Κοιμάται, αλλά έχει σταματήσει να αναπνέει. Μετά ξαφνικά, η αναπνοή του επανέρχεται. Αυτή η ασθένεια ονομάζεται Σύνδρομο Άπνοιας στον Ύπνο και αφορά περίπου το 5% του πληθυσμού της Ευρώπης. Ευτυχώς ειδοποιεί συνήθως... θορυβωδώς: Εμφανίζεται- μεταξύ των άλλων- με έντονο ροχαλητό στη διάρκεια του ύπνου, αδικαιολόγητη κόπωση και υπνηλία, παρότι ο ασθενής έχει κοιμηθεί αρκετές ώρες. Η πιο σημαντική όμως επίπτωση του συνδρόμου, κυρίως λόγω της υπνηλίας που προκαλεί, είναι ο αυξημένος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Στους ενήλικες, η αιτία αυτής της ασθένειας είναι μυϊκή. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο λάρυγγας χαλαρώνει εντελώς, ώστε μπλοκάρει τον αεραγωγό, εμποδίζοντας την αναπνοή του ατόμου. Δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες, αλλά και το 2% των παιδιών είναι θύματα του συνδρόμου, με αποτέλεσμα να έχουν αϋπνίες.

Διάφοροι παράγοντες επιδεινώνουν την κατάσταση: η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση και ο διαβήτης. Μια λύση είναι η χρήση αναπνευστικής συσκευής κάθε βράδυ.

Η άπνοια θεωρείται μία επικίνδυνη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου:

  • Ζωτικά όργανα δεν οξυγονώνονται επαρκώς κατά τη διάρκεια της άπνοιας, με άμεσο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, αρρυθμιών και εγκεφαλικού. Μακροπρόθεσμα αναπτύσσεται αρτηριακή υπέρταση, η οποία δεν ελέγχεται πλήρως. Εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης, συγκέντρωσης και γεροντική άνοια.
  • Η κακής ποιότητας ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση και την υπνηλία την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στο οδήγημα, λόγω αυξημένου κινδύνου πρόκλησης αυτοκινητικού ατυχήματος. Η απόδοση στη δουλειά είναι μειωμένη.
  • Πρωϊνοί πονοκέφαλοι, κακή διάθεση, σεξουαλική δυσλειτουργία, μπορεί να οφείλονται στην άπνοια.
  • Κατάθλιψη λόγω απομόνωσης από συγγενείς και φίλους. Ο πάσχων κοιμάται συνήθως σε φιλικές συγκεντρώσεις, χωρίς να συμμετέχει στην παρέα, με αποτέλεσμα σιγά- σιγά να γίνεται ανεπιθύμητος.

Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας γίνεται με τη μελέτη ύπνου, κατά την οποία ο ασθενής συνδέεται με ειδικά μηχανήματα, που δίνουν πληροφορίες για την αναπνοή, το οξυγόνο, την καρδιά, τον εγκέφαλο. Η μελέτη συνήθως γίνεται στο σπίτι, σε ειδικές όμως περιπτώσεις πρέπει να γίνεται σε εργαστήριο ύπνου για περισσότερες πληροφορίες και καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Για τη «συντήρηση του εγκεφάλου» στη ζωή μας, ο αδιατάρακτος καθημερινός ύπνος είναι απαραίτητος. Η εμφάνιση περιόδων άπνοιας στον ύπνο, είναι να μην ξεκουράζουμε ποτέ πραγματικά τον εγκέφαλό μας και να έχουμε τις πρόσφατες μνήμες μας σε πλήρη ακαταστασία, μέχρις απώλειας.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού