Υπάρχει σχέση μεταξύ του άγχους στον εργασιακό χώρο με το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής; Σύμφωνα με έρευνες, οι εργαζόμενοι σε απαιτητικές και έντονα ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας, ανήκουν στην πλέον ευαίσθητη κατηγορία ατόμων για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αλλά δεν αρκεί το εργασιακό άγχος για να παρουσιαστούν καρδιολογικά προβλήματα. Οι ειδικοί θεωρούν, ότι το άγχος αποτελεί σίγουρα έναν σημαντικό παράγοντα, που αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Εντούτοις δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Στους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν το ενδεχόμενο καρδιακών προσβολών, συγκαταλέγονται το κάπνισμα και η απουσία άσκησης στην καθημερινότητα. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, χωρίς καταχρήσεις και στρες, σε συνδυασμό με κάποιου είδους γυμναστική, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της εμφάνισης πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η σχέση μεταξύ εργασιακών υποχρεώσεων και εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν είναι απόλυτη. Ο τρόπος ζωής και οι συναισθηματικές αντιστάσεις του καθενός, αποτελούν δύο επίσης καθοριστικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία της καρδιάς. Κοντολογίς, το υπερβολικό στρες σε εκείνο το άτομο που έχει σαν πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες το κάπνισμα, την υπερχοληστεριναιμία, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία με ακινησία, είναι πλέον πέντε φορές περισσότερο επίφοβο να υποστεί καρδιακή προσβολή, σε σχέση με άλλα άτομα τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε καταστάσεις έντονου στρες, αλλά δεν παρουσιάζουν τους προαναφερόμενους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Πρέπει να αναφερθεί όμως, ότι σχετικά πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το εργασιακό στρες μπορεί να επηρεάσει και τελικά να αλλάξει το μεταβολισμό των λιπών από τον οργανισμό, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και καρδιοπάθειας.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι εύλογο: καταπολεμήστε και περιορίστε το εργασιακό σας στρες και ταυτόχρονα βελτιώστε τις συνθήκες της καθημερινότητάς σας, εξαλείφοντας τους επιβαρυντικούς παράγοντες για να αποφύγετε ανεπιθύμητες περιπέτειες της ...καρδιάς.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα