Τα συμπτώματα πολλών παθήσεων των πνευμόνων μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά η σφοδρότητα και η διάρκειά τους ποικίλλουν. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι οξείες (σύντομες και σφοδρές, όπως η πνευμονία) ή χρόνιες, όπως το άσθμα. Τα πιο κοινά συμπτώματα προβλημάτων στους πνεύμονες είναι τα προβλήματα στην αναπνοή, ο βήχας, η θορυβώδης αναπνοή και οι πόνοι στο στήθος. Υπάρχουν, όμως, και φορές, που τα συμπτώματα είναι ήπια, ή που δεν εμφανίζονται καθόλου.

Προβλήματα στην αναπνοή

Προφανώς, αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε φυσιολογικά, η ποιότητα ζωής σας χειροτερεύει σοβαρά. Η πιο κοινή αιτία είναι κάποια δυσλειτουργία στους πνεύμονες ή στο διάφραγμα. Μπορεί να μπλοκάρονται οι αεραγωγοί, οι πνεύμονες να είναι σφιγμένοι, να υπάρχουν σφοδρές ανωμαλίες στην σπονδυλική στήλη ή στα πλευρά, αλλά μπορεί να ευθύνεται ακόμα και η παχυσαρκία. Αν δεν την αντιμετωπίσετε, η προβληματική αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αδυναμία, που κάνουν την αναπνοή ακόμα πιο δύσκολη.

Βήχας

Αν βήχετε, βγάζετε φλέγμα και μικρόβια, και είναι ένας τρόπος που οι πνεύμονές σας προσπαθούν να αποβάλουν τους μικροοργανισμούς. Ο πολύ έντονος βήχας, όμως, μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει αναπνευστικό πρόβλημα. Οι αποφρακτικές παθήσεις του πνεύμονα (ΧΑΠ, για παράδειγμα) και ο καρκίνος των πνευμόνων προκαλούν βήχα με φλέγμα, που αν είναι κίτρινο ή πράσινο, σημαίνει πως υπάρχει μόλυνση. Αν βήχετε και βγάζετε αίμα, ειδικά αν είστε πρώην καπνιστής, σημαίνει ότι ίσως να υπάρχει κάποια πολύ σοβαρή νόσος, που ίσως να απειλεί την ζωή σας, όπως καρκίνος. Κάποιες φορές, όμως, είναι και σύμπτωμα λιγότερο σοβαρών παθήσεων, όπως η βρογχίτιδα. Ο χρόνιος βήχας σε ένα άτομο με καθαρές ακτινογραφίες είναι συνήθως το αποτέλεσμα άσθματος ή παλινδρόμησης.

Θορυβώδης αναπνοή

Πολύ συχνό σύμπτωμα αναπνευστικών παθήσεων. Από θορύβους μέχρι συριγμούς, μπορεί να υποδηλώνεται κάποια πάθηση—που μπορεί να πιστεύετε ότι είναι άσθμα, αλλά δεν ισχύει πάντα αυτό. Αν, πάλι, ροχαλίζετε έντονα στον ύπνο σας, με διαλείμματα κατά τα οποία δεν υπάρχει σταθερή αναπνοή, μπορεί να πάσχετε από άπνοια ύπνου.

Πόνος στο στήθος

Υπάρχουν πολλές αιτίες για πόνο στο στήθος, και τις περισσότερες φορές σκεφτόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά μας. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα το πρόβλημα να βρίσκεται στον οισοφάγο ή στο αναπνευστικό μας σύστημα. Αν υπάρχει πόνος σε μια πλευρά, που επιδεινώνεται με τις βαθιές ανάσες, τον βήχα ή το γέλιο, μπορεί να είναι φλεγμονή. Αν ο πόνος επιδεινώνεται με την εισπνοή, τότε μπορεί να οφείλεται σε σπασμένο πλευρό. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε πόνο στο στήθος, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα