Αγγλικός όρος

influenza

Ορισμός

Μία οξεία μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από πυρετούς, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάντληση, βήχα και φαρυγγίτιδα. Η νόσος συνήθως εμφανίζεται τον χειμώνα. Σε ασθενείς με σοβαρές προϋπάρχουσες νόσους και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, η γρίπη είναι συχνά θανατηφόρα. Η νόσος εξαπλώνεται κυρίως μέσω της εισπνοής μολυσμένου αέρα, αν και είναι επίσης πιθανή η εξάπλωση μέσω άμεσης προσωπικής επαφής. Στις Η.ΠΑ εμφανίζονται κάθε χρόνο σποραδικά περιστατικά και χάνονται 20.000 ζωές. Επιδημίες και πανδημίες εμφανίζονται στα διαστήματα της ιίκής ανάπτυξης. Τον χειμώνα 1918-1919 μία πανδημία γρίπης κόστισε την ζωή σε 20.000.000 άτομα. Κάθε έτος εμφανίζονται στις Η.Π.Α σποραδικές περιπτώσεις, όπου η νόσος είναι υπεύθυνη για 36.000 θανάτους κατά μέσο όρο ανά έτος.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ο υπεύθυνος ιός είναι είτε ο ιός της γρίπης τύπου Α (περίπου 65% των περιπτώσεων) ή της γρίπης τύπου Β (περίπου 35% των περιπτώσεων).

ΠΟΡΕΙΑ: Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι 1 με 3 ημέρες, και η οξεία πορεία της νόσου τυπικά διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα. Βακτηριακή επιλοίμωξη μπορεί να προκύψει με αποτέλεσμα δευτεροπαθής πνευμονίες, ιγμορίτιδες και μέση ωτίτιδα. Πολλοί ασθενείς έχουν μία περίοδο καταβολής πολλών εβδομάδων κατά την ανάρρωσή τους από την οξεία λοίμωξη.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Η παγκόσμια επαγρύπνηση για νέα ι'ίκά αντιγόνα βρίσκεται στα σχέδια των προγραμμάτων δημόσιας υγείας. Κάθε χρόνο δημιουργούνται αναβαθμισμένα εμβόλια για να εξουδετερώσουν τα νέα στελέχη της νόσου. Στις Η.Π.Α εμβολιάζονται περίπου 70.000.000 άτομα κάθε χρόνο. Θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα με υποκείμενες καρδιολογικές, πνευμονικές, νεφρικές και ηπατικές νόσους. Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αποτρέπει την επιδημία της νόσου και την σημαντική οικονομική απώλεια που προκαλεί η απουσία από την εργασία. Τα εμβόλια της γρίπης είναι περισσότερο από 70% αποτελεσματικά σε ηλικιωμένους ασθενείς και 90% σε νεότερα άτομα.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Οι γυναίκες στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι ανάμεσα στην «ομάδα-στόχο» για ανοσοποίηση- θα πρέπει να στρατολογούνται περισσότερο από άλλα άτομα του γενικού πληθυσμού για να λάβουν το εμβόλιο. Οι εγκυμονούσες με υποκείμενη καρδιολογική, πνευμονική ή άλλη χρόνια νόσο (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη) πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παιδιά με νόσους που μοιάζουν με την γρίπη πρέπει να αποφεύγουν τα παράγωγα της ασπιρίνης λόγω του κινδύνου του συνδρόμου Reye. Όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν τα εμβόλια της γρίπης θα πρέπει να ανασκοπούν τα Φυλλάδια Πληροφοριών του Εμβολίου προσεκτικά πριν να εμβολιαστούν.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο ιός της γρίπης Α θεραπεύσι-μος με τα αντιικά φάρμακα αμανταδίνη και ριμανταδίνη. Η ζαναμιβίρη και αρκετοί άλλοι αντίκοι παράγοντες έχουν μικρή επίδραση στην διάρκεια της λοίμωξης είτε του ιού Α, είτε του Β. Θεραπεία που βασίζεται στα συμπτώματα με ακεταμινοφαίνη, γουανεφενεσίνη και άλλα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα ανακουφίζουν την κακουχία που προκαλεί η νόσος.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Στους νοσηλευόμενους ασθενείς ακολουθούνται προφυλάξεις από το αναπνευστικό, το αίμα και τα σωματικά υγρά. Καταγράφονται τα ζωτικά σημεία και η ισορροπία των υγρών. Εκτιμάται η αναπνευστική λειτουργία για σημεία και συμπτώματα εξελισσόμενης πνευμονίας, όπως τρίζοντες, αυξανόμενος πυρετός, πλευριτικό άλγος, δύσπνοια, και παραγωγικό βήχα. Χορηγούνται αναλγητικά, αντιπυρετικά και αποσυμφορητικά. Ενθαρρύνεται η κατάκλιση και η αυξημένη πρόσληψη υγρών από το στόμα και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών αν αν ο θεράπων ιατρός το συστήσει. Χορηγείται δροσερός αέρας, από συσκευή διατήρησης υγρασίας και το νερό αλλάζεται καθημερινά για την αποφυγή δευτεροπαθούς λοίμωξης. Εάν είναι απαραίτητο χορηγείται οξυγονοθεραπεία. Ο ασθενής βοηθιέται σταδιακά να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Για την ανακούφιση της φαρυγγίτιδας χορηγούνται στοματικές πλύσεις και γαργάρες με θερμό ορό. Ο ασθενής διδάσκεται την σωστή απαλλαγή από τα χαρτομάντιλα και το σωστό και διεξοδικό πλύσιμο των χεριών για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού. Ο ασθενής που βρίσκεται σπίτι διδάσκεται όλα τα προηγούμενα υποστηρικτικά μέτρα φροντίδας καθώς και τα σημεία και συμπτώματα των σοβαρών επιπλοκών που πρέπει να αναφερθούν. Συζητιούνται η ανοσοποιήση κατά της γρίπης με τους ασθενείς. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να έχουν ετήσιο εμβολιασμό, το προτιμότερο τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Ο εμβολιασμός αργότερα είναι επίσης αποτελεσματικός στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, ιδιαίτερα όταν η έλλειψη εμβολίων περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που μπορούσαν να εμβολιαστούν νωρίτερα.

Συνώνυμο

flu

Υπώνυμος όρος

asian influenzal