή τους στην χώρα θα αναζητηθούν άλλες εταιρείες που μπορούν να το κάνουν. Το οποίο ήδη ξεκίνησε να πράττει.

Έτσι, ο αναλυτής του Bernstein Ronny Gal συνοψίζει τις δύο πρόσφατες συμβάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να φέρει την παρασκευή φαρμάκων στο αμερικανικό έδαφος. Θα ακολουθήσουν όμως οι εταιρείες;

Η Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης της HHS  υπέγραψε μια τετραετή συμφωνία 354 εκατ. δολ. με μια εταιρεία που ονομάζεται Phlow για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών στη Βιρτζίνια. Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας έδωσε επιχορήγηση 138 εκατ. δολ. στην ApiJect για να επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής στην Αμερική για προγεμισμένες σύριγγες, μετά από μια συμφωνία 450 εκατ. δολ. που κέρδισε η εταιρεία από το HHS.

Και οι δύο προσφορές εμπίπτουν στην κατηγορία των ενέσιμων προϊόντων και περιλαμβάνουν σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων και την αγορά μελλοντικών προϊόντων.

Το θέμα είναι, τι γίνεται με τους παραδοσιακούς παίκτες γενοσήμων, όπως η Teva, η Sandoz και η Mylan;

Η Ένωση για Προσβάσιμα Φάρμακα παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο (PDF) για τη βελτίωση της ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον προσδιορισμό μιας λίστας βασικών φαρμάκων που πρέπει να παρασκευάζονται στις ΗΠΑ, τη δημιουργία ενός δικτύου φιλικών και αξιόπιστων παρασκευαστών και πολλά οικονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων για την υποστήριξη της κατασκευής εγκαταστάσεων.

«Για πολύ καιρό, βασιστήκαμε σε αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού μας από το εξωτερικό για τα πιο σημαντικά φάρμακα και τις δραστικές ουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια της Αμερικής», δήλωσε ο Peter Navarro, διευθυντής του Γραφείου του Λευκού Οίκου.

«Η πανδημία COVID-19 μας υπενθύμισε πώς απειλές για την υγεία ή άλλες πηγές αστάθειας μπορούν να απειλήσουν τις ιατρικές αλυσίδες εφοδιασμού της Αμερικής, ενδεχομένως θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των Αμερικανών», δήλωσε ο υπουργός HHS Alex Azar.

Επί του παρόντος, η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές API στον κόσμο. Όμως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία έχει ανανεώσει ανησυχίες για εξάρτηση από τέτοιες εξωτερικές προμήθειες. Ο ιός σταμάτησε τις παραγωγικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, γεγονός που προκάλεσε απαγόρευση εξαγωγών, καθώς η Ινδία προσπάθησε να διατηρήσει τη φαρμακευτική παραγωγή για δική της χρήση.

Ο Gal υποψιάζεται ότι οι παραδοσιακές εταιρείες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων και εταιρείες με υπάρχουσες υποδομές δεν έχουν κανένα λόγο να συγκρατήσουν», είπε.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που δημιούργησαν εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό. Η Amneal Pharmaceuticals, για παράδειγμα, είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην παρασκευή δραστικών ουσιών με έδρα τις ΗΠΑ .Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο 65,1% στην AvKARE, έναν προμηθευτή γενοσήμων που επικεντρώθηκε κυρίως στην εξυπηρέτηση του Υπουργείου Άμυνας  και του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων.

Άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους. Η Mylan έχει παρουσία στη Morgantown της Δυτικής Βιρτζίνια, η Teva διαθέτει εγκαταστάσεις στο Irvine της Καλιφόρνια. και η Hospira της Pfizer διαθέτει εγκαταστάσεις στη Βόρεια Καρολίνα.

Πηγές:
FiercePharma

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου