Εισαγωγή
Αν ετοιμάζεστε να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί και το πρόβλημά σας είναι πως θα επιστρέψετε το συντομότερο στη δουλειά και στο γραφείο, ακούστε πρώτα τι λένε οι ειδικοί γιατροί, ένας γυναικολόγος, για τα «πρέπει» και τα «μη» της περιόδου μετά την αίθουσα τοκετού.


Αν για την υγεία σας είναι απαραίτητο να μείνετε στο σπίτι όσο διαρκεί η λοχεία, δηλαδή για διάστημα έξι εβδομάδων, για την ψυχική υγεία του βρέφους που φέρατε στη ζωή η απρόσκοπτη παρουσία σας στο πλευρό του είναι απολύτως αναγκαία για τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό, ενώ πολύ σημαντικό θεωρείται γενικότερα το διάστημα των δύο πρώτων χρόνων της ζωή τους παιδιού!
Το γεγονός ότι κάποια φίλη σας γέννησε και γύρισε στη δουλειά μετά από μια εβδομάδα χωρίς να πάθει τίποτα, δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθετε κι εσείς.

«Μετά τον τοκετό η γυναίκα χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός της και να μπορεί να εργαστεί όπως και πριν».
Εξαρτάται βέβαια από τον οργανισμό της κάθε γυναίκας, αν παραβιάζοντας την περίοδο της λοχείας, δηλαδή της προσοχής και της ξεκούρασης, θα έχει κάποιες επιπλοκές.


Πάντως, οι λεχώνες που γυρίζουν νωρίς στην δουλειά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιμορραγία, με όλες τις συνέπειές της, δηλαδή εξάντληση, αναιμία κλπ.

Ξεκούραση
Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν ξεκούραση τουλάχιστον ενός μηνός (έξι εβδομάδες διαρκεί η λοχεία) μετά τον τοκετό, όχι τόσο γιατί αυτό είναι το αυστηρά καθορισμένο διάστημα προσοχής για τη λεχώνα, αλλά γιατί θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό.

Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα σπίτι της και να παρουσιάσει εκεί αιμορραγία. Το μόνο που επιδιώκουμε προληπτικά είναι η μείωση αυτών των πιθανοτήτων.

Για το παιδί, όμως, τα χρονικά αυτά όρια είναι πολύ μεγαλύτερα. Τους πρώτους έξι μήνες η μητέρα δεν πρέπει να λείπει καθόλου από το παιδί της, υποστηρίζουν οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι. Διεθνείς ερευνητικές εργασίες απέδειξαν ότι ακόμα και ολιγοήμερες απουσίες της μητέρας τους πρώτους μήνες της ζωής δημιουργούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μέχρι και βαριές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, ενίοτε και σχιζοφρενικές διαταραχές, που θα εκδηλωθούν αργότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία