Η μόλυνση των έσω γεννητικών οργάνων

Όταν χάνεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πολλές φορές αυτό έρχεται σαν λύτρωση για την γυναίκα, όταν όμως μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος η αποβολή αυτής της εγκυμοσύνης όποτε και να συμβεί είναι μια ολέθρια και αρκετά θλιβερή για την γυναίκα κατάσταση.

Τα αίτια της αποβολής είναι πολλά και διαφορετικά στα διάφορα στάδια ανάπτυξης της εγκυμοσύνης.
Ας τα δούμε αυτά λοιπόν με την σειρά και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην έχουμε το ίδιο συμβάν σε άλλη εγκυμοσύνη, παρά του ότι υπάρχουν και οι καθ έξη αποβολές που συμβαίνουν σε μερικές γυναίκες και δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν οι γιατροί να κάνουν γι αυτές.

Ένα μεγάλο ποσοστό αποβολών διαπιστώνουμε ότι έχουν στα υπολείμματα σηπτικά στοιχεία και έτσι συμπεραίνουμε ότι ο ένοχος παράγοντας που προκάλεσε την αποβολή ηταν μια κάποια λοίμωξη του τραχηλικού στομίου της μήτρας και συχνά των στοιχείων της εγκυμοσύνης, π.χ. της μεμβράνης (αμνιακός σάκος).

Για να αποφύγουμε λοιπόν μια ανεπιθύμητη αποβολή αυτού του τύπου θα πρέπει η κάθε γυναίκα να προγραμματίζει την εγκυμοσύνη της και φυσικά να κάνει τον προγεννητικό έλεγχο, ο οποίος μεριμνά για κολπίτιδες και τραχηλίτιδες που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη.

Εάν δεν προλάβαμε να κάνουμε αυτό τον έλεγχο η πρώτη επίσκεψή μας στον μαιευτήρα θα επισπευτεί και θα ζητήσουμε να γίνει πλήρης έλεγχος που φυσικά σημαίνει και κολπική εξέταση κολποτραχηλικών υγρών η εκκρίσεων.

Γονιδιακές ανωμαλίες στα γεννητικά κύτταρα

Ένας άλλος τύπος αποβολής είναι αυτός ο οποίος σαν αιτιολογικό παράγοντα έχει την σύζευξη ή την γονιμοποίηση του ωάριου από σπερματοζωάριο κατά την οποία προέκυψε παθολογικός συνδυασμός και έτσι η εξέλιξη της εγκυμοσύνης σταματά. Γι αυτή την περίπτωση η φύση αποφάσισε ότι αυτή η εγκυμοσύνη άρχισε με λάθος κύτταρα και δεν την αφήνει να εξελιχθεί.

Αυτό φυσικά αν και δεν είναι εύκολο να το δεχθεί κανείς ότι του συμβαίνει, είναι όμως καλό γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν ένα προβληματικό έμβρυο που θα συνέχιζε την ανάπτυξή του στην μήτρα, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο και την ζωή της κυοφορούσας.

Αυτού του τύπου η αποβολή ακόμη δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί, εκτός από μερικές μόνο περιπτώσεις όπου τα γονίδια των δυο συντρόφων δεν ταιριάζουν ή δεν φέρνουν καλό αποτέλεσμα λόγω στενής συγγένειας των δυο ατόμων.

Ετσι αποφεύγονται οι γάμοι μεταξύ συγγενών ή ατόμων με γενετικό υλικό που γνωρίζουμε ότι έχει πιθανότητες να καταλήξει σε αποβολή, γι αυτό και πρέπει να εξετάζονται τα ζευγάρια από ειδικούς πριν αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια.

Αποβολές όπως η ατελής εκβολή, η παλίνδρομος κύηση και κάποιες παθολογικές καταστάσεις (μήλη κύηση) στην εγκυμοσύνη εντάσσονται σε αυτά τα δυο είδη αποβολής. 
Οι καθ έξην αποβολές, αυτές που επαναλαμβάνονται μετά από μια κανονική εγκυμοσύνη ή και χωρίς να έχει επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη τελειόμηνος, εντάσσονται στις αποβολές ανοσοβιολογικών αιτιών, είτε που απέκτησε το ζευγάρι ή που έτυχαν για λόγους ιστοσυμβατότητας των δυο ατόμων.

Σε αυτό τον τομέα έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα και μπορούμε αρκετές από αυτές να τις θεραπεύσουμε.

Υπάρχουν φυσικά και οι αποβολές των δυο τελευταίων τριμήνων, όπου η αυτόματη διαστολή του τραχηλικού στομίου  και η αυτόματη ρήξη των υμένων είναι αποβολές με άλλους αιτιολογικούς παράγοντες.
Μερικές από αυτές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με την περίδεση τραχήλου, με τοκολητικά και ανάπαυση, τώρα με το νέο τεστ FFN της φιπρινιλακτήνης μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί και να επιλέγουμε ποιες έγκυες χρειάζονται κλινοστατισμό και ορρό στην κλινική και ποιες θα πρέπει να ξεκουράζονται στο σπίτι.

Πάντως, το θέμα των αποβολών σαν πρόβλημα στην μαιευτική θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη ερευνητικό θέμα που πολλά κέντρα ασχολούνται με αυτό και αναμένουμε ότι νεότερο έχουν να μας προσφέρουν.

Είναι τραγικό να μη μπορούμε ακόμη να σώσουμε μια εγκυμοσύνη η οποία έχει προχωρήσει στην 25η εβδομάδα και να χάνεται έτσι άδοξα.
Η αφοσίωση και η προσοχή του μαιευτήρα της σύγχρονης εποχής δοκιμάζονται ακόμη από αυτή την παθολογική πολυπαραγοντική κατάσταση στην εγκυμοσύνη.

Τα άτυχα ζευγάρια που τους έτυχε ένα τέτοιο συμβάν φυσικά και δεν θα ήθελαν να επαναληφθεί αυτό και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να επισκεφθούν ένα γιατρό ο οποίος να έχει ασχοληθεί αρκετά με αυτά τα προβλήματα και να κάνουν ένα πλήρη σχολαστικό έλεγχο για να έχουν καλύτερη τύχη την επόμενη φορά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σπάνιο να ευθύνεται άγνοια ή αμέλεια γιατρού επειδή ακριβώς όλα τα αίτια δεν είναι γνωστά αλλά και επειδή συμβαίνουν και ξαφνικά.

Ο σχολαστικός και επιμελής έλεγχος όλων των εγκύων εξ αρχής και με έμφαση στην κατάσταση του κόλπου και του τράχηλου είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και είναι καλό να ρωτάμε των μαιευτήρα μετά την εξέταση με υπέρηχους η και την γυναικολογική εξέταση σε τί κατάσταση ευρίσκεται ο τράχηλος της μήτρας, ο πλακούντας και να γνωρίζουμε πάντα τον ρυθμό της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου, τη ροή αίματος στα πλακούντια αγγεία και την διαστολή ή όχι του τράχηλου της μήτρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα