Αγγλικός όρος

digitalis

Ορισμός

Αντιαρρυθμικό και καρδιοτονωτικό φάρμακο, προερχόμενο από τα αποξηραμένα φύλλα της Digitalis purpurea, της κοινής δακτυλίτιδας. Απαντάται ακόμα, αν και σε μικρότερες ποσότητες, στα φύλλα και άλλων φυτών όπως το ροδόδεντρο.

ΔΡΑΣΗ/ΧΡΗΣΕΙΣ: Οι γλυκοσίδες της δακτυλίτιδας αυξάνουν την δύναμη σύσπασης του μυοκαρδίου, αυξάνουν την ανερέθιστη περίοδο του κολποκοιλιακού κόμβου και σε μικρότερο βαθμό, επηρεάζουν τον φλεβόκομβο. Η δακτυλίτιδα αυξάνει την καρδιακή παροχή, αυξάνοντας την συσταλτικότητα του καρδιακού μυ. Η δακτυλίτιδα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ασθενών με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια· και στους συγκεκριμένους ασθενείς, συμβάλει στη βελτίωση της ανοχής τους στην κόπωση. Οι γλυκοσίδες της δακτυλίτιδας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, κολπικό πτερυγισμό και υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕIΣ: Η εξάντληση του καλίου, που μπορεί να συνοδεύει τη διούρηση, ευαισθητοποιεί το μυοκάρδιο στην δακτυλίτιδα και να επιτρέψει την εμφάνιση τοξικότητας σε μια κατά τα άλλα συνηθισμένη δοσολογία. Οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σοβαρή πνευμονοπάθεια ή αρκετά προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, ενδέχεται να είναι περισσότερο ευαίσθητοι στη δακτυλίτιδα και ως εκ τούτου επιρρεπείς στην εμφάνιση αρρυθμίας. Το ασβέστιο επηρεάζει την καρδιά με τρόπο παρόμοιο με εκείνο της δακτυλίτιδας· η χρήση του σε ασθενείς που λαμβάνουν δακτυλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αρρυθμίες. Στο μυξοίδημα, οι ανάγκες για δακτυλίτιδα είναι μειωμένες καθώς μειώνεται ο ρυθμός αποβολής του φαρμάκου. Οι ασθενείς με ατελή κολποκοιλιακό αποκλεισμό, ειδικότερα εκείνοι με προσβολές Stokes-Adams ενδέχεται να αναπτύξουν πλήρη καρδιακό αποκλεισμό σε περίπτωση χορήγησης δακτυλίτιδας. Επειδή η νεφρική ανεπάρκεια καθυστερεί την απέκκριση της δακτυλίτιδας, η δοσολογία του φαρμάκου στους ασθενείς με το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να είναι μειωμένη. Οι γλυκοσίδες της δακτυλίτιδας αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αγωγή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η βαρφαρίνη και η αμιωδαρόνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία μεταβάλλουν τα επίπεδα της δακτυλίτιδας, μπορεί να χρήζουν συχνών κλινικών αξιολογήσεων για την αποφυγή τοξικότητας στη δακτυλίτιδα. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν συχνότερα το φάρμακο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τοξικότητας στην δακτυλίτιδα.

Ετυμολογία

[Λατ. digitus, δάκτυλο]