Το στρες στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό και η αντιμετώπισή του είναι σχετικά εύκολη. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να αισθάνεται στρες μια έγκυος δήλωσε ο Dr. Spencer Richlin, του Reproductive Medicine Associates of Connecticut. Ας δούμε μερικούς τρόπους ανακούφισης από αυτό.

Εντοπίστε τους παράγοντες στρες

Ο Richlin, σημειώνει σχετικά με τις πελάτισσές του, ότι πρώτα προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή του στρες, ώστε να αναπτυχθεί εξατομικευμένο και στοχευμένο σχέδιο που θα βοηθήσει την έγκυο να χαλαρώσει. Εντοπίζοντας συγκεκριμένες περιοχές έντασης μπορείτε να δράσετε ώστε να τις απομακρύνετε από τη ζωή σας ή να ελαχιστοποιήσετε την επίδρασή τους.

Τακτική άσκηση

Για την ανακούφιση από το στρες και τη βοήθεια στη ρύθμιση του σωματικού βάρους να κάνετε τακτικό πρόγραμμα άσκησης.
Ο Richlin, δήλωσε ότι η έγκυος θα πρέπει να συνεχίζει τις αγαπημένες της σωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα αν είναι κάτι που κάνει για πολλά χρόνια, αν και προειδοποιεί εναντίον νέων προγραμμάτων άσκησης ή αυτών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια ισορροπίας.

Βασιστείτε στο δίκτυο στήριξης

Όταν είστε έγκυος, οι άνθρωποι γύρω σας τείνουν να θέλουν να σας ‘’περιθάλψουν’’. Αφήστε τους και βασιστείτε σε αυτούς όταν θέλετε κάποιον να μιλήσετε. ‘’Ορισμένες φορές συνιστώ στις πελάτισσές μου να πηγαίνουν βραδινούς περιπάτους με τον σύντροφό τους’’, δήλωσε ο Richlin, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει δυο στόχους. Μέτρια άσκηση και ισχυροποίηση της σχέσης. Συνιστά επίσης, οι μητέρες να συνεχίσουν την κοινωνική ζωή και να διασκεδάζουν με τους φίλους τους.

Να είστε ειλικρινείς με την οικονομική σας κατάσταση

Για πολλές εγκύους, το οικονομικό στρες του ερχομού του μωρού μπορεί να είναι άβολο. Τα έξοδα τοκετού και οι ετήσιες δαπάνες για το μωρό και τις ανάγκες του μπορούν να αποτελέσουν λόγο στρες.
Κοιτάξτε με ρεαλισμό την οικονομική σας κατάσταση και αποταμιεύστε -όσο γίνεται -για τα μελλοντικά έξοδα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας μπορεί ενδεχομένως να έχει τα μέσα για να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το στρες, όπως ομάδες στήριξης, προγράμματα άσκησης για την εγκυμοσύνη ή ειδικούς που έχουν εκπαιδευτεί να βοηθούν γυναίκες να αντιμετωπίζουν όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη.

Χαλαρώστε

Με τόση προσπάθεια προετοιμασίας για το μωρό, ορισμένες έγκυες ξεχνούν να χαλαρώσουν. Τώρα είναι η μεγάλη στιγμή να δοκιμάσετε γιόγκα ή διαλογισμό ή να βρεθείτε για λίγο μόνη. Πριν το καταλάβετε θα έχετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας και οι ήσυχες στιγμές θα σπανίζουν.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων