Αγγλικός όρος

cardiac arrest

Ορισμός

Ξαφνική παύση της λειτουργικής κυκλοφορίας. Στις ΗΠΑ, 1000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως ως αποτέλεσμα καρδιακής ανακοπής.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Στην πλειοψηφία των θυμάτων, εντοπίζεται στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανακοπή συνήθως προκαλείται από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή κοιλιακές αρρυθμίες. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν καρδιομυοπάθειες, βαλβι-δοπάθειες, παθήσεις στο σύστημα ηλεκτρικής αγωγής της καρδιάς (όπως στο σύνδρομο μακρού QT ή στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White), μυοκαρδίτιδα, τραυματισμό του θώρακα, βαριές ηλεκτρολυτικές διαταραχές και δηλητηρίαση λόγω κατάχρησης παράνομων ή χορηγούμενων φαρμάκων (πχ., δακτυλίτιδα). Η φυσική άσκηση ή ακραίες καταστάσεις συναισθηματικής έντασης προκαλούν ορισμένες φορές καρδιακή ανακοπή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η τυπική παρουσίαση της καρδιακής ανακοπής, συνίσταται στην ξαφνική απώλεια των αισθήσεων, ακολουθούμενη από θάνατο εντός μιας ώρας από την έναρξη της πάθησης (δηλ. αιφνίδιος θάνατος).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η διάνοιξη των αεραγωγών, η εφαρμογή αποτελεσματικής αναπνευστικής λειτουργίας και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας (με έγκαιρη απινίδωση) είναι κλειδιά στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από την ταχύτητα έναρξης της ανάνηψης και την κατάσταση του ασθενούς. Επειδή τα περισσότερα επεισόδια αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής λαμβάνουν χώρα απουσία τρίτων, συνήθως δεν λαμβάνονται μέτρα. Η αυτόματη ανάνηψη από την καρδιακή ανακοπή είναι σπάνια. Για τους ασθενείς που συνέρχονται, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει εμφυτεύσιμους απινιδωτές, βήτα αποκλειστές, αντιαρρυθμικά φάρμακα και σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου (δηλ. αντιμετώπιση υπέρτασης, διακοπή του καπνίσματος, φάρμακα και δίαιτες ελάττωσης του λίπους).

Συνώνυμο

cardiopulmonary arrest

Υπώνυμος όρος

sudden cardiac arrest