Αγγλικός όρος

circumcision

Ορισμός

Χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας του πέους. Η περιτομή εκτελείται συνήθως κατά την επιθυμία των γονέων, σε ορισμένες περιπτώσεις για θρησκευτικούς λόγους. Υπάρχει αξιοσημείωτη αμφισημία σχετικά με το αν η διαδικασία έχει ιατρικά οφέλη: ορισμένες αρχές υποστηρίζουν ότι η περιτομή σχετίζεται με ελαττωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, μολύνσεων του ουρογεννητικού, σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, και καρκινώματος του πέους. Άλλες αρχές αμφισβητούν αυτά τα ευρήματα, υποστηρίζοντας ότι η επέμβαση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιδράσεις στη σεξουαλική, συναισθηματική ή ψυχική υγεία. Εάν πραγματοποιηθεί η επέμβαση, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται αναισθησία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Προεγχειρη-τικά: Πρέπει να εξηγηθούν στον ασθενή ή στους γονείς του η διαδικασία και τα αναμενόμενα αισθήματα. Οι ενήλικες ασθενείς πρέπει να καθησυχαστούν ότι η επέμβαση δεν θα παρέμβει στην ουροποιητική, σεξουαλική ή αναπαραγωγική λειτουργία. Συγκεντρώνεται ο απαραίτητος εξοπλισμός, περιλαμβανομένου περιοριστικού κρεβατιού για το νεογέννητο και τα κατάλληλα αναισθητικά. Το νεογέννητο δεν πρέπει να τραφεί έως και 1 ώρα πριν από την επέμβαση.

Μετεγχειρητικά: Παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία και επιθεωρείται η τομή για αιμορραγία κάθε 15 λεπτά την πρώτη ώρα και εν συνεχεία κάθε ώρα επί 12 ως 24 ώρες, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο. Η αιμορραγία ελέγχεται εφαρμόζοντας με απαλή πίεση, σπόγγους αποστειρωμένης γάζας. Οποιαδήποτε βαριά ή επίμονη αιμορραγία πρέπει να αναφερθεί και να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για απολίνωση αιμοφόρων αγγείων. Μετά την περιτομή, εφαρμόζεται μια αποστειρωμένη γάζα, εμποτισμένη με βαζελίνη, η οποία παραμένει επί 24 ώρες ενώ αντικαθίσταται εάν εκτοπισθεί σε αυτή την περίοδο. Το πέος ξεπλένεται απαλά κατά την αλλαγή της πάνας και εφαρμόζεται εκ νέου, νέα στείρα γάζα, εμποτισμένη σε βαζελίνη. Ο επίδεσμος, η βάλανος και τα ράμματα, εάν υπάρχουν, εξετάζονται περιοδικά για πρήξιμο, ερυθρότητα, ή πυώδες έκκριμα. Αναφέρονται οποιαδήποτε σημεία μόλυνσης και λαμβάνεται δείγμα του εκκρίματος.

Για την κάλυψη της βαλάνου και την πρόληψη αιμορραγίας και μόλυνσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστικό σκυφίο, αντί της εμποτισμένης με βαζελίνη γάζας. Οι πάνες του νεογέννητου τοποθετούνται χαλαρά προκειμένου να αποφευχθεί ο ερεθισμός ενώ το νεογέννητο δε θα πρέπει να τοποθετηθεί με την κοιλιά για τις πρώτες λίγες ώρες μετά από την επέμβαση.

Για τον ενήλικα ασθενή, χορηγούνται αναλγητικά και μια τοπική αναισθητική αλοιφή ή ψεκασμό. Εάν ενδείκνυται, χορηγείται καταπραϋντικό για να βοηθήσει την αποτροπή νυχτερινής στύσης και της επακόλουθης άσκησης πίεσης στη γραμμή συρραφής. Παροτρύνεται ο ασθενής να ουρήσει εντός 6 ωρών μετά το πέρας της διαδικασίας. Ο ασθενής ή η οικογένειά του συμβουλεύονται για το πώς θα διατηρούν την περιοχή καθαρή και θα αλλάζουν τους επιδέσμους. Συμβουλεύονται επίσης να παρακολουθούν και να αναφέρουν οποιαδήποτε νέα αιμορραγία ή σημεία μόλυνσης. Οι ενήλικες ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στη συνήθη σεξουαλική τους δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό μετά την ολκλήρωση της επούλωσης, συνήθως εντός μιας εβδομάδας. Συνιστάται η χρήση ενδεδειγμένων αναλγητικών για την ανακούφιση της δυσφορίας κατά τη συνουσία.

Ετυμολογία

[Λατ. circumcisio, περιτομή]

Υπώνυμος όρος

female circumcision
ritual circumcision