Το φως του τούνελ για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, οι αρμόδιοι πρέπει  αναζητήσουν σε αποτελεσματικά εργαλεία, έχοντας πάντα στο μυαλό τους την νομική βάση που διέπει τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.

Αυτά αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι για τη προσπάθεια εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει η Πολιτεία να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά διαφορετικά εργαλεία τόσο για τη μείωση του κόστους όσο και για τον έλεγχο του όγκου.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την μείωση της δαπάνης στην μη προστατευμένη αγορά (τα of patent εκτός πατέντας, γενόσημα και βιο-oμοειδή) ένα αποτελεσματικό εργαλείο είναι οι διαγωνισμοί, οι οποίοι θα πρέπει να διέπονται από ένα καθεστώς που με διαφάνεια θα δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρακτική που ακολουθείται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως Δανία, Σουηδία, Γερμανία κ.λπ.

Σήμερα το πλαίσιο που ισχύει δύσκαμπτο και χρονοβόρο, καθώς χρειάζεται πάνω από 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός και αυτό γιατί διέπεται από τους όρους και τους κανόνες των δημόσιων διαγωνισμών που ως γνωστόν είναι χρονοβόροι και πολλές φορές ανεπιτυχείς.

Στην προστατευμένη αγορά, το αποτελεσματικότερο εργαλείο φαντάζει να είναι οι διαπραγματεύσεις, όπου και εκεί όμως το πλαίσιο χρειάζεται εκσυγχρονισμό και απλούστευση έτσι ώστε να μπορούν να ολοκληρώνονται στο χρονικό διάστημα που ο νομοθέτης έχει ορίσει. Δηλαδή μαζί με την διαδικασία της αξιολόγησης, τις 180 ημέρες.

Το διάστημα αυτό όταν παραβιάζεται (πράγμα που συμβαίνει σχεδόν πάντα) είναι καθοριστικό τόσο για τη πρόσβαση στη καινοτομια όσο και για την ισότιμη αντιμετώπιση από πλευράς κανόνων ανταγωνισμού ιδιοσκευασμάτων τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (δεκαετούς διάρκειας) διασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία και την δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε αυτά.

Τα δύο παραπάνω εργαλεία μπορούν να έχουν αποτελεσματική εφαρμογή και να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο και στην αξιοποίηση των πόρων. Ωστόσο πρέπει άμεσα και πιεστικά να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έτσι ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά η προσφορά και η ζήτηση (όγκος)

Σήμερα με βάση την ισχύουσα πολιτική φαρμάκου οι μόνοι υπεύθυνοι για την ορθή τήρησή της είναι οι ασθενείς, οι οποίοι επιβαρύνονται με συμμετοχές και η φαρμακοβιομηχανία η οποία επιβαρύνεται με clawback. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη για συνυπευθυνότητα όλων των παραγόντων της αγοράς δηλαδή πλην των συνταγογράφων και της Πολιτείας, ορίζοντας ένα πλαφόν ανώτατο όριο στο clawback.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]