Οι υποτροπές των μολύνσεων από χλαμύδια ταλαιπωρούν τις νέες γυναίκες, ως 20 ετών, όπως έδειξε έρευνα στις ΗΠΑ. Η υποτροπή παρουσιάστηκε στο 30% όσων είχαν νοσήσει από χλαμύδια.

Σύμφωνα με την Dr.Linda Niccolai του ‘Yale University in New York Haven’ στο Κονέκτικατ, η επανεμφάνιση των χλαμυδίων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις γυναίκες και τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης προληπτικών μέτρων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ,που έγινε σε δείγμα 411 νέων γυναικών μεταξύ 14 και 19 ετών δημοσιεύονται στο ‘Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine’,του τρέχοντος μηνός. Οι γυναίκες παρακολουθούνταν στους 6, 12 και 18 μήνες.

Πέντε χρόνια από την έναρξη της έρευνας το 52,6% των περιστατικών διαγνώστηκε με τον ιό των χλαμυδίων. Συνολικά 123 γυναίκες ή ποσοστό 29,9% του συνολικού δείγματος παρουσίαζαν επαναλαμβανόμενες προσβολές από χλαμύδια. Περίπου τα μισά περιστατικά με χλαμύδια παρουσίαζαν υποτροπή η οποία εμφανιζόταν κατά μέσον όρο στους 5,5 μήνες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, πιθανά προληπτικά μέτρα επανεμφάνισης των χλαμυδίων στις νέες γυναίκες αποτελούν, η αλλαγή των συνηθειών, η πληροφόρηση και η χρήση προφυλακτικού.

Τα χλαμύδια είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια και δεν παουσιάζει συμπτώματα. Η προσβολή από χλαμύδια κάνει πιο ευάλωτη τη γυναίκα στο να μολυνθεί ή να μεταδώσει τον ιό του AIDS ή να προκαλέσει εξωμήτριο κύηση και στειρότητα.

Πηγές:
Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα