Από τις καθημερινές απλές απολαύσεις ενός ανθρώπου είναι ο πρωϊνός καφές, που συνοδεύεται από ένα τσιγάρο. Είναι μία συνήθεια που εμπεριέχει στοιχεία εθισμού.

Και οι δύο βασικές ουσίες που περιέχονται τόσο στον καφέ όσο και στο τσιγάρο, δηλαδή η καφεΐνη και η νικοτίνη ανήκουν στις ουσίες που προκαλούν εξάρτηση. Μία εξάρτηση που όσον αφορά τουλάχιστον τη νικοτίνη είναι αναμφισβήτητα επιβλαβής για τον οργανισμό.

Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει αμφισβητήσει την καταστροφική επίδραση του καπνίσματος πάνω στις αρτηρίες και τον οργανισμό γενικότερα.

Όμως τι γίνεται με τον καφέ; Για τον καφέ τα πράγματα φαίνεται ότι είναι διαφορετικά. Υπήρξαν βέβαια μεμονωμένες μελέτες που έδειξαν ότι η χρήση του καφέ ελαττώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, του εντέρου, του ήπατος (συκωτιού) όμως δεν υπήρξε μεγάλη προγραμματισμένη μελέτη που να διερευνήσει ποια είναι η επίπτωση του καφέ στις καρδιαγγειακές παθήσεις και την επιβίωση του ανθρώπου γενικότερα.

Η μελέτη σχεδιάσθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard με στόχο να διερευνηθεί η σχέση του καφέ με τη θνητότητα από οποιαδήποτε πάθηση συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ο αριθμός των ατόμων που μελετήθηκε, καθόλου ευκαταφρόνητος, δηλαδή 41.736 άνδρες και 86.214 γυναίκες.

Η μελέτη κάλυψε το χρονικό διάστημα από το 1980 έως το 2004 και έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’.

Η χρήση του καφέ τελικά υπήρξε ευεργετική για τον άνθρωπο. Η θνητότητα ελαττώθηκε παράλληλα με τη χρήση του καφέ. Μάλιστα τα αποτελέσματα υπήρξαν ιδιαίτερα εντυπωσιακά όσο η χρήση του καφέ ήταν μεγαλύτερη. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ειδικότερα εάν εχρησιμοποιείτο καφές ντεκαφεϊνέ. Η λήψη 2-6 ποτηριών καφέ την ημέρα επέφερε ελάττωση των θανάτων κατά 20% στους άνδρες και κατά 14% στις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνω των 6 ποτηριών καφέ, η ωφελιμιστική του επίδραση χανόταν προοδευτικά.

Οι ερευνητές υποστήριξαν την άποψη ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση καφέ δεν οφείλονται αποκλειστικά στην καφεΐνη που περιέχει ο καφές αλλά στις άλλες ενυπάρχουσες ουσίες. Η χορήγηση του καφέ παρεμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερίνης (LDL), η οποία στην οξειδωμένη μορφή της προκαλεί αστάθεια των αθηροσκληρωτικών πλακών που βρίσκονται στα τοιχώματα των αρτηριών και που όταν σπάσουν δημιουργούν τα εμφράγματα.

Γι’ αυτό ο καφές με τη συγκεκριμένη του επίδραση σταθεροποιεί τις πλάκες και προφυλάσσει τον οργανισμό του ανθρώπου από το έμφραγμα και τον αιφνίδιο θάνατο.

Έτσι εάν κάποιος πίνει 3 καφέδες την ημέρα έχει άραγε το δικαίωμα να καπνίσει και ένα τσιγάρο μαζί; Ασφαλώς, ναι. Όμως ο κίνδυνος πάντα υπάρχει, λόγω του εθισμού του καπνίσματος, να αυξηθούν σιγά- σιγά τα τσιγάρα και με τον τρόπο αυτό να ακυρωθεί η ωφελιμιστική συμβολή του καφέ.

Κατά συνέπεια, ο καφές με τη συνοδεία το πολύ τριών τσιγάρων την ημέρα απευθύνεται σε πολύ εγκρατείς και ισχυρούς χαρακτήρες. Γιατί η πείρα έχει αποδείξει ότι οι βαρείς καπνιστές αρχίζουν με 2-3 τσιγάρα την ημέρα για να καταλήξουν στα 2-3 πακέτα την ημέρα.

Δυστυχώς για τους καπνιστές, παρά τις προσπάθειες των καπνοβιομηχανιών δεν κατέστη δυνατόν να εμφανισθεί στα ιατρικά περιοδικά έστω και μία εργασία που να απαλύνει τη ζοφερή εικόνα των συνεπειών του καπνίσματος. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν περιθώρια να παίζει κάποιος με τη φωτιά, δηλαδή το τσιγάρο.

Έτσι και ο καφές μαζί με ένα τσιγάρο αποτελεί ένα απολαυστικό αλλά και επικίνδυνο ταυτόχρονα παιχνίδι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο