Ο καρκίνος του μαστού, η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών διεθνώς, πλήττει το σύμβολο της θηλυκότητας της γυναίκας, το στήθος, και ανατρέπει δραματικά -και τις περισσότερες φορές αιφνιδιαστικά- όλη την πορεία και τον τρόπο ζωής που εκείνη είχε επιλέξει.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση, αλλά και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης, έχουν οδηγήσει, σε σχέση με το παρελθόν, όχι μόνο σε πιο επιτυχημένη αντιμετώπιση και σε αύξηση των επιπέδων επιβίωσης, αλλά και σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Μετά τις χρονοβόρες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεπιθύμητες αλλαγές που αφορούν την εικόνα του σώματός της : ενώ έχει απαλλαχτεί από τη νόσο, έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του να ζει με ένα αλλαγμένο και διαφορετικό σώμα. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την ταυτότητά της, κάτι το οποίο έχει επιπτώσεις στην αίσθηση του εαυτού της.

Πώς μπορεί μια γυναίκα, που έχει υποστεί τον εφιάλτη του καρκίνου του μαστού, να αφήσει πίσω της τα αρνητικά συναισθήματα, τον πόνο και την ταλαιπωρία –σωματική και ψυχική- και να ανακτήσει την ικανοποίηση για το σώμα και τη ζωή της;

Το δυνατό σας σώμα

Το σώμα σας έδωσε τη δυσκολότερη «μάχη» και την κέρδισε : πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία, στάθηκε όρθιο και δεν σας «πρόδωσε». Είναι σημαντικό να έχετε συνέχεια υπόψη σας ότι αφού το σώμα σας άντεξε, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εκτιμήστε αυτή την αντοχή του σώματός σας και επιστρατεύστε την για τη συνέχεια, για τη ζωή μετά τον καρκίνο. Η δύναμη αυτή θα σας χρησιμεύσει για να επανεξετάσετε την κατεύθυνση της ζωής σας, να αντιμετωπίσετε τη μεταμόρφωση που έχει υποστεί το σώμα σας και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις συναισθηματικές και πρακτικές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής.

Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

Η φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης είναι αναπόσπαστη με την ψυχοκοινωνική και συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας. Η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή είναι μια επιλογή που κάνουν όλο και περισσότερες γυναίκες μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, αφού η πρόοδος στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής έχει συμβάλει στη βελτίωση των τεχνικών για την αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή.

Η ανάκτηση της αρτιότητας του σώματός τους χαρίζει στις γυναίκες ελπίδα και αισιοδοξία, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και συνολικά την ποιότητα ζωής τους. Η συζήτηση με τον ογκολόγο σας και έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό θα σας επιτρέψει να πάρετε την καλύτερη απόφαση σχετικά με τη σωστή χρονική στιγμή για την πραγματοποίηση της αποκατάστασης και την επιλογή της καταλληλότερης τεχνικής για την περίπτωσή σας.

Προσωπικές σχέσεις και συναισθηματική ζωή

Τα συναισθήματα δυσφορίας ή αποξένωσης από το σώμα σας, επηρεάζουν αναπόφευκτα και την επιθυμία για διαπροσωπικές επαφές. Η ανασφάλεια, η αίσθηση ότι έχετε χάσει τη θηλυκότητά σας ή ότι στερείστε ελκυστικότητας, ο φόβος της ερωτικής απόρριψης και η αγωνία για την εξέλιξη της υγείας σας μπορεί να δημιουργούν προβλήματα και στην προσωπική σας ζωή.

Συζητήστε ανοικτά με τον σύντροφό σας για τα συναισθήματά σας και δείτε την άσχημη περιπέτεια ως πρόκληση για να έρθετε πιο κοντά και όχι να απομακρυνθείτε. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναφέρουν ότι η δοκιμασία του καρκίνου έκανε τη σχέση τους ακόμα πιο δυνατή ή τη δημιουργία μιας νέας σχέσης πιο εύκολη, επειδή η νίκη της ασθένειας τις ώθησε να γίνουν πιο δυναμικές και δοτικές μέσα στη σχέση.

Η αποκατάσταση μαστού μπορεί, επίσης, να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αφού έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να αποκαταστήσουν το στήθος τους βιώνουν καλύτερη σεξουαλική ζωή από εκείνες που δεν αποφασίζουν την αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή τους.

Επικοινωνία και κοινωνικές επαφές

Η ακύρωση κοινωνικών υποχρεώσεων και η σκόπιμη αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων είναι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από αρκετές γυναίκες για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές σκέψεις που βιώνουν για τα σώματά τους και τις δυσκολίες που αφορούν την ενδυμασία και γενικά την επιτυχημένη δημόσια παρουσίαση του εαυτού τους.

Μπορεί να νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να εκφραστείτε μέσω του σώματός σας στις κοινωνικές σας σχέσεις. Η μαστεκτομή, η απώλεια μαλλιών, η απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας, η αύξηση βάρους και άλλες παρενέργειες των θεραπειών, σας εμποδίζουν να μεταφέρετε τα επιθυμητά μηνύματα για τον εαυτό σας.

Αναζητήστε επαφή με άλλες νικήτριες του καρκίνου προκειμένου να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, μέσω συλλόγων ή ομάδων υποστήριξης : το συναισθηματικό μοίρασμα και η αίσθηση αλληλεγγύης αποδεικνύονται μια ανεκτίμητη βοήθεια. Προσπαθήστε να παρευρίσκεστε σε κοινωνικές εκδηλώσεις που σας ευχαριστούν ή να κάνετε νέους φίλους : μην επιλέγετε την απομόνωση και τη μοναξιά.

Επίσης, μαζί με την αγάπη, τη συναισθηματική στήριξη και τη συμπαράσταση από τους οικείους σας, μη διστάσετε να ζητήσετε συγχρόνως βοήθεια και από ειδικούς προκειμένου να συντομεύσετε το χρόνο που θα το ξεπεράσετε.

Δημιουργικότητα και εξέλιξη

Η οδυνηρή εμπειρία της ασθένειας σημαίνει επίσης εύκολη κόπωση- σωματική και πνευματική- χαμηλά επίπεδα ενέργειας, απώλεια εισοδήματος, αναστάτωση της επαγγελματικής σας καθημερινότητας. Ανησυχείτε αν θα μπορέσετε πλέον να ανταποκριθείτε στον επαγγελματικό σας ρόλο ή να δουλέψετε στους ίδιους εργασιακούς ρυθμούς.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι νιώθουν την ανάγκη να επιστρέψουν στον εργασιακό τους χώρο μετά τη θεραπεία κατά του καρκίνου, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Συζητήστε με τον γιατρό σας ή την κοινωνική ομάδα του γιατρού σας όλα όσα σας απασχολούν, πάνω από όλους, όμως, εσείς είστε εκείνη που θα προσδιορίσει πότε αισθάνεστε έτοιμη για την επανέναρξη της επαγγελματικής της δραστηριότητας ή την ενασχόληση με αγαπημένες δραστηριότητες του παρελθόντος ή και με νέες, αφού το σώμα σας θα σας επιτρέψει να ξέρετε τι είστε και τι όχι ικανή να κάνετε μετά από κάποιο διάστημα ξεκούρασης.

Μπορεί το είδος της εργασίας σας (χειρωνακτική, ορθοστασία, βάρη) να μην σας επιτρέπει να συνεχίσετε, να χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε τα ωράρια εργασίας σας ή να αναζητήσετε νέες μορφές απασχόλησης ή ακόμα και να ξεκινήσετε μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στα καινούρια δεδομένα της ζωής σας. Πάρτε το χρόνο σας, όμως, μην σταματήσετε να κάνετε σχέδια για το μέλλον και μην επιτρέψετε στη δύσκολη περιπέτεια να σταθεί εμπόδιο στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή σας και στη δημιουργική σας έκφραση.

Η νίκη του καρκίνου σας έκανε να επανεξετάσετε πολλά πράγματα και να φιλοσοφήσετε αλλιώς τη ζωή. Συστηθείτε ξανά με το σώμα σας και με την αναθεωρημένη φιλοσοφία σας συνεχίστε το ταξίδι της όμορφης ζωής!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή