Είμαι 100% προστατευμένος από τον ήλιο αν φοράω αντηλιακό

Όχι. Όσο αντηλιακό και αν φοράει κανείς, θα πρέπει να υπάρχει επιπλέον και συμμόρφωση σχετικά με την συχνότητα και τις ώρες έκθεσης στον ήλιο, σε λογικά πλαίσια. Για παράδειγμα, όσο αντηλιακό και να φοράμε,  δεν δικαιολογεί το να κάνουμε ηλιοθεραπεία  8 ώρες την ημέρα…

Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας

Όχι απαραίτητα. Είναι συνδυασμός υψηλού δείκτη και για τα δύο φάσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA, UVB) και της καλλυντικής  υφής του προϊόντος. Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που τελικά καταφέρνει και φοράει κανείς πιο πολύ. Αυτό που ταιριάζει με τον τύπο του δέρματος, που δεν μας δημιουργεί δυσφορία η εφαρμογή του και τελικά καταλήγουμε να το εφαρμόζουμε συχνότερα με περισσότερη ευχαρίστηση (ή με λιγότερες αντιρρήσεις..). Καλύτερα να εφαρμόζει κανείς ένα αντηλιακό με λίγο χαμηλότερο δείκτη (γενικά όμως πάνω από 30) πιο συχνά και τακτικά, παρά να εφαρμόζει ένα «μαγικό» αντηλιακό  το πρωί και να νομίζει ότι είναι καλυμμένος όλη τη μέρα. Η τεχνολογία σήμερα έχει επιτρέψει την δημιουργία αντηλιακών με πολύ ευχάριστη υφή, για κάθε τύπο δέρματος και για κάθε «ιδιότροπο» άνθρωπο, ακόμα και με «αόρατη» σύσταση σε μορφή εκνεφώματος. Ζητήστε από τον δερματολόγο σας το κατάλληλο αντηλιακό για το δέρμα σας.

Οι μελαχρινοί δεν εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος

Οι άνθρωποι με σκούρο φωτότυπο εμφανίζουν λιγότερο συχνά καρκίνο του δέρματος , όχι όμως καθόλου. Θα πρέπει να συνεκτιμούνται και άλλοι παράγοντες κινδύνου, σχετικά με τη στατιστική πιθανότητα κάποιου να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος

Μόλις μαυρίσει το δέρμα, είναι προστατευμένο και δεν κινδυνεύει από την ηλιακή ακτινοβολία

Όχι. Είναι προστατευμένο μόνο από το ηλιακό έγκαυμα, όχι όμως από τις άλλες επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και κυρίως της UVA, όπως η καρκινογένεση, η φωτογήρανση, κλπ

Πάνω στις ελιές πρέπει να βάζουμε περισσότερο αντηλιακό

Όχι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα σχετικά με την προστασία των σπίλων από κακοήθη εξαλλαγή με τοπική εφαρμογή επιπλέον αντηλιακής προστασίας.

Δεν χρειάζομαι αντηλιακό όταν βρίσκομαι σε σκιά

Λάθος. Η υπεριώδης ακτινοβολία διαχέεται, αντανακλάται στην άμμο και στο νερό και διαπερνά (η UVA) τζάμια και σκίαστρα.

Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν χαρτογράφηση και δερματοσκόπηση στους σπίλους τους

Όλοι οι ενήλικες καλό θα είναι να κάνουν μία  φορά μια εξέταση στους σπίλους τους σε δερματολόγο και να λάβουν μια αρχική γνώμη σχετικά με  το είδος των σπίλων τους και την ενδεχόμενη «κατηγορία κινδύνου» στην οποία ανήκουν. Κατόπιν αυτού, και σύμφωνα με την σύσταση του ειδικού, ανάλογα με την περίπτωση, θα ενημερωθούν αν είναι σκόπιμο να γίνεται κάποιος τακτικός επανέλεγχος, αν χρειάζεται κάποιος σπίλος να παρακολουθηθεί «ψηφιακά», κλπ. Και στην δερματολογία, όπως και σε όλο το φάσμα της ιατρικής, η πρόληψη σώζει!

Όλα τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται από δερματολόγο για τις ελιές τους και να κάνουν χαρτογράφηση

Ευτυχώς, ο καρκίνος του δέρματος στα παιδιά είναι εξαιρετικά σπάνιος. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να εξετάζονται όλοι οι σπίλοι σε όλα τα παιδιά από δερματολόγο, εκτός εάν υπάρχει ειδικός λόγος: η εμφάνιση κάποιας συγκεκριμένης ύποπτης βλάβης, ανησυχία για κάποια συγκεκριμένη ελιά, σύσταση του παιδιάτρου, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, κλπ.

Φοβάμαι να αφαιρέσω μια ελιά, γιατί λένε ότι δεν πρέπει να «πειράζουμε» τις ελιές μας, επειδή  υπάρχει κίνδυνος να προκύψει κακοήθεια μετά την αφαίρεση

Αυτό αποτελεί μια εντελώς λανθασμένη άποψη, «αστικό μύθο», που ανάγεται στις αρχές του αιώνα, όταν με τα τότε διαθέσιμα μέσα, πολλοί (ήδη) καρκίνοι του δέρματος απλά καυτηριαζόταν, χωρίς να υπάρχει ίαση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας ασθενής που ανησυχεί για κάποιον σπίλο στο δέρμα του, είναι να λάβει μια ακριβή διάγνωση από δερματολόγο, για το είδος του σπίλου που έχει και την αντίστοιχη  δυνητική επικινδυνότητα, εάν και εφόσον υπάρχει. Η αφαίρεση ενός σπίλου με τις σωστές ιατρικές τεχνικές, ανάλογα με το είδος του, ποτέ δεν προξενεί ή «πυροδοτεί» κάποιου είδους κακοήθους εξαλλαγή. Αντίθετα η μη αφαίρεση μιας ύποπτης βλάβης, για την οποία συστήθηκε από δερματολόγο η εξαίρεσή της, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους περεταίρω διήθησης του ενδεχόμενου νεοπλάσματος και επιδείνωση της πρόγνωσης του ασθενή.

Φοβάμαι να αφαιρέσω μια ελιά, γιατί φοβάμαι μήπως στην βιοψία δείξει κάτι κακό

Η ιστολογική εξέταση (δερματική βιοψία) είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να γνωρίζει κανείς το είδος της ελιάς που είχε. Θα πρέπει να διενεργείται το συντομότερο δυνατό, όταν τίθεται υποψία κακοήθειας, προκειμένου να προληφθεί περαιτέρω διήθηση του ενδεχόμενου νεοπλάσματος. Τυχόν αναβολή, μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD