Θα μπορούσατε να έχετε κύστη στις ωοθήκες που πρόκειται να προκαλέσει μεγαλύτερο  πρόβλημα.

Οι κύστες ωοθηκών είναι σαν τα σπυριά του αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτοί οι σάκοι με υγρό ή ιστό είναι αρκετά συνήθεις αλλά συνήθως δεν απαιτούν να τρομοκρτηθείτε.

Η Dr Taraneh Shirazian, δήλωσε ότι η πλειοψηφία είναι καλοήθεις που έρχονται και φεύγουν με την έμμηνο ρύση και δεν χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο

Ωστόσο το 20% των γυναικών έχει κύστες που δεν φεύγουν από μόνες τους και θα μπορούσαν να χρειαστούν εγχείρηση είτε επειδή μπορεί να γίνουν καρκινικές είτε επειδή τα συμπτώματα είναι άσχημα.

Πολλά συμπτώματα αλληλοκαλύπτονται με αυτά άλλων παθήσεων όπως τα ινομυώματα και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

Ο κύκλος έρχεται και φεύγει, επομένως ο πόνος θα πρέπει να φύγει. Αν δεν φεύγει κάντε τουλάχιστον ένα υπερηχογράφημα, δηλώνει η ειδικός.

Αν προσέξετε αυτά τα 6 συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο

Έχετε πόνο στην κοιλιά που δεν υποχωρεί

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος χαμηλά στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά του κάτω μέρος της κοιλιάς, εκεί που βρίσκονται οι ωοθήκες, δήλωσε η Dr Shirazian.

Μια μεγαλύτερη κύστη μπορείτε να την αισθανθείτε όταν ασκείστε, όταν είστε σεξουαλικά ενεργή αλλά ο πόνος θα είναι στο συγκεκριμένο μέρος σταθερός και παραμένει ακόμα κα μετά το τέλος του κύκλου.

Η Dr Shirazian δήλωσε ότι αν ο πόνος γίνει σοβαρός θα μπορούσατε να υποφέρετε από συστροφή της ωοθήκης. Αυτό συμβαίνει όταν μια κύστη γίνεται μεγαλύτερη και πιο κινητική και διπλώνει αποκόπτοντας τη ροή αίματος που προκαλεί αυτό τον πόνο.

Αυτό είναι το είδος του πόνου που θα μπορούσε να σας στείλει κατευθείαν στα επείγοντα .

Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι εκτός ελέγχου

Το πρήξιμο είναι ασαφές σύμπτωμα αλλά μπορεί να συνδέεται με κύστες στις ωοθήκες ανάλογα με το μέγεθός τους.

Η Dr Eloise Chapman-Davis, του Weill Cornell Medicine και New York-Presbyterian δήλωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύστες κάτω από 10 εκατοστά. Ωστόσο, ορισμένες μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν πολύ μεγάλες όπως ένα καρπούζι.

Πολλές γυναίκες θα το χαρακτηρίσουν ως αύξηση βάρους αλλά ο πόνος στην κοιλιά και το φούσκωμα θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μάζας που μεγαλώνει στο στομάχι.

Αν το βάρος είναι μόνο στο στομάχι σας ή δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία που κερδίζετε βάρος είναι σημάδι συναγερμού.

Συνέχεια αισθάνεστε πληρότητα

Όπως με τα ινομυώματα, οι κύστες μπορούν να προκαλέσουν αίσθηση βάρους στην κοιλιά. Μια κύστη είναι μάζα και καταλαμβάνει χώρο που σας δίνει την αίσθηση της πίεσης, δήλωσε η Dr Shirazian.

Μπορεί να έχετε παρόμοια αίσθηση με τη δυσκοιλιότητα αλλά αν δεν έχετε κύστες και στις 2 ωοθήκες η αίσθηση θα χτυπά μια πλευρά της κοιλιάς. Αν οι συνήθειες του εντέρου είναι εντάξει αλλά αισθάνεστε έτσι για 2-3 εβδομάδες αξίζει να διαπιστώσετε αν ευθύνεται μια κύστη ωοθηκών, δήλωσε η Dr Chapman-Davis Sure.

Νιώθετε συνεχώς την ανάγκη να ουρήσετε

Άλλο σύμπτωμα που αναφέρουν πολλές γυναίκες σύμφωνα με την Dr Chapman-Davis, είναι η αίσθηση της ανάγκης να ουρείτε συνέχεια.

Αν η κύστη πιέζει την ουροδόχο κύστη μπορεί να νιώθετε ότι θέλετε να ουρήσετε, δήλωσε. Ορισμένες αισθάνονται ότι πρέπει να ουρούν πιο συχνά αλλά είναι πιο δύσκολο να πάνε στην τουαλέτα λόγω μπλοκαρίσματος από την κύστη.

Προβλήματα ούρησης χρειάζονται επίσκεψη στον γιατρό.

Πόνος στο σεξ

Αν αισθάνεστε πόνο στη μια μεριά υπάρχει πιθανότητα να έχετε κύστη. Ορισμένες όταν μεγαλώνουν μπορεί να πέσουν πίσω από τη μήτρα  και βρίσκονται δίπλα στον τράχηλο. Επομένως μπορεί να νιώσετε πόνο με τη διείσδυση.

Τα ενδομητριώματα (κύστες ωοθηκών που συνδέονται με την ενδομητρίωση) μπορούν επίσης να προκαλούν πόνο στο σεξ, επειδή βρίσκονται πιο κοντά στον τράχηλο. Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε από τον πόνο στο σεξ. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για να βρείτε την αιτία.

Πόνος στη μέση ή στο πόδι

Η Dr Chapman-Davis, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τόσος χώρος στην κοιλιά, επομένως μια κύστη τόσο μεγάλη ανάλογα με το πού βρίσκεται στην κοιλιά μπορεί να οδηγήσει σε πόνο. Κύστες μπορούν να συμπιέσουν τα νεύρα που διατρέχουν το πίσω μέρος της κοιλιάς.

Αν ο γιατρός δεν φαίνεται να μπορεί να καταλάβει τι προκαλεί την ισχιαλγία σας, ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστείτε για πιθανές κύστες ωοθηκών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα