Οι παίκτες εμβολίων για τον κορωνοϊό θα μοιραστούν 100 δισ. δολάρια σε πωλήσεις και 40 δισ. δολάρια σε κέρδη -μετά την επιβολή της φορολογίας- με την πολυεθνική Μoderna να πρωταγωνιστεί. Αυτά αναφέρει ο ειδικός αναλυτής της Evercore ISI Josh Schimmer, τονίζοντας ότι η  Moderna θα προμηθεύσει περίπου το 40% της αγοράς, η Novavax θα πάρει το 20% και οι άλλες φαρμακοβιομηχανίες θα μοιραστούν το υπόλοιπο τμήμα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του αναλυτή περιελάμβαναν κάποιες παραδοχές τις οποίες αμφισβήτησαν οι επενδυτές, ιδίως για τη Moderna.

Ο Schimmer εκτιμά ότι με τιμή 35 δολαρίων ανά δόση, περιθώριο κέρδους 50% και φορολογικό συντελεστή 20%, η εταιρεία με μία κεφαλαιοποίηση 30 δισ. δολάρια θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερες από 2 δισ. δόσεις.

Ορισμένοι επενδυτές έγειραν το ερώτημα εάν το εμβόλιο της Moderna «θα μπορούσε να έχει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, δεδομένου ότι αυτό έχει αναπτυχθεί από κοινού με το NIH και άρα θα μπορούσε το δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας να διεκδικήσει ένα σημαντικό [ποσοστό] των κερδών.

Προ ημερών, η Moderna ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολ. με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την παροχή 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου mRNA, και εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό υπάρχει η δυνατότητα παροχής επιπλέον 400 εκατ. δόσεων. Η παραπάνω συμφωνία διαμορφώνει την τιμή ανά δόση για την αγορά από το κράτος κάτω από τα 25 δολάρια.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για περιθώριο κέρδους προ φόρων στο 50% υπήρξαν μικτές απαντήσεις. Ο Schimmer βασίστηκε σε αναφορές από εταιρείες όπως η Bavarian Nordic, η οποία έχει αυξήσει αυτό το περιθώριο χάρη στα αποθηκευμένα της εμβόλια. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές «επεσήμαναν ότι τα περιθώρια μπορεί να είναι υψηλότερα και από το 50%, αναλόγως της πλατφόρμας ανάπτυξης που χρησιμοποιείται και των δόσεων που θα πρέπει να χορηγηθούν», έγραψε ο Schimmer.

Την ίδια στιγμή, ο Schimmer υπολόγισε ότι κάθε άτομο θα χρειαστεί πέντε δόσεις εμβολίου  για να προστατευθεί πλήρως. Χρησιμοποίησε επίσης μια τιμή 20 δολάρια ανά δόση για να υπολογίσει τη συνολική αξία της αγοράς, παρόλο που οι τιμές που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα ποικίλουν ευρέως, από μερικά δολάρια (AstraZeneca), σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν τα  25 δολάρια και καταλήγουν στα 35 δολάρια του εμβολίου της Moderna.

Ωστόσο, μπορεί μέχρι στιγμής οι Moderna και Novavax να θεωρούνται πρωτοπόροι, όμως πολύ μεγαλύτεροι παίκτες  συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Johnson & Johnson και AstraZeneca ακολουθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer έχει μια συμφωνία προμήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία αξίζει 1,95 δισ. δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις. Η εταιρεία δοκιμάζει ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου mRNA για την COVID-19, το οποίο ένας αναλυτής εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη 15 δισ. δολάρια στην φαρμακοβιομηχανία.

Αν και τα στελέχη της Pfizer δήλωσαν ότι δεν επιδιώκουν απόδοση από την επένδυσή τους στην καταπολέμηση του  COVID, ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν συμφωνεί με επικριτές που προτείνουν  οι φαρμακευτικές εταιρείες να παραιτηθούν από όλα τα κέρδη τους.

Ο Schimmer της Evercore ISI είπε στους επενδυτές ότι μπορεί να υπάρξει ανοδική πορεία στις αποτιμήσεις για τις εταιρείες που δοκιμάζουν εμβόλια για τον κορωνοϊό, ειδικά εάν είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις  ίδιες πλατφόρμες  και σε άλλα εμβόλια στο μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα