Η Κομισιόν  ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να διαθέσει 300 εκατ. ευρώ στην Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, για την περίοδο 2021-2025. Το ποσό αυτό θα συμβάλει στον εμβολιασμό 300 εκατ. παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χρηματοδότηση των αποθεμάτων εμβολίων που προστατεύουν από εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων.

Η χθεσινή παγκόσμια σύνοδος κορυφής για τα εμβόλια που διοργανώθηκε από την Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των ικανοτήτων ανοσοποίησης των πλέον ευάλωτων χωρών του κόσμου. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Παγκόσμιας Αντίδρασης στον Κορονοϊό.

Στην εκδήλωση συγκέντρωσης δωρεών "Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό", η οποία συνδιοργανώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεσμεύτηκαν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για την Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, συμπεριλαμβανομένων 488 εκατ. ευρώ για τη χρήση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις καταστεί διαθέσιμο.

Σε τι θα βοηθήσει η χρηματοδότηση

Η νέα δέσμευση της Επιτροπής, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύει ποσό μεγαλύτερο από τη συνολική συνεισφορά της στην Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, μέχρι σήμερα. Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει:

  • να εμβολιαστούν 300 εκατ. παιδιά και να σωθούν έως και 8 εκατ. ζωές
  • να διασφαλιστεί η επιτυχής μετάβαση ορισμένων χωρών στην αυτοχρηματοδότηση
  • να αντληθούν 3,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ για εθνική συγχρηματοδότηση και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα εμβολιασμού
  • να παραδοθούν πάνω από 3,2 δισ. δόσεις σωτήριων εμβολίων σε 55 χώρες
  • να διευκολυνθούν 1,4 δισ. επαφές μεταξύ οικογενειών και υπηρεσιών υγείας μέσω του εμβολιασμού
  • να προστατευθεί ο κόσμος από την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας μέσω συστημάτων τακτικού εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας με αδρανοποιημένα εμβόλια σε συνεργασία με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.
  • να χρηματοδοτηθούν αποθέματα εμβολίων έκτακτης ανάγκης για την ανάσχεση επικίνδυνων εξάρσεων.

Η χθεσινή δέσμευση πραγματοποιείται βάσει της παραδοχής ότι το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, και ιδίως ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI), από όπου θα προέλθουν τα κονδύλια που δεσμεύονται για την Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, θα εγκριθούν ευρέως σύμφωνα με τα όσα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 2 Ιουνίου η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί η χρηματοδότηση του NDICI για την περίοδο 2021-2027 σε 86 δισ. ευρώ σε τιμές 2018 (96,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), συμπεριλαμβανομένων 10,5 δισ. ευρώ από το νέο μέσο «Next Generation EU».

Τι είναι η Gavi

Η Gavi, η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, είναι μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παγκόσμια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

Το μοντέλο της Gavi έχει σχεδιαστεί για τη μόχλευση χρηματοοικονομικών πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, φέρνοντας σε επαφή τις κυβερνήσεις και τους παρασκευαστές εμβολίων τόσο στις βιομηχανοποιημένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, τους βασικούς οργανισμούς του ΟΗΕ, τα ιδρύματα δημόσιας υγείας και τα ερευνητικά ιδρύματα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να προστατευθεί η υγεία μέσω της αύξησης της πρόσβασης σε νέα και μη επαρκώς αξιοποιούμενα εμβόλια στις φτωχές χώρες.

Έως τον Αύγουστο του 2019 η Gavi είχε συμβάλει στην αποφυγή 13 εκατ. θανάτων μέσω του τακτικού εμβολιασμού πάνω από 760 εκατ. ανθρώπων, καθώς και σε εκστρατείες σε 74 χώρες για τον εμβολιασμό πάνω από 960 εκατ. ανθρώπων.

Η Gavi είναι μία από τις 12 παγκόσμιες πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας που έχουν δεσμευθεί για καλύτερη συνεργασία στο πλαίσιο του παγκόσμιου σχεδίου δράσης για υγιή ζωή και ευημερία για όλους, το οποίο εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορωνοϊό βασίζεται στη δέσμευση που ανέλαβαν στις 26 Μαρτίου οι ηγέτες της G20 για τη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της πανδημίας. Υπό το πρίσμα αυτό, στις 24 Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και μια πρώτη ομάδα συντελεστών στον τομέα της υγείας δρομολόγησαν μια παγκόσμια συνεργασία με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη, παραγωγή και ισότιμη παγκόσμια πρόσβαση στα εργαλεία για την καταπολέμηση της COVID-19 με την ονομασία ACT Accelerator. Από κοινού απηύθυναν έκκληση για ανάληψη δράσης.

Η Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 9,8 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα