Το ροχαλητό είναι ένας δυνατός, βραχνός ή τραχύς αναπνευστικός ήχος που εμφανίζεται στη διάρκεια του ύπνου. Είναι σύνηθες στους ενήλικες και δεν αποτελεί απαραίτητα σημείο μιας υποκείμενης διαταραχής. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, το ροχαλητό μπορεί να αποτελέσει σημείο διαταραχής του ύπνου που ονομάζεται άπνοια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περίοδοι που η αναπνοή σταματάει εντελώς ή μερικώς για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα στη διάρκεια του ύπνου. Το επεισόδιο ακολουθείται από ένα ξαφνικό ξεφύσημα όταν συνεχίζεται η αναπνοή. Στη συνέχεια ξεκινά το ροχαλητό πάλι. 

Τα αίτια για την εμφάνιση του ροχαλητού σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον τελευταίο μήνα της κύησης, την ρινική συμφόρηση από κρυολόγημα ή αλλεργίες (ιδιαίτερα εάν διαρκούν πολύ) το οίδημα της μαλακής υπερώας ή της σταφυλής, τα διογκωμένα αδενοειδή και αμυγδαλές που αποφράσουν τους αεραγωγούς, την χρήση υπνωτικών, αντισταμινικών ή αλκοόλ κατά την κατάκλιση, το μεγάλο μέγεθος γλώσσας σε σχέση με το στόμα και τις ανωμαλίες στα οστά του προσώπου. Στην μείωση του ροχαλητού μπορούν να συμβάλλουν η αποφυγή του αλκοόλ, ο ύπνος σε πλαϊνή θέση, το χάσιμο βάρους, και οι ρινικές ταινίες που βοηθούν στη διάνοιξη των ρουθουνιών. Θα πρέπει να μιλήσει κανείς με τον θεράποντα ιατρό του εάν έχει υπερβολική ημερήσια υπνηλία, πρωινούς πονοκεφάλους, πρόσφατη αύξηση του βάρους, ξυπνά το πρωί χωρίς να νιώθει ξεκούραστος ή έχει μεταβληθεί το επίπεδο της προσοχής, συγκέντρωσης ή μνήμης του. Τα παιδιά με χρόνιο ροχαλητό θα πρέπει επίσης να αξιολογούνται για άπνοια. 

Η άπνοια του ύπνου στα παιδιά έχει συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα, ADHD, φτωχή απόδοση στο σχολείο, μαθησιακές δυσκολίες, βρέξιμο του κρεβατιού και υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα περισσότερα παιδιά που ροχαλίζουν δεν έχουν άπνοια, αλλά η μελέτη ύπνου είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να είναι κανείς σίγουρος.

Οι επιλογές αντιμετώπισης του ροχαλητού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οδοντιατρικές συσκευές που αποτρέπουν την πτώση της γλώσσας προς τα πίσω, απώλεια βάρους, την χρήση μάσκα CPAP (μια συσκευή που φορά κανείς στη μύτη του ενώ κοιμάται, προκειμένου να μειωθεί το ροχαλητό και η άπνοια του ύπνου, χειρουργικές επεμβάσεις στην υπερώα, χειρουργείο για τη διόρθωση διαφράγματος ή αφαίρεση αμυγδαλών αλλά και άλλοι τύποι χειρουργείου που αφορούν τους αεραγωγούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα