Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Αλλά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άνδρες και γυναίκες στον ίδιο βαθμό;

Όχι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The BMJ, η οποία διαπίστωσε ότι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου αύξησαν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες - αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες.

Οι συντάκτες της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και άλλα ιδρύματα, αξιολόγησαν στοιχεία για σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που εγγράφηκαν στη βρετανική βιβλιοθήκη Biobank, μια βάση δεδομένων με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαπίστωσαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στη γυναίκα 83% περισσότερο απ 'ό, τι σε έναν άνδρα. Το κάπνισμα αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής 55% περισσότερο σε μια γυναίκα, σε σύγκριση με έναν άνδρα. Ο διαβήτης τύπου 2 αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής  47% περισσότερο σε μια γυναίκα, σε σχέση με έναν άνδρα.
 
Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα αποτελούν σημαντική υπενθύμιση στους κλινικούς γιατρούς και στις γυναίκες σχετικά με τη σημασία της διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου.

Σύμφωνα με καρδιολόγους, οι γυναίκες συχνά παραβλέπουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και τους παίρνει περισσότερο καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία.

Όταν τελικά αναζητούν θεραπεία, είναι λιγότερο πιθανό –σε σχέση με τους άντρες- να ακολουθήσουν ακριβώς την θεραπεία που τους έχει προτείνει ο γιατρός τους.

Οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από πολλές μελέτες

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις πιο συνήθεις αιτίες θανάτου. Αλλά για πολλές δεκαετίες, οι μελέτες για τις καρδιακές παθήσεις έχουν συμπεριλάβει περισσότερο άνδρες παρά γυναίκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστήμονες έχουν αποκλείσει τις γυναίκες, λόγω ανησυχιών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι δοκιμαστικές θεραπείες σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, αν μια γυναίκα συμμετέχουσα έμεινε έγκυος κατά τη διάρκεια μιας μελέτης.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών των γυναικών στον κύκλο της έμμηνου ρύσεως μπορούν επίσης να προκαλέσουν σύγχυση στα αποτελέσματα της έρευνας. Αυτό μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη και ακριβότερη τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από πληθυσμούς που περιλαμβάνουν γυναίκες.

Λόγω αυτών των παραγόντων, οι άνδρες έχουν τοποθετηθεί ως προεπιλεγμένα «αντικείμενα μελέτης» στην έρευνα για τις καρδιακές παθήσεις.

Αλλά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το φύλο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Παρόλο που έχουν γίνει μερικά βήματα τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επίμονων ανισορροπιών φύλου σε πολλούς τομείς της καρδιαγγειακής έρευνας.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στις επίμονες ανισορροπίες, δήλωσε η Dr. Pamela Ouyang, διευθύντρια του Κέντρου Καρδιοαγγειακής Υγείας Γυναικών Johns Hopkins.
"Ένα είναι ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές σχετικά με το να συμμετάσχουν σε έρευνες", είπε.

"Μπορεί να μην καταφέρνουν να έρχονται σε όλες τις επισκέψεις τους, καθώς ίσως εξαρτώνται από άλλους για να έρθουν στο ιατρείο επομένως δεν θέλουν να ενοχλήσουν την οικογένεια ή τους φίλους τους", συνέχισε.

Πολλές γυναίκες θέλουν επίσης να συζητήσουν για τις μελέτες στις οποίες πρόκειται να συμμετάσχουν με άλλους,  πριν συμφωνήσουν να εγγραφούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χρονικό περιθώριο για την πρόσληψη ενδέχεται να κλείσει πριν να έχουν την ευκαιρία να εγγραφούν.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα, πρότεινε στους ερευνητές να προσκαλέσουν  περισσότερα μέλη της κοινότητάς τους, στα πρώιμα στάδια των μελετών τους.

Διαχείριση γνωστών παραγόντων κινδύνου

Όπως και η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

"Τα ευρήματα ότι το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε γυναίκες και άνδρες είναι γνωστά και αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή στις γυναίκες σε σύγκριση με τον αντίκτυπό τους άνδρες ", δήλωσε η Ouyang.

Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το φύλο μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες.

Για παράδειγμα, ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν την προεκλαμψία, την κυτταρική υπέρταση, τον διαβήτη κύησης, και το χαμηλό βάρος ενός νεογέννητου βρέφους.

Ορισμένες συνθήκες υγείας που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για παράδειγμα, αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν καρκίνο του μαστού, ρευματοειδή αρθρίτιδα και λύκο.

Για να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, οι γυναίκες πρέπει να μοιράζονται ανησυχίες και συμπτώματα με τους γιατρούς τους. Όπως και να συζητούν τους παράγοντες κινδύνου.

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να αντιμετωπιστούν από νωρίς. Για παράδειγμα, η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής στην πρώιμη ενηλικίωση και στη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσο αργότερα.

Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ενημερωθούν οι νεότερες γυναίκες σχετικά με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και τον μεγαλύτερο αντίκτυπο που έχει το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Τέλος, οι γυναίκες πρέπει επίσης να ενημερωθούν για τη σημασία της άσκησης, διότι  συγκριτικά με τους άντρες ασκούνται πολύ λιγότερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα