Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες πολλές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, σε αντίθεση με τις θεραπευτικές επιλογές που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια. Ο στόχος των διαφόρων θεραπειών είναι να κατευνάσουν ή και να εξαφανίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της ψωρίασης και φυσικά να επαναφέρουν την εικόνα του υγιούς δέρματος.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται πρωτίστως με βάση τη σοβαρότητα της νόσου. Η ψωρίαση κατατάσσεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: την ήπια ψωρίαση, για την οποία συνήθως επιλέγουμε τοπική θεραπεία (κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν) και τη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, η οποία αποτελεί ένδειξη για χορήγηση συστηματικής θεραπείας. Λέγοντας συστηματική θεραπεία, εννοούμε τις αγωγές που χορηγούμε από το στόμα και τις ενέσιμες αγωγές. Για την ταξινόμηση της ψωρίασης σε ήπια ή σε μέτρια-σοβαρή μας βοηθούν κάποιοι αντικειμενικοί δείκτες, που μετρούν την έκταση της βλάβης, την ένταση των συμπτωμάτων κ.α. Όμως, καθοριστικό ρόλο για την παραπάνω ταξινόμηση, παίζει τελικά ο δείκτης DLQI, δηλαδή πώς ο ίδιος ο ασθενής βαθμολογεί την ποιότητα της ζωής του. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ οι αντικειμενικοί δείκτες δηλώνουν μια ήπια νόσο, ο δείκτης DLQI είναι υψηλός, δηλώνοντας μια πιο σοβαρή νόσο και τελικά οδηγούμαστε να επιλέξουμε μια συστηματική θεραπεία. Ή το αντίθετο.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη στην επιλογή της θεραπείας είναι η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, τυχόν συγχορηγούμενες θεραπείες και άλλα εξατομικευμένα κριτήρια (πχ. η επιθυμία του ασθενούς να τεκνοποιήσει, η τυχόν φοβία του για τις ενέσεις, ο τρόπος ζωής του).

Συμπερασματικά, πάντα θα πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία του ασθενούς με τον θεράποντα δερματολόγο και η επιλογή της θεραπείας να εξατομικεύεται με βάση τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Είναι σημαντικό ο ασθενής να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, να συνηγορεί στην επιλογή της θεραπευτικής αγωγής γιατί με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η καλύτερη συμμόρφωσή του και η θεραπεία θα αποδώσει στο μέγιστο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας