Ελένη Φαλιάκου, Χειρουργός Μαστού, Διευθύντρια Β’ Κλινικής Μαστού ΜΗΤΕΡΑ

 

Η πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στις θεραπευτικές μεθόδους έχουν οδηγήσει σε βελτίωση της επιβίωσης των ανθρώπων όλων των ηλικιών με διάγνωση καρκίνου μαστού.

Από το 1990 μέχρι το 2013, η θνητότητα –ο αριθμός των θανάτων– από καρκίνο μαστού μειώθηκε κατά 37% μεταξύ των γυναικών στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των νέων κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού αυξάνεται με μικρά ποσοστά, ενώ η θνητότητα του καρκίνου έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Έτσι, θα παρατηρούμε τα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό γυναικών –κυρίως– που επιζούν με ιστορικό καρκίνου μαστού. Η ποιότητα ζωής αυτών των γυναικών είναι εξαιρετικά σημαντική.

Στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά τη χειρουργική θεραπεία, το καλό αισθητικό αποτέλεσμα στο μαστό και η μείωση των επιπλοκών από τη χειρουργική της μασχάλης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Σήμερα νέες χειρουργικές τεχνικές μάς επιτρέπουν να ενσωματώσουμε αρχές ογκολογικής χειρουργικής με τεχνικές πλαστικής χειρουργικής, με σκοπό να προσφέρουμε στις γυναίκες χειρουργικά ογκολογική ασφάλεια και συγχρόνως καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Όταν η διατήρηση του μαστού δεν είναι ογκολογικά ασφαλής, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μαστεκτομές με διατήρηση του δέρματος και του συμπλέγματος της θηλής και της άλω, με σύγχρονη αποκατάσταση του μαστού. Τεχνικές όπως η λιπομεταφορά-μεταμόσχευση λίπους από άλλες περιοχές του σώματος στο μαστό- ολοκληρώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές στην αντιμετώπιση

Η χειρουργική της μασχάλης επίσης έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία. Η καθιέρωση της στοχευμένης βιοψίας λεμφαδένων, μέσω της τεχνικής της βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα για τη σταδιοποίηση της μασχάλης, μειώνει θεαματικά τις επιπλοκές της χειρουργικής της μασχάλης, όπως το λεμφοίδημα, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την τοπική υποτροπή και τη συνολική επιβίωση.

Σήμερα, η τεχνολογία μας επιτρέπει την ανάλυση γονιδίων που εμπλέκονται στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού.

Η γνώση για τις πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο μαστού ή ωοθηκών, μας επιτρέπει να την ενημερώσουμε και να τη συμβουλεύσουμε για τις επιλογές της, οι οποίες ξεκινούν από στοχευμένη, αυξημένης φροντίδας παρακολούθηση, μέχρι προφυλακτικά χειρουργεία αμφοτερόπλευρων μαστεκτομών με αποκατάσταση και αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων.

Όσον αφορά τις συστηματικές θεραπείες, τα τελευταία χρόνια οι θεαματικές εξελίξεις στο πεδίο της μοριακής βιολογίας έχουν οδηγήσει σε ταυτοποίηση των οδών της καρκινογένεσης, στην ανάλυση των μηχανισμών αντίστασης στις θεραπείες και στη δημιουργία νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Κύριος στόχος μας είναι η εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε γυναίκα, μέσω φαρμάκων που αναστέλλουν τους μηχανισμούς της καρκινογένεσης με στοχευμένες βιολογικές θεραπείες.

Στις νέες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σύντομο σχήμα ακτινοβόλησης του μαστού -υποκλασματοποίηση- που προσφέρει εξαιρετικό κοσμητικό αποτέλεσμα και ογκολογική ασφάλεια όσον αφορά τον τοπικό έλεγχο.

Η έγκαιρη διάγνωση, η εξατομίκευση της θεραπείας και η διαχείριση των θεραπευτικών χειρισμών από διεπιστημονικές ομάδες ειδικών σε εξειδικευμένα κέντρα μαστού οδηγούν αποδεδειγμένα σε καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο μαστού.

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:  Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική - ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες ογκολογικές κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας, το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς  τεχνολογικό  εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό, συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

Ο  Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’