Η υγιεινή διατροφή σαν μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης της υπέρτασης

Η διατροφή σας θεωρείται υγιεινή όταν είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ίνες και σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Με αυτές τις τροφές προμηθεύεται ο οργανισμός σας όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες εξασφαλίζοντας υγεία για όλη την υπόλοιπη ζωή σας.

Τρεφόμενοι υγιεινά, δεν σημαίνει ότι συνεχώς θα μετράτε τις θερμίδες που καταναλώνετε ή ότι θα στερείσθε τα φαγητά που σας αρέσουν.

Φρούτα-λαχανικά : Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα μήλα (με τη φλούδα), οι μπανάνες, τα κεράσια, τα σύκα, οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια κλπ. Τα λαχανικά που περιέχουν φυτικές ίνες είναι κυρίως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι, οι πράσινες πιπεριές, το αγγούρι, το μαρούλι, τα κρεμμύδια, οι πατάτες, τα κολοκυθάκια κλπ.

Οι φυτικές ίνες περιέχουν χαμηλά λιπαρά και είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και θρεπτικές ουσίες. Το σκέτο ψωμί και τα μακαρόνια, χωρίς τις συνοδευτικές κρέμες γάλακτος, είναι τροφές χαμηλές σε λιπαρά και θερμίδες.

Μη θορυβείσθε για το πώς θα καταναλώνετε πολλές μερίδες φρούτων ή λαχανικών ημερησίως. Είναι αρκετά εύκολο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού για πρωινό και να τρώτε μια μικρή σαλάτα με κάθε γεύμα.

Όταν πεινάτε αντί για τυρόπιτα προτιμείστε ένα σάντουιτς με πράσινα λαχανικά ή ένα σκέτο φρούτο.

Θυμηθείτε ότι το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και θα ωφελούσε στη μείωση της υπέρτασης, χρειάζεται προσοχή όταν έχετε ήδη ξεκινήσει να παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα.Το γκρέιπφρουτ εμποδίζει τη διάσπαση και σωστή απορρόφηση των αντιυπερτασικών φαρμάκων που λέγονται ανταγωνιστές ασβεστίου με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται στο αίμα σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλώντας παρενέργειες.

Συνεπώς, αν παίρνετε ανταγωνιστές ασβεστίου μην πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ 2 ώρες πριν ή μετά το φάρμακο.

Για ορισμένα άλλα λαχανικά ή φρούτα υπάρχει η άποψη ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην μείωση της υψηλής πίεσης. Ειδικότερα το σκόρδο θεωρείται ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην υπέρταση επειδή φαίνεται να βελτιώνει την ελαστικότητα της αορτής.

Ωστόσο, δεν έχουμε αρκετές αποδείξεις για να συστήσουμε αυξημένη κατανάλωση σκόρδου.

Τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια,) είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και η συχνή κατανάλωσή τους βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία και μειώνει την τάση του αίματος να δημιουργεί θρόμβους. Σημειώστε, ότι τα πορτοκάλια δεν σας κάνουν υπερτασικούς, ούτε και απορυθμίζουν την πίεσή σας αν είστε ήδη υπερτασικοί

Γαλακτοκομικά προϊόντα : Επιλέξτε είδη με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, όπως άπαχο ή αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι και άπαχα ή ημίπαχα τυριά, έτσι ώστε να παίρνετε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα το ασβέστιο, την βιταμίνη D και τις πρωτεΐνες χωρίς περιττά λίπη.

Κρέας, πουλερικά: Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, σίδηρο και ψευδάργυρο. Όταν τρώτε κρέας, να προτιμάτε το άπαχο (φιλέτο, μπούτι ή ψαρονέφρι). Αφαιρέστε την πέτσα των πουλερικών για να μειώσετε τα λίπη στο μισό.

Ωστόσο, επειδή ακόμα και το άπαχο κρέας περιέχει λίπη και χοληστερίνη, προσπαθήστε να περιορίζετε όλες τις ζωικές τροφές.

Ψάρια: Το ψάρι είναι μια από τις πιο άπαχες ζωικές τροφές. Το λίπος που περιέχει ονομάζεται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν ελαφρώς στη μείωση της πίεσης και επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο θρομβωτικών αγγειακών επεισοδίων.

Τα ψάρια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι οι σαρδέλες, η ρέγγα, ο σολωμός και ο τόνος. Τρώτε ψάρια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Όσπρια: Τα όσπρια (φασόλια, αρακάς, φακές) είναι χωρίς χοληστερίνη, ενώ παράλληλα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών, όπως μαγνήσιο και κάλιο και ίνες.

Ελαιόλαδο και Μεσογειακή Διατροφή: Tο ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής για την υπέρταση.

Η Μεσογειακή Διατροφή, που έχει ως κύρια πηγή λιπαρών το ελαιόλαδο, είναι γνωστό ότι επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό προστατεύοντας τον από τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Πιστεύεται ότι το ελαιόλαδο μειώνει την αρτηριακή πίεση χάρη σε κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες λέγονται πολυφαινόλες.

Επηρεάζει ο καφές την πίεση ;

Η επίδραση του καφέ στην πίεση του αίματος είναι ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν αντιφατικές απόψεις. Αν δεν πίνετε καθημερινά τον καφέ σας και δοκιμάσετε να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ, τότε η πίεσή σας θα βρεθεί αυξημένη είτε είστε υπερτασικός είτε όχι.

Με την συνήθη καθημερινή λήψη ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ, φαίνεται ότι ο οργανισμός συνηθίζει την καφεΐνη και η πίεσή σας δεν επηρεάζεται πλέον από αυτή σας την συνήθεια. Σήμερα οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι μπορείτε να απολαμβάνετε τον καφέ σας αρκεί να λαμβάνετε μέχρι 200 mg καφεΐνης την ημέρα.

Η δόση αυτή αντιστοιχεί σε δύο φλιτζάνια καφέ. Ωστόσο, αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφέ, δηλαδή πάνω από 3 καφέδες την ημέρα, πιθανά θα δυσκολευτείτε να ρυθμίσετε την πίεσή σας και θα πρέπει να περιορίσετε τους καφέδες σας.

Να σημειώσετε όμως ότι καφεΐνη προσλαμβάνετε και όταν καταναλώνετε και άλλες ουσίες όπως τσάι, αναψυκτικά, σοκολάτα κλπ.

Ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ (180ml) ή ένας μονός εσπρέσσο έχει 100 mg καφεΐνης ενώ ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (180ml) περιέχει 40 mg καφεΐνης, μία κόκα κόλα 70 mg καφεΐνης και μία σοκολάτα γάλακτος 45 γραμμαρίων περιέχει 10 mg καφεΐνης.

Έτσι, αν εκτός από τον καφέ σας καταναλώνετε και κάποια από αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να κάνετε τις ανάλογες προσαρμογές.

Ο καφές χωρίς καφεΐνη επηρεάζει την πίεση; Αν πίνετε πολλούς καφέδες και δεν μπορείτε να τους περιορίσετε ή είστε πολύ ευαίσθητοι στην καφεΐνη, τότε ένας καλός εναλλακτικός τρόπος για να περιορίσετε την ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνετε είναι να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη.

Η περιεκτικότητα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ χωρίς καφεΐνη είναι μόλις 2 mg. Με τον τρόπο αυτό και η πίεσή σας δεν θα επηρεάζεται αλλά και γενικότερα η υγεία σας θα ωφεληθεί αφού η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να σας κάνει νευρικούς, ευερέθιστους, να προκαλέσει αϋπνίες ή γαστρεντερικές διαταραχές.

Θυμηθείτε: Υγιεινή διατροφή σημαίνει όχι μόνο αγορά υγιεινών τροφίμων αλλά και υγιεινή μαγειρική. Αγοράζετε φρέσκα προϊόντα. Αφού επιλέξτε τα κατάλληλα υλικά, προσπαθήστε να μαγειρεύετε με λιγότερο αλάτι, με λίγο λάδι και χωρίς λίπη.

Για να βελτιώσετε τη γεύση ενός φαγητού χωρίς να προσθέσετε αλάτι ή λίπος, χρησιμοποιήστε κρεμμύδια, αρωματικά χορταρικά, μπαχαρικά, πιπεριές, σκόρδο, τζίντζερ, λεμόνι, ξύδι, κρασί και σόγια με λίγο αλάτι.

Μπορείτε να τρέφεστε υγιεινά και εκτός σπιτιού

Η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει περιορισμούς στο σπίτι αφού μπορείτε να ζητήσετε να σας ετοιμάσουν ένα πιο υγιεινό πιάτο με λιγότερα λίπη και αλάτι. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις σούπες γιατί έχουν πολύ αλάτι. Προτιμάτε σαλάτα με μαρούλι ή λάχανο με λαδόξιδο.

Η σαλάτα του Καίσαρα και η χωριάτικη έχουν πολλά λίπη, χοληστερίνη και αλάτι. Η σαλάτα του σεφ έχει επίσης πολλά λίπη, χοληστερίνη και θερμίδες, λόγω του τυριού, των αυγών και του ζαμπόν που περιέχει.

Σαν κύριο φαγητό επιλέξτε πιάτα με χαμηλά λιπαρά, όπως ψητό κοτόπουλο ή ψάρι. Αποφεύγετε παχυντικά πιάτα, όπως κρέας με τυριά ή γεμιστές γαρίδες, τηγανητό κοτόπουλο ή μοσχάρι με κόκκινη σάλτσα. Όταν τρώτε μακαρόνια, να επιλέγετε σάλτσες από φρέσκες ντομάτες ή σάλτσες θαλασσινών.

Αποφεύγετε τις παχυντικές μακαρονάδες με κιμά και τυρί ή κρέμες με μπέικον, βούτυρο ή αυγά. Σαν συνοδευτικό πιάτο επιλέξτε ψητή πατάτα, βραστή πατάτα, λαχανικά στον ατμό, ρύζι και όχι τηγανητές πατάτες, τσιπς, τηγανητά κρεμμύδια ή σαλάτες με σάλτσα, όπως πατατοσαλάτα.

Ζητήστε να σας ετοιμάσουν τα λαχανικά και το ρύζι χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη. Από επιδόρπιο, επιλέξτε φρούτα, απλό κέικ με φρούτα ή σορμπέ.

Σύμμαχο στην προσπάθειά σας για υγιεινή διατροφή θα έχετε την δύναμη της συνήθειας . Να θυμάστε ότι η σωστή διατροφή είναι κάτι που συνηθίζεται. Κατά καιρούς δεν πειράζει να τρώτε πιο παχυντικές ή αλμυρές τροφές.

Με τον καιρό, η σωστή διατροφή θα σας γίνει συνήθεια και οι καλές συνήθειες σταματούν το ίδιο δύσκολα με τις κακές.

Πως θα χάσετε τα περιττά κιλά σας

Με την μείωση του βάρους θα ρυθμισθεί και η πίεσή σας; Με μία απώλεια 4 περίπου κιλών, ένα ποσοστό της τάξεως του 60% των υπερτασικών ατόμων θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά την πίεσή του.

Αν έχετε ήδη υπέρταση, η απώλεια βάρους μπορεί να σας κάνει να αποφύγετε τη φαρμακευτική αγωγή. Αν παίρνετε ήδη φάρμακα, η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να ελαττώσετε τα φάρμακα που παίρνετε.

Με ποιο τρόπο θα αδυνατίσετε

  Όπως ήδη θα γνωρίζετε από τις μέχρι τώρα προσπάθειές σας, η απώλεια κιλών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ακόμα δυσκολότερη είναι η διατήρηση του ιδανικού βάρους. Από τα άτομα που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, τα περισσότερα το ξαναπαίρνουν σε διάστημα 5 ετών.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα δίαιτας που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Ο καλύτερος όμως τρόπος για να απαλλαγείτε από τα επιπλέον κιλά σας και να βελτιώσετε την πίεσή σας είναι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας τρεφόμενοι με υγιεινότερο τρόπο.

Πριν ξεκινήσετε μία δίαιτα, χρήσιμο είναι να ξεκαθαρίσετε με τον εαυτό σας ότι θα κινηθείτε μέσα σε ένα πλαίσιο κάποιων αρχών και κανόνων που είναι απαραίτητοι για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειάς σας. Έτσι:

  • Θα πρέπει να το θέλετε εσείς να χάσετε βάρος και όχι να σας πιέζει κάποιος άλλος
  • Να θέσετε από την αρχή έναν ρεαλιστικό στόχο μείωσης του βάρους σας
  • Η υγιεινή απώλεια βάρους γίνεται πάντα με αργό και σταθερό ρυθμό

Μια καλή δίαιτα δεν πρέπει να σας πιέζει να χάνετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα αν είστε γυναίκα. Οιάντρες έχουν ταχύτερο μεταβολισμό που επιτρέπει την ταχύτερη απώλεια βάρους. Ο γιατρός σας θα υπολογίσει πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως ώστε το βάρος σας να μειωθεί κατά ακίνδυνο τρόπο και χωρίς το βασανιστικό αίσθημα της πείνας.

Ένας απλός τρόπος για να βρείτε πόσες θερμίδες μπορείτε να καταναλώνετε την ημέρα ώστε να χάνετε μισό κιλό την εβδομάδα είναι να πολλαπλασιάσετε τα κιλά σας με τον αριθμό 22.

Τα χάπια για τη μείωση της όρεξης δεν είναι κατάλληλα. γιατί περιέχουν ουσίες παρόμοιες με την αδρεναλίνη, οι οποίες, εκτός των άλλων, μπορεί να αυξήσουν την πίεσή σας. Επίσης τα χάπια αδυνατίσματος χρησιμοποιούνται σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις και πάντοτε υπό ιατρική παρακολούθηση

  • Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να τρώτε πιο υγιεινές τροφές αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειές σας. Η μείωση των θερμίδων από λίπη θα σας επιτρέψει να καταναλώνετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες, όπως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά
  • Συνδυάστε την δίαιτα με άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα είναι ο βασικός παράγοντας για τη μακροχρόνια απώλεια βάρους. Βοηθά στην απώλεια σωματικού λίπους και στην ανάπτυξη μυικής μάζας. Αυτές οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος οδηγούν στην ταχύτερη καύση των θερμίδων, διευκολύνοντάς σας να χάσετε βάρος

Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και η προσπάθειά σας θα καρποφορήσει.

Πως θα μειώσετε την πρόσληψη του αλατιού με το φαγητό

Για να περιορίσετε το αλάτι ακολουθείστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

  • Μην προσθέτετε αλάτι στο μαγείρεμα ή στο πιάτο σας. Οι τροφές περιέχουν από μόνες τους το απαραίτητο αλάτι που χρειάζεται ο οργανισμός. Θα δείτε σύντομα ότι η γεύση σας προσαρμόζεται και μετά από λίγες μέρες δεν θα σας φαίνονται άνοστες οι ανάλατες τροφές. Η αίσθηση του αλμυρού δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέστε αλλά κάτι που αποκτάται με τον χρόνο. Αντισταθμίστε την νοστιμιά του αλατιού με την προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων. Αντί για αλάτι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, σκόρδο, λεμόνι, κρεμμύδι, τσίλι ή τζίντζερ ή διάφορα κρασιά για να πλουτίσετε τη φυσική γεύση των τροφών. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι μερικά αρωματικά, όπως είναι οι σάλτσες για την σαλάτα, τα ντίπ, το κέτσαπ και η μουστάρδα περιέχουν νάτριο. Για αυτό τον λόγο, να ελέγχετε την ετικέτα τους πριν την χρήση για το αν περιέχουν νάτριο.
  • Προσπαθήστε να τρώτε φρέσκες ακατέργαστες τροφές π.χ. λαχανικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψάρι (όχι παστό ή καπνιστό), κρέας ιδίως κοτόπουλο. Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και οι ζωμοί λαχανικών έχουν συνήθως επιπρόσθετο αλάτι για να βελτιώνεται η γεύση τους και για να συντηρούνται.
  • Ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές. Με το άφθονο νερό θα καταφέρετε να απομακρύνετε περίπου το 1/3 του νατρίου που περιέχεται στις τροφές αυτές.
  • Διαβάζετε τις ετικέτες της συσκευασίας όταν ψωνίζετε τρόφιμα. Ψάχνετε για ετικέτες που λένε ‘χαμηλό νάτριο’ ή ‘χωρίς επιπρόσθετο νάτριο’. Το ότι μια τροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά ή θερμίδες δε σημαίνει ότι είναι χαμηλή και σε νάτριο. Μερικές φορές προστίθεται νάτριο σε αυτές τις τροφές για να βελτιωθεί η γεύση τους. Ακόμη και τα φάρμακα που μπορείτε να αγοράζετε χωρίς συνταγή του γιατρού, όπως τα αντιόξινα ή τα αντιβηχικά, μπορεί να περιέχουν νάτριο. Αν τα χρησιμοποιείτε συχνά, καλό είναι να προτιμάτε άλλα συναφή προϊόντα που δεν έχουν νάτριο.
  • Χρησιμοποιείστε με λογικό τρόπο και με την συμβουλή του γιατρού σας τα υποκατάστατα αλατιού. Με την προσθήκη υποκατάστατων αλατιού θα βελτιώσετε την γεύση του φαγητού σας αλλά δεν θα πρέπει να στοχεύετε να έχετε την ίδια γεύση του μαγειρικού άλατος στις τροφές σας. Στην τελευταία περίπτωση θα αναγκαστείτε να βάζετε στο φαγητό σας μεγάλες ποσότητες υποκατάστατων αλατιού και έτσι έμμεσα θα προσλαμβάνετε περισσότερο νάτριο από όσο θα παίρνατε με την χρήση του κανονικού μαγειρικού αλατιού.

Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο

Η ανεπαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να αυξήσει την πίεση. Αντίθετα, αυξημένη πρόσληψη καλίου μπορεί να προστατέψει από την εμφάνιση της υπέρτασης ή να βελτιώσει την ρύθμισή της στους ήδη υπερτασικούς. Έτσι, πρέπει να γίνεται μια ικανοποιητική πρόσληψη καλίου ημερησίως (90 mmol/ημ.) Για τον λόγο αυτό, προτιμείστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως τα φρέσκα φρούτα (ιδίως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα πεπόνια, κλπ) και τα φρέσκα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πώς να περιορίσετε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε

Θα μειωθεί η πίεσή σας αν περιορίσετε το αλκοόλ που πίνετε ; Αν είστε υπερτασικοί και περιορίσετε την κατανάλωση του αλκοόλ, τότε η πίεσή σας θα μειωθεί.

Τα οφέλη από την μείωση του αλκοόλ δεν προέρχονται μόνο από αυτή καθεαυτή την μικρότερη ποσότητα αλκοόλ αλλά επιπλέον και από την καλύτερη διατροφή που συνήθως έχετε όταν πίνετε λιγότερο. Επίσης με τον περιορισμό του αλκοόλ είναι ευκολότερη η συμμόρφωσή σας στην καθημερινή και σταθερή λήψη των αντιυπερτασικών φαρμάκων και παράλληλα είναι πολύ καλύτερη η αποτελεσματικότητά τους.

Θυμηθείτε, επίσης, ότι το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες επομένως αν θέλετε να χάσετε βάρος αποφύγετε πλήρως την κατανάλωσή του.

Πόσα ποτά μπορείτε να πίνετε χωρίς να απορυθμίζεται η πίεσή σας; Συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωσή του αλκοόλ σε λιγότερο από 3 μονάδες την ημέρα, εάν είστε άνδρας, ή 2 μονάδες εάν είστε γυναίκα.

Μία μονάδα αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι κρασί (150ml), σε μισό μπουκάλι μπύρας, ή σε μία δόση (κέρασμα) (30ml) οινοπνευματώδους ποτού (ουίσκι, λικέρ, κονιάκ, κλπ.). Προσπαθήστε να κατανείμετε την ποσότητα αυτή ομοιόμορφα κατά την διάρκεια της εβδομάδος.

Αποφεύγετε να πίνετε υπερβολικά σε μία μέρα. Μία μεγάλη ποσότητα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ μπορεί να αυξήσει την πίεσή σας σημαντικά την επόμενη ημέρα.

Μπορείτε να καταναλώνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα;

Όταν παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα, ανεξάρτητα από το είδος τους, έχετε έναν επιπλέον λόγο να πίνετε λιγότερο αλκοόλ. Εκτός από την μειωμένη αποτελεσματικότητα που θα έχουν τα φάρμακα στην ρύθμιση της πίεσή σας υπάρχει η πιθανότητα αλληλεπίδρασης με το αλκοόλ και να προκληθούν παρενέργειες και ανεπιθύμητες δράσεις.

Έτσι, πχ είναι πολύ ευκολότερο να προκληθεί υπόταση και να ζαλιστείτε όταν βρεθείτε σε ζεστό-υγρό περιβάλλον ή σε κατάσταση συγκινησιακής φόρτισης αν μαζί με τα αντιυπερτασικά φάρμακα σας καταναλώσετε και αρκετό αλκοόλ. Ομοίως, αυξάνει η πιθανότητα πρόκλησης ορθοστατικής υπότασης με τον συνδυασμό φαρμάκων και αλκοόλ.

Μπορεί επίσης ο συνδυασμός κάποιων αντιυπερτασικών φαρμάκων με το αλκοόλ να επηρεάσει αρνητικά την διάθεσή σας και να μειώσει τα αντανακλαστικά σας επηρεάζοντας καθημερινές σας δραστηριότητες όπως πχ την οδήγηση. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ θα επιδεινώσει περαιτέρω τις όποιες διαταραχές σας έχουν επιφέρει κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα στην σεξουαλική σας ικανότητα (libido).

Πώς να σταματήσετε το κάπνισμα

Αν έχετε υπέρταση και καπνίζετε, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο (ακόμα περισσότερο εάν επιπλέον πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη ή έχετε υψηλή χοληστερίνη ή κληρονομικότητα ή είστε παχύσαρκος κλπ) και αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να μην προλάβετε να φτάσετε σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Αν σταματήσετε το κάπνισμα, το κέρδος σας θα είναι σημαντικό. Κατ’ αρχήν η πίεσή σας θα παρουσιάσει κάποια μείωση και παράλληλα θα αυξηθεί και η αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων που ήδη λαμβάνετε. Ένα χρόνο μετά την διακοπή του καπνίσματος, αρχίζει να ελαττώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα και στα πέντε χρόνια ο κίνδυνος εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστού.

Παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για τον καρκίνο των πνευμόνων και τις άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Είσθε σε θέση να σταματήσετε το κάπνισμα;

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως εφικτή αρκεί να το θελήσετε πραγματικά και να το προσπαθήσετε.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα.

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι η απότομη διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από την σταδιακή. Την εποχή που θα διαλέξετε να κόψετε το τσιγάρο να μην είστε φορτωμένοι με πολύ άγχος και πολλές υποχρεώσεις.

Για να πετύχει η προσπάθειά σας, θα χρειασθείτε την ενεργό συμπαράσταση της οικογένειας και των φίλων σας.

Με την συνδρομή του γιατρού σας αν κριθεί σκόπιμο μπορείτε να ενισχυθείτε σε αυτή σας την προσπάθεια και με τα κυκλοφορούντα φαρμακευτικά σκευάσματα υποκατάστασης της νικοτίνης, τις τσίχλες ή τα τσιρότα (δερματικά patches) ή τα ρινικά σπρέι.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι ορισμένα άτομα παχαίνουν όταν κόβουν το κάπνισμα. Ωστόσο, το ποσοστό είναι μικρό. Κατά μέσον όρο, τα περισσότερα άτομα παίρνουν παροδικά περίπου 2-3 κιλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης