Αγγλικός όρος

acute appendicitis

Ορισμός

Συνηθισμένη μορφή εκδήλωσης της σκωληκοειδίτιδας. Οι κλασσικές εκδηλώσεις, που αφορούν στο 60% των περιπτώσεων, είναι το κοιλιακό άλγος (αρχικά διάχυτο και προοδευτικώς εντοπισμένο στο δεξιό κάτω κοιλιακό τεταρτημόριο) η απώλεια της όρεξης, η ναυτία, ο πυρετός και η αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων). Η νόσος είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες και γενικά εμφανίζεται στις νεαρές ηλικίες, μεταξύ 10 και 20 ετών, σπάνια πριν από τα 2 έτη και μετά την ηλικία των 50. Παρ όλα αυτά είναι σημαντικό να τίθεται στη διαφορική διάγνωση σε κάθε περίπτωση κοιλιακού άλγους ακόμα και σε πιο ηλικιωμένους ενήλικες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η διάγνωση είναι εύκολη όταν ο πόνος τελικά εντοπιστεί σε δεξιό κάτω τεταρτημόριο, και συνοδεύεται από αναπηδώσα ευαισθησία και σύσπαση του δεξιού ορθού κοιλιακού μυ ή σημείο McBurney. Διαγνωστικές δυσκολίες είναι δυνατόν να προκύψουν εξαιτίας του ότι η ανατομική εντόπιση της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να ποικίλλει με αποτέλεσμα ο πόνος να μπορεί να εντοπιστεί στην πύελο, στο δεξιό άνω τεταρτημόριο ή να είναι εντοπισμένος αλλού. Η ταχυκαρδία και η μέτρια έως έντονη δυσφορία είναι συνηθισμένα ευρήματα. Στη διαφορική διάγνωση αυτών των εκδηλώσεων θα πρέπει επίσης να τεθεί κάποια κρίση φλεγμονώδους νοσήματος του εντέρου, μεσεντέρια αδενίτιδα, φλεγμονή της πυέλου και πολλά άλλα νοσήματα. Όταν τεθεί η υποψία αυτής της διάγνωσης στις γυναίκες θα πρέπει να διαφοροδια-γνωστεί από τον πόνο της ωορρηξίας (πόνος στα μέσα της έμμηνου ρύσης), τη ρήξη έκτοπης κύησης, της συστροφή της ωοθήκης και τα φλεγμονώδη νοσήματα της πυέλου. Προκειμένου να διευκολυνθεί η προεγχειρητική διάγνωση πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία. Βλ.: πίνακας.



Όσο αργότερα τεθεί η διάγνωση, τόσο υψηλότερη είναι και η συχνότητα των επιπλοκών, όπως είναι ο σχηματισμός αποστήματος, η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, η σήψη και ο θάνατος.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Προεγχειρητικά Εκτιμάται η παρουσίατυχόν σημείων ή συμπτωμάτων σκωληκοειδίτιδας, όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος· η ναυτία ή ο εμετός· η έναρξη, η εντόπιση και ένταση του πόνου· η αναπηδώσα ευαισθησία· η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια· και ο αυξημένος αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων. Εξασφαλίζεται ένα άνετο περιβάλλον για τον ασθενή ο οποίος παράλληλα προετοιμάζεται σωματικά και ψυχολογικά για το χειρουργείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προκειμένου να αποτραπεί η πιθανή ρήξη της φλεγμένουσας σκωληκοειδούς απόφυσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καθαρτικών και υποκλυσμών.

Μετεγχειρητικά: Παρακολουθούνται και καταγράφονται τα ζωτικά σημεία, οι εντερικοί ήχοι, τα κοιλιακά αέρια, οι αναπνευστικοί ήχοι, η πρόσληψη και αποβολή υγρών συμπεριλαμβανομένων των χορηγούμενων ενδοφλέβιων υγρών. Ο ασθενείς τοποθετείται σε άνετη θέση (σε θέση Fowler αν υπάρχει ρήξη σκωληκοειδούς ή περιτονίτιδα). Παρέχονται αναλγητικά φάρμακαι ή άλλα αναλγητικά μέσα. Ενθαρύνονται οι αλλαγές θέσεως, οι βαθειές αναπνοές, ο βήχας και η πρώιμη κινητοποίηση. Η ικανότητα του ασθενούςνα ουρεί ελέγχεται και καταγράφεται. Χορηγούνται αντιβιοτικά αν απαιτείται. Οι επίδεσμοι ελέγχονται για αιμορραγία ή εκκρίσεις και τα ευρήματα καταγράφονται. Ο ασθενής προετοιμάζεται να επιστρέψει στο σπίτι του την εργασία του και σε άλλες δραστηριότητες.

Κύριος όρος

appendicitis