Σήμερα 24.000 Έλληνες ασθενείς με Πάρκινσον και οι οικογένειές τους δικαιούνται και μπορούν να ζήσουν μια καλύτερη και ενεργή ζωή!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον (11 Απριλίου), η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον, ‘Επίκουρος Κίνηση’ (ΕΚ) υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης απ’ όλους, τους φορείς και το κοινό, για την αντιμετώπιση της νόσου και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ‘Επίκουρος Κίνηση’ ως μέλος της Ευρωπαϊκής εταιρείας για τη νόσο Πάρκινσον (European Parkinson’s Disease Association - E.P.D.A.), συμμετείχε στη δημιουργία και παρουσίαση της ‘Ευρωπαϊκής Κοινής Διακήρυξης για τα Πρότυπα Φροντίδας στη νόσο του Πάρκινσον’, το Νοέμβριο του 2011 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έως σήμερα δεν υπήρχε μια κοινή ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Η Κοινή Διακήρυξη συντάχθηκε από διακεκριμένους ειδικούς στη νόσο του Πάρκινσον, άτομα με νόσο του Πάρκινσον, φροντιστές και οργανισμούς-Μέλη της EPDA, και ενθαρρύνει την ισότητα και βελτιστοποίηση της θεραπείας της νόσου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ‘Επίκουρος Κίνηση’ συμμετέχει στη νέα πρωτοβουλία της EPDA, στην οργάνωση ενός Δικτύου Υποστήριξης από Ευρωβουλευτές για τη Νόσο Πάρκινσον, συνυπογράφοντας πρόταση με στόχο να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την έρευνα, να θεσπιστούν βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της νόσου, να διευρυνθεί η επιρροή των εθνικών οργανώσεων για τη νόσο και να τοποθετηθούν οι νευροεκφυλιστικές νόσοι στις προτεραιότητες αυτών που χαράσσουν ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο κ. Π. Ζήκος, Ειδικός Νευρολόγος και Πρόεδρος της ‘Επίκουρος Κίνηση’, αναφέρει ότι: ‘Το Πάρκινσον είναι μια ασθένεια με πολλά πρόσωπα και εκδηλώνεται σε κάθε ασθενή διαφορετικά, με κινητικά και μη κινητικά προβλήματα, που επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα της ζωής του αλλά και των φροντιστών του. Έτσι, η πλημμελής διαχείριση της νόσου λόγω καθυστέρησης στη διάγνωση και λόγω έλλειψης έγκυρης ενημέρωσης, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υγεία του ασθενή αλλά και επιβαρύνει οικονομικά τόσο τους ίδιους όσο και τα ευρωπαϊκά κράτη, με κόστος που αγγίζει τα €13,9 δις ετησίως. Η εις βάθος ενημέρωση και πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του στίγματος, εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση των ασθενών στην εξειδικευμένη περίθαλψη, και πάνω απ’ όλα δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να παραμείνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Για όλα αυτά χρειάζεται η στήριξη όλων!’

Σε ότι αφορά στη συμπτωματολογία και τη θεραπευτική προσέγγιση, ο κ. Π. Ζήκος επισήμανε: ‘Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα όπως τρέμουλο στα χέρια, δυσκαμψία, βραδύτητα και αστάθεια, και μη κινητικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές μνήμης, ούρησης και ύπνου, δυσκοιλιότητα. Η επιλογή της καταλληλότερης φαρμακευτικής αγωγής παίζει καίριο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του ασθενή και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας όπως άλλωστε ορίζουν οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής της εξέλιξης της νόσου, υπάρχει τόσο η δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής όσο και η επεμβατική αντιμετώπιση. Ειδικότερα για τους ασθενείς που βρίσκονται σε όψιμα στάδια Πάρκινσον η επεμβατική μέθοδος για τη χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να αναστρέψει τις κινητικές επιπλοκές εξασφαλίζοντας μέγιστο όφελος από τη θεραπεία.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα