Για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν κάποιος δικός μας άνθρωπος είναι εξαρτημένος ή εθισμένος στο αλκοόλ, είναι καλό να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά κριτήρια.

Συνήθως αυτά που θα αρχίσουμε να παρατηρούμε, είναι η ανάγκη και η εξάρτηση που δημιουργούν την επιθυμία για αλκοόλ είτε μικρή είτε μεγάλη. Η έντονη αυτή επιθυμία μπορεί να δημιουργήσει στερητικά συμπτώματα, τα οποία εξαφανίζονται με τη χρήση αλκοόλ και επανέρχονται με τη διακοπή του. Πολύ συχνά, άτομα εθισμένα αποφασίζουν να διακόψουν το αλκοόλ, όμως καταλήγουν σε αποτυχημένες προσπάθειες να το ελέγξουν.

Πολύ βασικό σύμπτωμα, είναι οι καταστροφικές συνέπειες στην καθημερινότητα του ατόμου που πίνει. Δεν συγκεντρώνεται στη δουλειά του, δημιουργεί καβγάδες και αντιπαραθέσεις στο περιβάλλον και την οικογένειά του, αδιαφορεί για τους δικούς του ανθρώπους κλπ. Αρκετά συχνά θα διαπιστώσετε από το ίδιο το εθισμένο άτομο, να αναφέρει ότι “ήπιε παραπάνω από ότι ήθελε…”

Tο άτομο που είναι εθισμένο στο αλκοόλ, συνήθως εκδηλώνει στερητικά συμπτώματα όπως προβλήματα στον ύπνο, στομαχικές διαταραχές, νευρικότητα, αδικαιολόγητο άγχος. Σε προχωρημένο στάδιο, το άτομο μπορεί να τρέμει ή να εμφανίσει ψυχικές διαταραχές. Όταν διακόπτεται η χρήση αλκοόλ, μετά από 3-4 ημέρες τα περισσότερα από τα παραπάνω στερητικά έχουν περάσει και σε ένα δεκαπενθήμερο περίπου εξαφανίζονται τελείως.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι άτομα εθισμένα στο αλκοόλ, υπέδειξαν ως αίτια για τη χρήση του κυρίως την κοινωνικότητα, την ευχαρίστηση στη γεύση, τη χαλάρωση και την ξεκούραση, αλλά και για να μεθύσουν, όχι όμως για να ξεφύγουν, κάτι που μας δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνειδητή επιλογή. Επίσης τα άτομα που πίνουν συχνά, ορισμένες φορές βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, όταν αρχίζουν και χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα για να ικανοποιηθούν. Και όταν αυξάνουν την ποσότητα, αρχίζει η εξάρτηση.

Ακόμα και από μια προσωρινή διακοπή, όταν το άτομο που έκανε χρήση αλκοόλ, αρχίσει να ξαναπίνει, η συνήθεια επανέρχεται γρήγορα. Το πρώτο ποτό συνήθως δημιουργεί μια αντίδραση, που οδηγεί σε επόμενα ποτά και τελικά το άτομο θα πιεί περισσότερο. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να πίνουν, χάνουν εύκολα τον έλεγχο των ποτών και στο τέλος δεν μπορούν να πιούν με μέτρο.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι, ότι σε πολλές περιπτώσεις μετά από μια περίοδο χωρίς αλκοόλ, οι άνθρωποι θέλουν και πάλι να πιούν. Η πιο σοβαρή συνέπεια στην υγεία που προκαλεί το αλκοόλ, είναι η κίρρωση του ήπατος, ένα χρόνιος ερεθισμός και μόλυνση του ήπατος. Εκεί δημιουργούνται πληγές, το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά και δεν θεραπεύεται πλέον. ‘Ολοι οι άνθρωποι που πίνουν δεν υποφέρουν από κίρρωση του ήπατος, όμως θα είναι δύσκολο να ανακαλύψουν τι βλάβες έχουν προκαλέσει στο ήπαρ τους, βλάβες που μπορεί να εκδηλωθούν αργότερα μετά από χρόνια.

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του αλκοόλ, είναι η πειθαρχία του ίδιου του ατόμου που είναι εθισμένο, η βοήθεια από οικογένεια και φίλους, η υγιεινή ζωή και διατροφή, τα καινούργια ενδιαφέροντα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου