Σοφία Εμμανουήλ


Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas χάνει το 5% του τζίρου της -αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το μερίδιο που αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα Pummaro/Pelargos-, το οποίο πάντως αναμένεται να αναπληρώσει από άλλες κατηγορίες, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της με εστίαση σε μάρκες με αυξανόμενη προστιθέμενη αξία στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο. Μεταξύ αυτών είναι ορισμένα τρόφιμα και καθαριστικά, προϊόντα που «ευνοήθηκαν» από την πανδημία σε κατηγορίες-επιταχυντές όπως τα καθαριστικά οικιακής χρήσης, οι χλωρίνες και τα σαπούνια, όπου διαθέτει ισχυρά σήματα, π.χ. Klinex και Lux. Ταυτόχρονα ενισχύει περαιτέρω την γκάμα της με νέες μάρκες προσωπικής περιποίησης και απολυμαντικά όπως το Lifebuoy (Λάιφ Μπόι), η Νο 1 μάρκα σαπουνιού υγιεινής χεριών στον κόσμο, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στην τοπική αγορά.

Η Μινέρβα από την πλευρά της, χτίζει συστηματικά χαρτοφυλάκιο ελληνικών προϊόντων, ενισχύοντας τη θέση της στο ράφι, τη διαπραγματευτική της ισχύ, την προϊοντική της γκάμα στα τρόφιμα, καθώς και την ελληνική παραγωγή. Έχοντας εισέλθει στην αγορά τοματικών προϊόντων με το brand Χωριό, που παράγει η Damavand, της οποίας το 75% ελέγχει η Deca (που διαχειρίζεται το Diorama, ένα growth capital private equity fund με βασικό επενδυτή τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο), ενισχύει τη θέση της.

Σημειώνεται ότι στην αγορά αναπτύσσονται έντονα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τους retailers, αλλά το Pummaro κατέχει ηγετικό μερίδιο, πάνω από 40%, στην κατηγορία passata, σχεδόν 20% στην κατηγορία της ψιλοκομμένης τομάτας και μονοψήφιο ποσοστό στην κατηγορία πελτέ τομάτας.

Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Mινέρβα, πέρα από το Diorama fund, συμμετέχει επίσης το EOS fund του Απόστολου Ταμβακάκη και το fund Ellikonos 2 SCA Sicar, με partners τους Παντελή Παπαγεωργίου και Tάκη Σολωμό. Έχοντας ολοκληρώσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα την προηγούμενη διετία, η Mινέρβα εισέρχεται στη νέα εποχή δυναμωμένη, με στόχους για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο ευρύτερο φάσμα του κλάδου των τροφίμων.

Υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες και η Mινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, μια εταιρεία με ιστορία πάνω από 116 χρόνια, είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στον τομέα των τροφίμων. Με ισχυρά brand names όπως Χωριό, ΤΟΠ, Φαστ, Benecol, με γκάμα προϊόντων στα βιολογικά προϊόντα και λειτουργικά τρόφιμα και με την προσθήκη των Pummaro/Pelargos ενισχύει τη θέση της στο «ράφι» παράλληλα με τη διαπραγματευτική της δύναμη στις συμφωνίες με τους λιανέμπορους.

Εξάλλου, το σύνολο των εργαζομένων στη μεταβιβαζόμενη δραστηριότητα -22 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και ενεργοί συμβασιούχοι κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας- θα μεταφερθούν στον νέο εργοδότη. Αν και το τίμημα για την απόκτηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων από τη Mινέρβα δεν έχει γίνει γνωστό, η διοίκηση της Mινέρβα έχει εκτιμήσει τον κλάδο των τοματικών προϊόντων της Unilever και έχει αναγνωρίσει το πρόγραμμα αειφόρου καλλιέργειας, τις ικανότητες των εργαζομένων, την αξία των μαρκών, των παραγωγών και του εργοστασίου της Γαστούνης, με δυναμικότητα 50.000 τόνων.

Χάρη στο πρότυπο συμβολαιακό και αειφόρο πρόγραμμα καλλιέργειας τομάτας που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια και το οποίο πρόθεση της Mινέρβα είναι να συνεχίσει, το εργοστάσιο της Γαστούνης εξήγαγε περίπου το 30% της παραγωγής του σε άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια της Unilever.

Ο νέος ιδιοκτήτης που έχει και τη μάρκα Χωριό στο χαρτοφυλάκιό του, έχει τη φιλοσοφία, όπως μας μεταφέρουν αρμόδια στελέχη, ότι «η ανάπτυξη διαφορετικών μαρκών από μία εταιρεία είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Η κάθε μάρκα έχει τη δική της δυναμική και το δικό της κοινό στην εν λόγω αγορά. Σκοπός της Mινέρβα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας των τοματικών προϊόντων και ταυτόχρονα η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου που διαθέτει ήδη».

 

Πηγές: euro2day.gr