Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School, συνήθως είμαστε σε εγρήγορση την ημέρα και στη συνέχεια σταδιακά νυστάζουμε καθώς πλησιάζει το βράδυ. Ωστόσο, ορισμένοι νιώθουν υπνηλία το απόγευμα και ο υπνάκος μπορεί να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη αίσθηση.

Έρευνες δείχνουν ότι ο υπνάκος μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου, να σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη εγρήγορση και να βελτιώσει τη μνήμη σας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει και την περίμετρο της μέσης, καθώς η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την πείνα και την υπερφαγία.

Τώρα που ο καιρός είναι κρύος μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο χρονικό διάστημα να πάρετε έναν υπνάκο; Ακολουθούν tips για να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Βρείτε τη μέση οδό

Η χρονική στιγμή είναι το παν. Η καλύτερη στιγμή για έναν υπνάκο είναι όσο πιο κοντά στο μέσον της ημέρας γίνεται, δήλωσε ο Michael Grandner, του University of Pennsylvania’s Perelman School of Medicine. Πριν το μεσημεριανό γεύμα είναι πολύ νωρίς. Αν ξαπλώσετε πολύ αργά θα έχετε πρόβλημα με το βραδινό ύπνο. Καθώς το χειμώνα σκοτεινιάζει νωρίτερα, καλύτερα να μην κοιμάστε πριν το μεσημέρι και όχι μετά τις 3.00.

Σύντομος

Πρέπει να αποφασίσετε τη διάρκεια του ύπνου και να βάλετε το ξυπνητήρι.
Ένας καλός υπνάκος θα πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά. Μπορείτε να φτάσετε έως τα 60 λεπτά, αν και μόλις ξεπεράσετε τα 30 λεπτά, τα οφέλη αρχίζουν να μειώνονται όσον αφορά τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Επιπλέον, δήλωσε ο ειδικός, αν παρατείνετε τον ύπνο πέρα από τα 60 θα μπείτε σε βαθύτερο στάδιο ύπνου και μπορεί ενδεχομένως να ξυπνήσετε βαριεστημένοι, κάτι που θα επηρεάσει το πώς αισθάνεστε την υπόλοιπη ημέρα.

Ξαπλώστε στον καναπέ

Το κρεβάτι σας στέλνει στο σώμα σας σινιάλο ότι προετοιμάζεται για τη νύχτα και μπορεί να σας βάλει σε κατάσταση βραδινού ύπνου.
Αυτό που θέλετε είναι ένα άνετο μέρος, αλλά όχι τόσο άνετο. Ο καναπές είναι αυτό που ψάχνετε.

Ησυχία

Να προστατεύετε το χώρο του ύπνου, δηλώνει ο Grandner. Ψάξτε για μέρος που να είναι όσο πιο ήσυχο γίνεται. Θα πρέπει να είναι αρκετά σκοτεινό για να κλείσετε τα μάτια σας αλλά όχι εντελώς. Δεν πρέπει να μπερδέψετε τον εγκέφαλό σας να σκεφτεί ότι αποσύρεστε για τη νύχτα, δήλωσε ο Grandner. Η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή. Ελαφρώς δροσερή, είναι ιδανική για τη μεγαλύτερη άνεση.

Ελέγξτε την καφεΐνη

Έρευνα του 2003 ανακάλυψε ότι ένα φλιτζάνι καφέ πριν ξαπλώσετε μπορεί να συμβάλει σε χαλαρωτικό υπνάκο. Και να γιατί. Η καφεΐνη δεν επιδρά μέχρι 20-30 λεπτά μετά την πέψη της. Επομένως, θα ξυπνήσετε μόλις αρχίζει να δρα η καφεΐνη και θα αισθάνεστε ανανεωμένοι.

Η απλή ξεκούραση επίσης βοηθά

Ο Grandner, μας διαβεβαιώνει ότι η ξεκούραση ακόμα και χωρίς ύπνο μπορεί να είναι ωφέλιμη. Απλώς χαλαρώστε, κλείστε τα μάτια, πάρτε βαθιές αναπνοές και θα συνέλθετε σε 20-30 λεπτά.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας