‘Εχετε προβλήματα ύπνου; Αν αυτό σας παρηγορεί, δεν είστε οι μοναδικοί. Εκατομμύρια άνθρωποι στο δυτικό κόσμο αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα με το δικό σας. Σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού παραπονείται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου και ειδικά αϋπνίες. Παρόλα αυτά όμως, μόλις το 20% από αυτούς, ζητά ιατρική βοήθεια.

Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού έχει θέματα ύπνου, μετά τα 65. Για τους ειδικούς, η αϋπνία είναι μία σύγχρονη "πληγή" καθώς το άγχος, το στρες της καθημερινότητας στις μεγαλούπολης αλλά και οι δυσκολίες στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον επιτείνουν το πρόβλημα.

Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων αλλά διαταράσσει τον ανθρώπινο μεταβολισμό και μειώνει το ρυθμό καύσης των θερμίδων. Η συνεχόμενη αϋπνία, καθώς και οι υπόλοιπες διαταραχές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν άμεσες επιπτώσεις στην αλλαγή του κανονικού ρυθμού του μεταβολισμού. Ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του διαταραγμένου ύπνου από ό, τι συνήθως με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τάση για παχυσαρκία. Μάλιστα, υπολογίστηκε πως σε διάστημα ενός έτους τα άτομα με διαταραχές στον ύπνο μπορούν να πάρουν μέχρι και έξι κιλά βάρος.

Υπάρχουν πέντε βασικοί κανόνες για να βελτιώσετε τον ύπνο σας: σκοτάδι, ησυχία, ένα σταθερό και ευχάριστο περιβάλλον, ένα άνετο δωμάτιο που να είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στον ύπνο. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει μία κανονικότητα στις ώρες του ύπνου, όσο και να σας είναι δύσκολο. ‘Οσοι πάσχουν από αϋπνίες, καλό θα ήταν να πηγαίνουν για ύπνο τις "φυσιολογικές ώρες".

Σημαντικός παράγοντας είναι και το περιβάλλον. Ο χώρος του ύπνου θα πρέπει να εξασφαλίζει συνθήκες ησυχίας, ηρεμίας και ασφάλειας. Και φυσικά όταν έρθει η ώρα να κοιμηθείτε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε, να πετάξετε από πάνω σας κάθε σκέψη που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση και να μην σκέφτεστε τίποτε άλλο, εκτός από τις αγκάλες του Μορφέα (γιός του ύπνου και θεός των ονείρων στην αρχαία ελληνική μυθολογία). Πρέπει να ξεχνάτε την ώρα, πρέπει να ξεχνάτε το ξυπνητήρι και να συγκεντρώνεστε στο αίσθημα ότι ο ύπνος θα σας έρθει σύντομα.

Πολλοί θεωρούν ότι βλέποντας τηλεόραση στο κρεβάτι θα κοιμηθούν. ‘Ετσι ξαπλώνουν νωρίτερα και περιμένουν την ώρα που θα συναντήσουν τον... γιό της Νύκτας και του Ερέβους, τον ύπνο. Όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτή είναι η πιο ασφαλής συνταγή για να ξαγρυπνήσετε. Καθώς είστε ξαπλωμένοι, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του κρεβατιού. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να κοιμηθείτε. Άρα: Όχι τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα

 Πηγή: premium.paratiritis.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων